Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. vasario 7 d.

Valstybingumo erdvėje – edukaciniai renginiai „Holokaustas Lietuvoje“

Vasario 7 dieną Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo erdvėje vyko edukaciniai renginiai iš ciklo „Holokaustas Lietuvoje“. Kauno IX forto muziejaus darbuotojai Vilniaus šv. Kristoforo, Simono Daukanto ir Radvilų gimnazijų moksleiviams parengė edukacinius renginius dviem temomis: „Žydų kultūra ir pasiekimai“ ir „Išgelbėjęs gyvybę – išgelbsti pasaulį“.

Nagrinėdami temą „Žydų kultūra ir pasiekimai“ gimnazistai susipažino su pagrindiniais žydų kultūros principais, žymiais Lietuvos ir pasaulio žydais ir jų pasiekimais, šios tautos indėliu į pasaulio literatūrą, mokslą, meną, muziką ir kitas sritis. Nagrinėjant temą „Išgelbėjęs gyvybę – išgelbsti pasaulį“ buvo diskutuojama apie žydų gelbėjimą Lietuvoje Antrojo pasaulinio karo metais. Dalyviai susipažino su nacių padarytais nusikaltimais, istoriniais įvykiais IX forte nacių okupacijos laikotarpiu. Be to,  pristatyti Pasaulio tautų teisuoliai – drąsūs žmonės, kurie, nepaisydami gresiančio pavojaus, prisidėjo prie žydų gelbėjimo.

Kauno IX forto edukacinė programa „Holokaustas Lietuvoje“ taikoma dėstant moksleiviams  istorijos, pilietinio ugdymo, etikos dalykus. Jos tikslas – sistemingai supažindinti su istorijoje beprecedenčiu žydų naikinimo procesu ir ugdyti toleranciją bei atvirumą kitoms tautoms. Holokaustui Lietuvoje nagrinėti skirtų edukacinių renginių, bendradarbiaudama su Kauno IX forto muziejaus darbuotojais, Nacionalinė biblioteka ketina rengti ir ateityje.

Šiemet Pasaulio žydų kongresas inicijavo socialinę kampaniją #Mesprisimename (#Weremember). Šia kampanija buvo siekiama pagerbti Holokausto aukas ir skleisti žinią, kad tai niekada negali pasikartoti. Buvo kviečiama fotografuotis su užrašu #Weremember ir nuotraukas publikuoti socialiniuose tinkluose. Akcijoje dalyvavo ir Nacionalinės bibliotekos darbuotojai bei lankytojai. Plačiau apie tai ›