Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. spalio 30 d.

Nacionalinėje bibliotekoje įvyko seminaras „Suskaitmeninti lietuvių literatūros kūriniai portale epaveldas.lt“

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje spalio 26 d. įvyko seminaras „Rask tris skirtumus tarp suskaitmeninto ir „popierinio“ Profesoriaus Adelberto: suskaitmeninti lietuvių literatūros kūriniai portale epaveldas.lt“. Seminare buvo aptarti autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo aspektai, pristatyti projekte pasiekti rezultatai. Dalyviai supažindinti su knygų skaitmeninimo atrankos kriterijų sąrašo sudarymu. Taip pat buvo pademonstruotos knygos, kurias galima rasti portale epaveldas.lt.

Smagiai nusiteikę pranešėjai pasakojo apie savo pasiektus tikslus. Pirmiausia, Informacijos išteklių departamento Skaitmeninimo skyriaus vadovė Lina Mačiulienė aptarė projekto „Lietuvių literatūros klasikos kūrinių perkėlimas į elektroninę erdvę – turinio plėtra 2“ tikslus, uždavinius ir apibendrino pasiektus rezultatus. „Šiuo metu epaveldas.lt portale yra 1525 lietuvių literatūros knygos. Jos yra konvertuotos į 5 elektroninių knygų formatus: EPUB, „MobiPocket“, PDF, HTML, TXT“, – pasidžiaugė pasiektais rezultatais Aušra Trabšienė, Informacijos išteklių departamento Skaitmeninimo skyriaus vyriausioji bibliotekininkė, skaitydama pranešimą „Lietuvių literatūros klasikos kolekcija – šešerių metų rezultatai“. A. Trabšienė taip pat pristatė knygų autorių teisių apsaugos, kurią reglamentuoja Lietuvos Respublikos autorių teisės ir gretutinių teisių įstatymas, nuostatas ir pakomentavo pasirašytas autorines licencines sutartis, apibendrino  priežastis ir iššūkius, su kuriais susiduriama sudarant šias sutartis.

Kad būtų griežčiau paisoma sutarčių sudarymą reglamentuojančių įstatymų, Teisės ir žmogiškųjų išteklių skyriaus teisininkė Janina Marcinkevičienė supažindino, kokie yra skaitmeninimo objektai. Ji aptarė autorių teisių apsaugos taisykles ir paaiškino, kokie kūrinių panaudojimo atvejai yra teisėti. Informacijos išteklių departamento Skaitmeninimo skyriaus bibliotekininkė Erika Razminaitė, vaizdžiai pateikdama informaciją, supažindino su „Adobe Indesign“ programa, kuri naudojama kuriant skaitmenines knygas. Pranešėja pristatė elektroninės knygos formatus ir akcentavo elektroninių knygų naudą. Kęstutis Urba, Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus vyriausiasis tyrėjas-ekspertas, papasakojo apie „Lietuvos šimtmečio knygos vaikams“ sąrašo sudarymo idėją, jis pabrėžė knygų sąrašo vertę ir prieinamumą tikslingai auditorijai.

Seminare Informacijos išteklių departamento direktorė Jolita Steponaitienė kalbino rašytoją Vytautą Račicką. Skaitydamas pranešimą „Kaip gimsta knyga“ rašytojas papasakojo, kaip jis pats tapo autoriumi. V. Račickas atviravo apie rašymo ypatumus ir knygos atsiradimo idėjas, pristatė pačią mieliausią knygą „Mano vaikystės ledai“ ir ilgiausiai rašytą knygą „Zuika Padūkėlis“.

Seminaro pabaigoje kalbėjo jauniausia ir linksmiausia pranešėja Vilniaus karaliaus Mindaugo mokyklos 5 klasės mokinė Eva Rutkauskaitė. Ji papasakojo apie skaitymo naudą ir savo asmeninę pažintį su epaveldas.lt portalu. E. Rutkauskaitė pasidalino įžvalgomis, kaip buvo leidžiamos popierinės knygos, kaip jos buvo iliustruojamos. Seminaro dalyviai aplodismentais pritarė jaunosios skaitytojos ištartai frazei: „Turėdami galimybę atsigręžti į praeitį, drąsiai ir sėkmingai galime žengti į ateitį.“

Seminare dalyvavo Vilniaus progimnazijų ir gimnazijų bibliotekų atstovai ir Nacionalinės bibliotekos darbuotojai.

Daugiau nuotraukų ›