Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. lapkričio 15 d.

Lapkričio 15 d.: muzika malonumui ir edukacijai

Nacionalinė Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokykla nuo seno garsėja ne tik aukštajam muzikos mokslui parengtais absolventais, kurie tampa solistais, ansamblių ir orkestrų artistais. Ansamblinis muzikavimas šioje mokykloje mokiniams yra vienas reikšmingiausių. Pasak muzikos pedagogų, grojant būryje pajuntama kasdieninių nuobodžių pratybų prasmė. Ugdomas muziko atsakomybės jausmas. Smuikuodami kartu vaikai įpranta prie scenos, įveikia jos baimę, patiria džiaugsmą, ugdomas jų artistiškumas. Koncertuojant įvairiai publikai tvirtėja pilietiškumo pradai: jauni smuikininkai mokomi suvokti muzikavimo neįgaliam žmogui, savo bendraamžiui svarbą ir suprasti, kad visą gyvenimą, visur reikės garbingai atstovauti savo mokyklai ir Tėvynei.

Septintajame XX a. dešimtmetyje vadintam „Mažųjų smuikininkų“ ansambliui vadovavo šviesaus atminimo pedagogas Tadas Šernas. Jo darbo su paaugliais tradicijas perėmė ir savu kūrybiniu braižu nuspalvino aštuntajame dešimtmetyje pradėjęs ansambliui vadovauti kitas pedagogas – Andrius Krevnevičius. Jam  meilę smuikui įskiepijo jo tėtis Adomas, daug ir ilgai grojęs prieškario ir pokario orkestruose, kameriniuose ansambliuose. Vėliau, jau Lietuvos konservatorijoje, būsimasis ansamblio vadovas mokėsi profesoriaus Aleksandro Livonto klasėje. Garsioje Maskvos Piotro Čaikovskio konservatorijoje smuikininkas stažavo pas profesorius I. Bezrodną, V. Broną.

Pats būdamas geras smuikininkas, daug koncertavęs, solistas organizavo ansamblio veiklą taip, kad jų meistriškumas grūdintųsi scenoje. Tokia misija pareikalavo ne tik kasdienio pažangia metodika pagrįsto darbo klasėje, bet ir papildomo pasirengimo. Gerai pažindamas instrumento galimybes, 12–15 metų mokinių gebėjimus ir ansamblinio muzikavimo specifiką, A. Krevnevičius kaupė ansamblio repertuarą. Nesant tinkamo – pats aranžuodavo vis naujus kūrinius. Repertuare skambėjo lietuvių autorių, kompozitorių klasikų, romantikų, XX a. kompozitorių  miniatiūros, Sc. Joplino regtaimai, malonios J. Kerno, N. Brodszky‘o melodijos, skirtos klausytojams žavėti.

Renginyje bus galima šiuos kūrinius išgirsti įrašytus kompaktinėse plokštelėse. Demonstruojamose nuotraukose pamatyti jau suaugusių menininkų vaikystę, jaunystę, koncertų Lietuvoje ir svečiose šalyse fragmentus. Vakarą papuoš šio pedagogo smuikavimas ir dabar grojantis mokyklos smuikininkių būrys, kuriam vadovauja jau naujos kartos pedagogas Artūras Šilalė.

Vakaro vedėja prof. dr. Rita Aleknaitė-Bieliauskienė primins apie Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos lentynose skaitytojų laukiančią savo knygą „Iškilūs XX amžiaus Lietuvos atlikėjai pedagogai Aleksandras Livontas ir Olga Šteinberg“. Nuotraukos ekrane primins prof. A. Krevnevičiaus  gyvenimą ir kūrybą.

Renginyje laukiami bibliotekos lankytojai ir svečiai, muzikos mėgėjai, pedagogai, studentai, plačioji visuomenė.

Trumpai apie renginį

Data lapkričio 15 d.
Laikas 18 val.
Vieta Renginių erdvė, III a.
Trukmė 1,5 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“