Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. vasario 1 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2019 m. 1-asis numeris: apie ką jis?

#GyvasŽodis. Visus metus rubrikos svečiai dalinsis mintimis ir prisiminimais apie Nacionalinę biblioteką, šiemet mininčią šimtmetį. Šiame numeryje prof. habil. dr. Domas Kaunas tikina, kad Nacionalinė biblioteka yra pirmoji neformali jo akademija – mokslo, kultūros, pasaulio ir savęs pažinimo, dvasinio bendravimo.

Įvykis. Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka atvėrė atnaujintas erdves – jų rekonstrukcija truko per 12 metų. Bibliotekos lankytojai gali grožėtis prieš šimtą ar daugiau metų sukurtais dekoro elementais, išlikusia XVII a. pab.–XVIII a. pr. sienų ir lubų tapyba, naudotis naujomis bibliotekos paslaugomis. Naujas erdves pristato Vaidenė Grybauskaitė.

Šiandien aktualu. Keturiose iš penkių šalies apskričių – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Panevėžio – bibliotekų direktoriaus pareigas pradėjo eiti nauji vadovai. Straipsnyje buvę direktoriai apžvelgia svarbiausius savo darbus, o naujieji dalijasi pirmaisiais planais ir išsikeltais tikslais. Kalbino Vaiva Markevičiūtė.

Tema: bibliotekų prieinamumas. Aušra Marija Narbutė ir Vaiva Markevičiūtė analizuoja bibliotekų ir bibliotekininkų pasirengimą priimti socialiai pažeidžiamų grupių asmenis. Kalbinami sociologijos ir psichologijos specialistai, bibliotekininkai, neįgalieji. Jie sudėlioja svarbiausius akcentus – svarbu ne tik pritaikyti pastatus, bet ir mokėti bei norėti priimti neįgaliuosius.

Bibliotekų turtai. Nacionalinėje bibliotekoje saugoma prancūzų literatūros klasiko Alexandre’o Dumas knyga „Le maitre d’armes“ („Fechtavimo mokytojas“) su paties autoriaus įrašytu autografu. Valdonė Budreckaitė pasakoja, kam šis autografas skirtas ir kokių lituanistinių pėdsakų galima rasti romane.

Tapatybės ženklai. Dr. Jurgita Kristina Pačkauskienė supažindina su reikšmingiausiomis Nacionalinės bibliotekos kryždirbystės kolekcijomis: Adomo Varno Lietuvos kryžiais, Vytauto Steponaičio sakralinėmis skulptūrėlėmis, Mstislavo Dobužinskio piešiniais, Juozo Petrulio kraštotyriniais darbais.

Žmonės ir laikas. Dr. Kęstutis Šapoka pristato Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Antano Sutkaus fotografijų ciklą „Basų kojų nostalgija“. Daugiau kaip 30 ciklo nuotraukų saugoma Nacionalinėje bibliotekoje.

„Tarp knygų“ – 70. Nauja rubrika, skirta paminėti žurnalo 70-metį. Kas mėnesį versime numerių puslapius ir prisiminsime, apie ką rašėme per visus šiuos septynis dešimtmečius, kaip keitėsi aktualijos, temos, rubrikos, žurnalo dizainas. Šįkart – sausio numeriai ir juose rastos įdomybės, kurias surinko Vaiva Markevičiūtė.

Geroji patirtis. Rokiškio Juozo Keliuočio viešoji biblioteka su partneriais nėrė į „verslo vandenis“ ir vykdo projektą „Verslo paramos sistemos sukūrimas ir prieinamumas Žiemgaloje, Kuržemėje ir Šiaurės Lietuvoje“. Buvo įkurtas bibliotekos, nevyriausybinių organizacijų ir smulkiojo verslo atstovų klasteris „Versli biblioteka“, skatinantis verslo kūrimą ir plėtrą rajone.

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose. Vieno numerio kaina – 2,25 Eur (plius pašto paslaugos: mieste – 0,34 ct; kaime – 0,51 ct).

Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) pagrindinį informacijos ir registracijos punktą (II a.) ir Leidybos skyrių (tel. (8 5) 263 9111 arba el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.; Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.).

Pirmame viršelyje

  • Skulptoriaus Gedimino Jokūbonio 1997 m. sukurta Martyno Mažvydo skulptūra iki šiol išlieka vienu iš Nacionalinės bibliotekos simbolių. Irmanto Gelūno nuotr.