Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. vasario 11 d.

Vasario 11 d.: P. Oppenheimerio knygos „Machiavelli: gyvenimas ideologijos šešėlyje“ pristatymas ir paroda

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo bibliotekoje Paulo Oppenheimerio knygos „Machiavelli: gyvenimas ideologijos šešėlyje“ (vertė Daumantas Gadeikis, „Tyto alba“, 2018) pristatymo metu atidaryta ir Nicolo Machiavellio knygų ekspozicija veiks iki vasario 14 dienos. Tai neeilinio likimo asmens knygų, saugomų bibliotekos fonduose, paroda.

Nicolo Machiavellis – viena ryškiausių Florencijos respublikos figūrų. Jis formavo Florencijos respublikos politiką, palaikė ryšius su užsieniu ir popiežiumi. N. Machiavellis – neginčijamai vienas svarbiausių politikos teoretikų, kurio fundamentalūs teiginiai apie politinę galią ir valdžią iki šiol tebėra stebėtinai aktualūs. Jo mąstymas buvo nepaprastai paradoksalus ir įžūliai novatoriškas. Jis kūrė radikalias teorijas apie klastą, išdavystę, socialines transformacijas, išsiskiriančias savo negailestingumu ir šaltu apskaičiavimu. Originalus, klastingas, nepaprastai įtakingas, patyręs ir valdžios aukštumas, ir atstūmimą, Nicolo Machiavellis buvo ir tebėra viena kontroversiškiausių ir įdomiausių visuomenės bei politikos figūrų. Jo gyvenimas ir pažiūros – tai ir raktas šiuolaikinei politikai, ir jos veidrodis.

„Šiuolaikinės politinės minties neįmanoma įsivaizduoti be N. Machiavellio. Jis buvo įsitikinęs, kad moralinės ydos padeda politikai. Politinio gyvenimo audinys nuaustas iš moralinių patologijų. N. Machiavellis šokiruoja, nes pripažįsta moraliai blogų veiksmų reikšmę politikai. Geras politikas turi būti pusiau žmogus, pusiau gyvūnas. Žvėries pamėgdžiojimas keičia krikščioniškąjį Dievo mėgdžiojimą“, – savo įžvalgomis dalinasi prof. dr. Alvydas Jokubaitis.

Paulas Oppenheimeris – Niujorko miesto koledžo (The City College of New York) lyginamosios literatūros profesorius. Jo knyga „Machiavelli: gyvenimas ideologijos šešėlyje“ – autentiškais dokumentais ir istoriniais šaltiniais paremta studija apie garsųjį XV a. rašytoją, istoriką ir politikos teoretiką. Čia kaip gyva iškyla ankstyvojo Renesanso laikų Florencijos respublika ir visa to meto Italijos istorinė, politinė, kultūrinė situacija.

Renginyje dalyvaus Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto doktorantas Simas Čelutka, filosofas, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Vilius Bartnikas. Renginį moderuos filosofas, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas prof. dr. A. Jokubaitis.

Kartu bus atidaryta ir senųjų N. Machiavellio knygų, saugomų bibliotekos fonduose, ekspozicija, veiksianti iki vasario 14 dienos.

„Valdovas“ buvo išspausdintas tik [...] 1532-aisiais, praėjus gerokai laiko po autoriaus mirties, bet kūrinio juodraščio kopijos jau įtvirtino Machiavellio, kaip pateisinančiojo blogį ir žudymą siekiant galios, reputaciją. Knyga buvo parašyta klastos persmelktoje socialinės anarchijos aplinkoje“, – taip knygą apibūdina P. Oppenheimeris. Eksponuojamas knygos egzempliorius italų kalba, išleistas XIX amžiaus pradžioje ir priklausęs Lozoraičių šeimos bibliotekai.

„Samprotavimai apie Tito Livijaus dekadą“ – antras garsiausias Machiavelli kūrinys. „Pirmajai „Samprotavimų“ knygai plečiantis, autorius pradėjo vis daugiau dėmesio skirti valdovams ir valdovų atitikmenims, tokiems kaip karaliai ir popiežiai, ir vis mažiau – demokratinėms respublikoms. Jo mintys nukrypo kitur, bent jau kuriam laikui, – į autokratus ir kunigaikštystes, į valdas. Galbūt respublikos tinka ne visiems“, – rašo P. Oppenheimeris. Eksponuojamas knygos egzempliorius italų kalba, išleistas 1649 metais.

1674 metais išleistas „Florencijos istorijų“ leidimas anglų kalba išsiskiria tuo, jog gausu knygos savininko ranka paraštėse įrašytų pastabų. „Permainos, kaita, arba tai, ką Machiavellis savo „Florencijos istorijose“ apibūdina kaip šiuolaikinį nerimą, vedantį prie kovos dėl demokratijos, gali išspręsti prieštarą, kai kartu ir reikia tironiško lyderio, ir jis yra nekenčiamas“, – apie leidinį rašo P. Oppenheimeris.

Ekspoziciją parengė Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento (DPTD) Retų knygų ir rankraščių skyriaus vyresnioji metodininkė-tyrėja Milda Kvizikevičiūtė ir DPTD Lituanistikos skyriaus vyresnysis metodininkas-tyrėjas Matas Baltrukevičius.

Trumpai apie renginį

Data ir laikas knygos pristatymas vasario 11 d. 17.30 val.
paroda veiks vasario 11–14 d. bibliotekos darbo laiku
Laikas 17.30 val.
Vieta Valstybingumo erdvė, II a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Partneriai ir rėmėjai „Tyto alba“
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ›