Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. vasario 20 d.

Nacionalinėje bibliotekoje atidaryta fotografijų paroda „Maidanas, 2014-ųjų vasaris“

2014 m. vasarį ukrainiečius sukrėtę įvykiai – viena skaudžiausių šiuolaikinės istorijos dėmių. Prieš penkerius metus vasario 18 d. centrinėje Kijevo aikštėje prasidėjo valdžios sankcionuotos masinės žudynės. Minint 5-ąsias Maidano žudynių metines Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje atidaryta žurnalisto Leonardo Skirpsto fotografijų paroda „Maidanas, 2014-ųjų vasaris“.

Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas pažymėjo, kad tai jau antroji L. Skirpsto paroda Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo erdvėje. „Prasminga, kad pirmoji ekspozicija buvo skirta 1988 m. Sąjūdžio mitingui Vingio parke atminti, o dabartinė – Maidano didvyriams ir tebesitęsiančiai ukrainiečių kovai pagerbti. Abi jas vienija valstybingumo tema“, – sakė R. Gudauskas. Nacionalinės bibliotekos vadovas taip pat pažymėjo Ukrainos įvykiams skiriamų renginių ir projektų tęstinumą. „Biblioteka skiria daug dėmesio mūsų draugų Ukrainoje kultūros paveldo, literatūros pasiekimų viešinimui, stengiasi atspindėti dramatišką šalies šiandieną ir taip prisidėti prie Ukrainos vardo, jos bylos garsinimo. Jau ruošiamės naujiems projektams su Ukraina.“ Direktorius paminėjo ir prieš porą metų bibliotekoje veikusią Jurijaus Veličkos, garsiojo Ukrainos 46-ojo specialiosios paskirties savanorių bataliono „Donbas-Ukraina“ kario, parodą „Gyvenimas ant nulinės ribos“, akcentavo partnerystę bendrame projekte „Už jūsų ir mūsų laisvę“, kurio tikslas – pristatyti Lietuvos ir Ukrainos bendradarbiavimą, apimantį ir istorinį, ir šiandienos kontekstus, Nacionalinėje bibliotekoje vykusių dokumentinių filmų apie šiandienos Ukrainos realijas peržiūras.

Ukrainos ambasadorius Lietuvoje J. E. Volodymyras Yatsenkivskyi puikia lietuvių kalba dėkojo Lietuvos žmonėms už supratimą ir palaikymą. „Dar labai gyva tų įvykių atmintis ir išlikusios labai stiprios emocijos. Mes nepamiršime didvyrių aukų ir nepasiduosime. Eisime iki pergalės kovoje už mūsų ir jūsų laisvę“, – sakė Ukrainos ambasadorius.

Susirinkusiai publikai neseniai Lietuvos pilietybę oficialiai gavęs Jonas Ohmanas, švedų publicistas, vertėjas, filmų kūrėjas, Ukrainos problematikos žinovas, tikino, kad karas Ukrainoje tęsiasi ir Lietuva savo resursais, žiniomis, moraliniu palaikymu jame aktyviai dalyvauja. „Teks kovoti, ką mes ir darome, kad nesikartotų Sausio 13-osios ar Maidano įvykiai“, – sakė J. Ohmanas. Jis Lietuvos ir Ukrainos patriotui, Maidano įvykių dalyviui, menininkui ir fotografui Juozui Valiušaičiui įteikė medalį „Už pasiaukojimą ir meilę Ukrainai“.

J. Valiušaitis į susirinkusiuosius kreipėsi ukrainiečių kalba: „Ukraina mums dovanojo laisvės atminimą. Lietuva per beveik 30 metų pamiršo laisvės skonį. O juk laisvė nėra duotybė, už ją turime kovoti ir ją ginti kiekvieną dieną. Ukrainiečiai ir jų kovotojai mums tai primena.“

Politologas, politinis ir visuomenės veikėjas, Vilniaus universiteto dėstytojas Alvydas Medalinskas prisiminė, kaip kažkada Sąjūdžio priešaušryje estai Lietuvoje pirmieji iškėlė Lietuvos trispalvę ir pasakė: „Štai jūsų vėliava!“ Mes to paties mokėme brolius ukrainiečius, pirma jų iškėlėme jų tautines vėliavas Ukrainoje. Politologas dar pasidžiaugė, kad Ukrainos Aukščiausioji Rada būtent šiandien savo dokumentais įtvirtino valstybės judėjimą NATO ir ES link. „Ir Lietuva ėjo tokiu pat keliu, kai priėmėme sprendimą nesijungti į jokius posovietinius blokus nei sąjungas. Tikiu, kad ir Ukrainoje bus sudėtinga pasukti viską atgal. Politinės slinktys jau įvyko“, – tvirtino A. Medalinskas. Politologas išsakė ir nepasitenkinimą tarptautinės bendrijos nepakankamu principingumu agresorės Rusijos atžvilgiu.

Parodos autorius L. Skirpstas kalbėjo apie tai, kad jam vis nepavyksta fotografuoti paukščių, gėlių ir rūkų. „XXI amžiaus pradžioje gražioje šalyje, sostinės širdyje šaudomi žmonės. Man pasidarė baisu. Prisiminė Sausio 13-osios naktis Lietuvoje. Daug sąsajų: mums pažįstamas scenarijus, režisierius ir aktoriai statistai. Daug negalvojęs priėmiau sprendimą – vykstu į Kijevą. Tikrai ne iš smalsumo. Iš europietiško solidarumo ir profesinės pareigos“, –­ penkerių metų senumo įvykius prisiminė parodos autorius. Fotografą jaudino ir bendravimas su ukrainiečiais Maidane. Šie jį stabdydavo, sužinoję, kad atvyko iš Lietuvos, kalbindavo, apkabindavo, susigraudindavo. Maidane jis matė ne vieną lietuvišką trispalvę. „Didžiavausi, kad esu iš Lietuvos“, – atviravo L. Skirpstas.

Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Adolfo Damušio demokratijos studijų centro vadovas Vidmantas Valiušaitis, moderuodamas renginį, sakė, kad ši L. Skirpsto paroda labai prasminga istorijos atminties prasme, nes tiksliai ir jautriai įamžino Ukrainos raidos posūkį, kuris reikšmingas visam demokratiniam pasauliui.

Nacionalinė biblioteka maloniai kviečia susipažinti su L. Skirpsto fotografijų paroda „Maidanas, 2014-ųjų vasaris“. Paroda Valstybingumo erdvėje veiks iki kovo 15 d.


Daugiau parodos atidarymo nuotraukų: