Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. vasario 28 d.

Nacionalinėje bibliotekoje pokalbiai apie patyčias

Žiniasklaidoje, socialiniuose tinkluose ir kituose medijų kanaluose patyčių tema girdima gana dažnai. Tai yra viena opiausių visuomenės problemų, paliekanti nepataisomą žalą augančiam žmogui. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) kartu su programos „Kurk Lietuvai“ dalyvėmis Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje apskritojo stalo diskusijoje gvildeno patyčių registravimo ir pagalbos teikimo problemas.

Viešosios konsultacijos „(Ne)praneštos patyčios – kaip paskatinti vaikus atsiverti ir gauti pagalbą?“ organizatorių Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Pagrindinio ir vidurinio ugdymo skyriaus vedėja dr. Loreta Žadeikaitė akcentavo, kad nuo jos universiteto laikų buvo kuriamos programos mokykloms, kurios padėtų išrauti šią patyčių piktžolę. „Yra sukurti vaistai, kurie mums turi padėti spręsti patyčių problemą, tačiau neturime žmogiškųjų išteklių. Šiuo atveju mums į pagalbą ateina naujosios technologijos, pavyzdžiui, kaip Lauros Varslauskaitės ir Kamilos Gasinskos „Patyčių dėžutės“ idėja. Taip pat norėčiau visiems mums palinkėti bendradarbiauti, kalbėti ir būti matomiems, tik taip galėsime kovoti su šia žalinga problema.“ Sveikinimo žodį dr. L. Žadeikaitė užbaigė Švietimo, mokslo ir sporto ministro mėgstama fraze: „Tikėkime ateitimi, o ta ateitis priklauso nuo mūsų.“

Šios viešosios konsultacijos tikslas – atkreipti dėmesį į patyčių registravimo ir pagalbos teikimo problemas, ieškoti sprendimų mokyklos, savivaldybės ir nacionaliniu lygmenimis, taip pat išgirsti ir pasidalyti gerosiomis praktikomis (ir Lietuvos, ir užsienio). Apskritojo stalo diskusijoje buvo pristatomas „Patyčių dėžutės“ projektas, analizuota psichosocialinė aplinka Lietuvos ugdymo įstaigose, pateiktos reagavimo į patyčias mokykloje rekomendacijos ir kalbėta apie smurto bei patyčių prevenciją. Diskusiją baigė pranešėjų pokalbis apie patyčių pranešimą, registravimą ir pagalbos teikimą mokyklose.

Diskusijos vaizdo įrašus galite rasti čia ›