Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. gegužės 6 d.

Gegužės 6 d.: dokumentinis filmas „Stanisław Moniuszko“

Kompozitorius Stanisławas Moniuszko (1819–1872), dažnai gretinamas su Fryderyku Chopinu, buvo vienas ryškiausių romantizmo muzikos kūrėjų Europoje. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje minėdami žymiojo kompozitoriaus ir dirigento, gimusio Baltarusijoje, dirbusio Lietuvoje bei Lenkijoje, 200-ąsias gimimo metines, kviečiame žiūrėti televizijos ir kino režisieriaus Kazimierzo Oraczo dokumentinį filmą „Stanisław Moniuszko“ (1984), kuris Vilnių pasiekė Lenkijos instituto Vilniuje pastangomis. 200-osios S. Moniuszkos gimimo metinės įtrauktos į UNESCO 2019 m. minimų datų sąrašą.

S. Moniuszkos Vilniaus gyvenimo tarpsnis prasidėjo 1836 m., kai jis apsigyveno Miulerio name Vokiečių g. 26. Aštuoniolika Vilniuje praleistų aktyvios kūrybos ir kultūrinės bei meninės veiklos metų paliko ryškių pėdsakų Lietuvos kultūros istorijoje. Jis keletą metų vargonininkavo Šv. Jonų bažnyčioje, dirigavo Vilniaus miesto teatro orkestrui, privačiai mokė muzikos. S. Moniuszko aktyviai dalyvavo Vilniaus muzikiniame gyvenime: būrė mėgėjų ansamblius, rengė koncertus, vadovavo paties įkurtai Šv. Cecilijos draugijai, rūpinosi natų leidyba. Visuose salonuose skambėjo jo dainos ir romansai, o per gegužės mėnesio Marijos atlaidus Aušros vartų koplyčioje būdavo atliekamos S. Moniuszkos sukurtos Mišios e-moll – tai buvo tapę miesto tradicija. Lietuviška tematika kompozitorius sukūrė kantatas „Milda“, „Nijolė“, „Namų dainyną“ (šešis sąsiuvinius), keturias „Aušros Vartų litanijas“, kitų sceninių kūrinių.

1848 m. Vilniuje S. Moniuszkos uošvių salone buvo kukliai pristatyti jo operos „Halka“ fragmentai. Tų pačių metų sausį miesto rotušėje įvyko „Halkos“ koncertinė premjera, kuriai dirigavo pats kompozitorius, o vasarį ten pat opera pastatyta scenoje. Po operos triumfo S. Moniuszko persikėlė į Varšuvą, ten buvo pakviestas eiti Varšuvos didžiojo teatro dirigento pareigas. Išvykdamas S. Moniuszko rašė: „Labai stengiuosi persikelti į Varšuvą, visų pirma dėl vaikų ir jų lenkų kalbos, muzikos mokymo, nes čia gaila tam skirti ir pinigų, ir laiko. Bet Ponui tai sakau kaip paslaptį. Gaila man Vilniaus! Bet buvusio Vilniaus...“

Renginyje dalyvaus muzikologė Beata Baublinskienė. Šiuo filmu Nacionalinė biblioteka pradeda renginių ciklą, skirtą kompozitoriaus 200-osioms gimimo metinėms.

Filmas bus rodomas lenkų kalba.

Trumpai apie filmą

Data gegužės 6 d.
Laikas 15 val.
Vieta Kino salė, V a.
Trukmė 1 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas; vietų skaičius Kino salėje ribotas (22 vietos)
Partneriai   Lenkijos institutas Vilniuje
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“
Svarbu maloniai prašome gerbti vieniems kitus ir atvykti laiku;
vėluojantys žiūrovai į salę nebus įleidžiami.