Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. gegužės 29 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2019 m. 5-asis numeris: apie ką jis?

#GyvasŽodis. Visus metus rubrikos svečiai dalinsis mintimis ir prisiminimais apie Nacionalinę biblioteką, šiemet mininčią šimtmetį. Šiame numeryje UNESCO Komunikacijos ir informacijos sektoriaus programų specialistas, žurnalistas dr. Marius Lukošiūnas prisimena, kokį įspūdį biblioteka paliko jam vaikystėje, akcentuoja bibliotekos ir valstybės bei jos piliečių santykį.

Įvykis. Gegužės 7 d. Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos proga per Lietuvą nuvilnijo akcijos „Lietuva skaito!“ renginiai. Prie Vilniaus geležinkelio stoties pasiektas skaitymo rekordas – suburta daugiausia vienoje vietoje skaitančių žmonių.

Tema: atstovavimas bibliotekoms. Žydrė Vėtienė kalba apie socialinio poveikio komunikavimo svarbą bibliotekoms ir pristato didžiųjų bibliotekų organizacijų siūlomas komunikacijos ir atstovavimo priemones, kuriomis naudodamiesi bibliotekų atstovai galėtų informuoti visuomenę ir sprendimų priėmėjus apie teikiamų paslaugų efektyvumą.

Šiandien aktualu. Aušra Vaškevičienė apibendrina, ką bibliotekoms reiškia atvirosios prieigos iniciatyva, kuria siekiama kad, nuo 2020 m. nacionalinių arba Europos organizacijų finansuojami tyrimų rezultatai būtų skelbiami tik atvirosios prieigos žurnaluose arba kitose atvirosios prieigos platformose.

Pokalbis. Geriausio 2018 m. bibliotekininko vardą pelniusi Jonavos Raimundo Samulevičiaus progimnazijos bibliotekos vadovė Rima Noreikienė pasakoja apie mokyklų bibliotekininkų darbo specifiką, sunkumus, pokyčius, taip pat Lietuvos mokyklų bibliotekų darbuotojų asociaciją, R. Noreikienės iniciatyva įkurtą 2013 m. Kalbėjosi Asta Stirbytė.

Nauji leidiniai. Zina Daugėlaitė pristato valstybės, visuomenės ir kultūros veikėjo, Vasario 16-osios akto signataro, publicisto, teisininko Antano Smetonos bibliografijos rodyklę, apimančią 1935–2016 m. publikacijas. Ji išleista elektroniniu leidiniu „Antanas Smetona: bibliografijos rodyklė (1935–2016)“.

Žmonės ir laikas. Šarūnas Šimkevičius dalijasi pasakojimais apie periodikos kolekcininkus Juozą ir Šarūną Toliušius, jų asmenybes ir darbus, aptaria 2018 m. išleistą Š. Toliušio knygą „Mažosios Lietuvos periodinė spauda 1811–1939“.

Sukaktys. Mindaugas Kavaliauskas į dienos šviesą iškelia visiškai naują rašytojo Igno Šeiniaus asmenybės pusę – jis buvo aistringas fotografas. Straipsnis gausiai iliustruotas iki šiol tik dviejose parodose Kaune ir Širvintose eksponuotomis nuotraukomis iš Šeinių šeimos archyvo. Autorius pasakoja, kaip „atrado“ šias nuotraukas ir kaip jos atkeliavo iki Lietuvos.

Biblioteka ir jos vardas. Nauja rubrika, skirta šalies bibliotekoms, kurioms suteikti žymių asmenybių vardai, ir jų veikloms, kuriomis šie vardai įprasminami, pristatyti. Pirmajame ciklo straipsnyje Vaiva Markevičiūtė apžvelgia Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos bibliotekos vardo istoriją, leidinius, meno artefaktus ir edukacinę veiklą.

„Tarp knygų“ – 70. Rubrika, skirta žurnalo 70-mečiui paminėti. Verčiame žurnalo numerių puslapius ir primename, apie ką rašėme per visus šiuos septynis dešimtmečius, kaip keitėsi aktualijos, temos, rubrikos, žurnalo dizainas. Šįkart – gegužės numeriai ir juose rastos įdomybės, kurias surinko Vaiva Markevičiūtė.

Kronika. Gegužės 5–7 d. Vilniuje vyko pirmasis Pasaulio lietuvių rašytojų suvažiavimas, sutraukęs daugiau nei 30 rašytojų, vertėjų, literatūros kritikų iš 15 šalių. Apie jį pasakoja Silvija Stankevičiūtė. Vaidenė Grybauskaitė apžvelgia Kretingos rajono savivaldybės Motiejaus Valančiaus viešojoje bibliotekoje Lietuvos bibliotekininkų draugijos surengtą konferenciją „Bibliotekų galimybės ir potencialas įgyvendinant darnaus vystymosi tikslus“.

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose. Vieno numerio kaina – 2,25 Eur (plius pašto paslaugos: mieste – 0,34 ct; kaime – 0,51 ct).

Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) pagrindinį informacijos ir registracijos punktą (II a.) ir Leidybos skyrių (tel. (8 5) 263 9111 arba el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.; Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.).

Pirmame viršelyje

  • Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną visoje šalyje vykusioje akcijoje „Lietuva skaito!“ dalyvavo  ir Jiezno (Prienų r.) gimnazijos mokiniai bei mokytojai. (Plačiau apie skaitymo akciją – žurnalo p. 3–4.) Erikos Kelmelytės nuotrauka