Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. rugpjūčio 27 d.

Festivalio „Sostinės dienos“ renginiai Nacionalinėje bibliotekoje

Maloniai kviečiame apsilankyti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyksiančiuose  festivalio „Sostinės dienos“ programos renginiuose.

Rugpjūčio 30 d. – rugsėjo 15 d. – vieno eksponato paroda „Vilnius – istorijų ir legendų miestas“ (atrijus, III a.)

Olandų spaustuvininkas Pieteris van der Aa (1659–1733) garsėjo žemėlapių ir atlasų spauda. 1729 m. 66 tomų atlase „Galerie Agréable du Monde“ buvo išspausdintas ir Vilniaus miesto planas. Tai – kone identiška XVI a. Georgo Brauno (1541–1622) Vilniaus plano kopija. Šis miesto planas yra unikalus ankstyvųjų Naujųjų amžių pavyzdys, demonstruojantis autorių teisių ribų lankstumą ir aptakumą, autoriaus ir leidėjo santykių kompleksiškumą. Nors G. Brauno planas laikomas pirmuoju bandymu vaizduoti Europos miestus, P. van der Aa leidinius galima vertinti kaip siekį standartizuoti esamas žinias ir jas pateikti Europai.

Parodoje, nuskaičius QR kodą, bus galima palyginti abiejų autorių Vilniaus miesto planus ir per porą šimtmečių (ne)įvykusius kartografinius pokyčius.

Socialiniuose tinkluose paroda pasirodys papildyta grafiniu vaizdu GIF formatu.

Rugsėjo 1 d. 15 val. – „Solo“ teatro monospektaklis „Poetė“ (Renginių erdvė, III a.)

Scenarijaus autorė ir atlikėja Birutė Mar parengė spektaklį pagal Salomėjos Nėries (1904–1945) dienoraščių ir eilėraščių motyvus.

Nors šiemet lapkričio 17 d. bus minimos 115-osios Salomėjos Nėries gimimo, o kitąmet – 75-osios mirties metinės, poetės gyvenimas tebelieka mįsle: netyla kaltinimai dėl politinių klaidų, neva nuvertinančių talentingą kūrybą.

Spektakliui pasirinkta dokumentiška „poeto teismo“ forma: iš salės skamba S. Nėrį kaltinančių ir ginančių straipsnių ištraukos, nuskamba net kultūros laikraštyje „Šiaurės Atėnai“, minint 100-ąsias S. Nėries gimimo metines, išspausdintas teiginys, kad poetei vertėję skirti mirties bausmę. Mėginama atsekti, kaip nuo jaunystės džiaugsmu spinduliuojančių eilėraščių S. Nėris priėjo iki „Poemos apie Staliną“, kaip įvyko šis lūžis, kas prie jo pastūmėjo. Atsakymų ieškoma poetės kūryboje ir dienoraštyje.

Šis monospektaklis – tai mėginimas reabilituoti S. Nėrį, kuriai kūryba buvo tikrasis ir laimingasis gyvenimas... „Poetė“ – taip pat pretekstas ir galimybė prabilti apie nūdieną, apie kūrėją ir visuomenės požiūrį į jį, kuris neretai būna priešiškas. Tai itin aktuali ir šiuolaikiška tema.

Spektaklio režisierė – Regina Garuolytė, kompozitorius – Antanas Kučinskas, dailininkė – Jolanta Rimkutė, judesio autorė – Birutė Banevičiūtė.

Spektaklio trukmė – 1 val. 10 min. Įėjimas laisvas.

Renginio rėmėjas – Lietuvos kultūros taryba.

Rugsėjo 1 d. 16.30 val. ­– performansas „Kūnų dienoraštis“ (atrijus, III a.)

Mažas žmogus – kaip vabalėlis, pasiklydęs knygų labirinte, tarp begalinės išminties, beletristikos ir visiškos nesąmonės, jo ropojimas – tik linija rašmens, nusitęsiančio nuo tuštumos nulio centro rato išorės link, tik akimirka garso, sudavus ranka per stalą, kelionė iš nebūties į nebūtį.

Performanso autorius ir atlikėjas – Vilniaus universiteto Kinetinio teatro vadovas Andrius Pulkauninkas.

Laukiame „Sostinės dienų“ renginiuose Nacionalinėje bibliotekoje.