Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. rugpjūčio 20 d.

Nacionalinė biblioteka plečia mokslinės komunikacijos veiklas

Šiandien Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas kartu su generalinio direktoriaus pavaduotoju infrastruktūrai Aidu Sinkevičiumi ir Teisės ir žmogiškųjų išteklių skyriaus vadove Janina Marcinkevičiene susitiko su VšĮ Visorių informacinių technologijų parko bendruomenės nariais, bendrosios Lietuvos ir Olandijos įmonės „VTeX“ prezidentu dr. Rimu Maliukevičiumi, projektų portfelio valdytoju dr. Tomu Martišiumi, IT direktoriumi Mariumi Grinevičiumi, direktoriumi ryšiams su partneriais dr. Miroslavu Šeibaku ir ryšių su partneriais vadybininku Roku Maliukevičiumi dėl bendradarbiavimo galimybių skatinant naujų žinių kūrimą, sklaidą ir naudojimą.

Įmonę  „VTeX“ 1991 metais įkūrė 7 Lietuvos ir Olandijos mokslininkai-matematikai. Beveik 30 metų „VTeX“ teikia paslaugas žymiausioms pasaulyje mokslo leidykloms ir siūlo šiuolaikinius mokslo leidybos sprendimus. Pagrindinis „VTeX“ tikslas – pasinaudojant šiuolaikiniu leidybos procesu tinkamai struktūrizuoti turinį, kad jis būtų lengviau aptinkamas, tuo spartinant mokslinės informacijos paiešką ir sklaidą bei žinių plėtrą.

Susitikime buvo aptartos bendradarbiavimo galimybės kuriant mokslo publikacijų ir duomenų atvirosios prieigos modelius ir plėtojant atitinkamus įrankius informacinės žinių infrastruktūros plėtros bei informacinių išteklių sąveikumo srityse.

Nacionalinė biblioteka, turėdama patirties ir žinių modernios infrastruktūros kūrimo procese, pristatė įgyvendinamus projektus „Modernaus elektroninio turinio sklaida ir išsaugojimas“, „Visuomenės poreikius atitinkančios virtualios kultūrinės erdvės plėtra“, prisidedančius prie mokslo ir inovacijų sklaidos, užtikrinančius prieigą prie informacijos ir žinių, ugdant visuomenės informacinę, mokslinę ir kultūrinę kompetenciją.

„VTeX“ įmonė, kuri yra Mokslo ir edukacinės leidybos klasterio narė, supažindino su mokslo leidybos problematika šalyje, siekiant įtvirtinti atvirąją prieigą prie mokslo literatūros ir stiprinant Lietuvos mokslo žurnalų matomumą pasaulinėje informacijos erdvėje.