Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. spalio 1 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2019 m. 9-asis numeris: apie ką jis?

#GyvasŽodis. Visus metus rubrikos svečiai dalinasi mintimis ir prisiminimais apie Nacionalinę biblioteką, šiemet mininčią šimtmetį. Šiame numeryje rašytoja Unė Kaunaitė svarsto, kodėl Nacionalinės bibliotekos erdvės nėra duotybė, kokią reikšmę vaikams ir paaugliams turi bibliotekininkai, kaip biblioteka atrodys po šimto metų.

Įvykis. Rugsėjo 20 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje įteikti liudijimai į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ nacionalinį registrą įtraukiamo dokumentinio paveldo saugotojams, apie iškilmes pasakoja Vaidenė Grybauskaitė.

Įvykis. Rugpjūčio 29-ąją Latvijos nacionalinė biblioteka minėjo veiklos šimtmetį – bibliotekoje švęsta dvi dienas: pasveikinti nusipelnę bibliotekininkai, atidaryta paroda „Nematoma biblioteka“, visuomenė pakviesta į gausybę šventinių renginių.

Tema: IFLA metinė konferencija. Skelbiame Tarptautinės bibliotekų asociacijų ir institucijų federacijos (IFLA) 2019–2024 m. strategiją. Rugpjūčio 24–30 d. vykusioje IFLA generalinėje konferencijoje ir asamblėjoje dalyvavę bibliotekininkai dalijasi įspūdžiais, naujienomis ir pasakoja apie apdovanojimus – Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos darbuotojų parengtas informacinis plakatas „Kiekviena gera adaptacija yra ir inovacija“ išrinktas geriausiu IFLA 2019 m. plakatu. Pasakoja Asta Stirbytė.

Šiandien aktualu. Laima Kutiščeva apžvelgia 2019 m. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Bibliotekininkystės skyriaus kiekybinio anketinio tyrimo „Lietuvos viešųjų bibliotekų darbuotojai“ rezultatus. Tyrimo tikslas – išanalizuoti savivaldybių ir apskričių viešųjų bibliotekų darbuotojų profesinę situaciją, profesionalių bibliotekininkų sudėtį ir palyginti, kaip ji pakito per pastarąjį dešimtmetį.

Projektai. Šiaulių miesto savivaldybės viešoji biblioteka kartu su partneriais iš Latvijos bibliotekų 2017–2019 m. įgyvendino bendrą Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos „Interreg V-A“ projektą – sukūrė ir pristatė šias naujas paslaugas: Jelgavos ir Liepojos bibliotekose įdiegtos lankytojų savitarnos sistemos, Šiaulių bibliotekoje įkurtas Užsienio kalbų mokymosi centras ir interaktyvi Šeimų erdvė. Bibliotekose vykdytos įvairaus amžiaus žmonėms suartinti skirtos programos, padedančios stiprinti skirtingų kartų bibliotekų lankytojų tarpusavio ryšius.

Biblioteka ir jos vardas. Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešoji biblioteka, be visų kitų veiklų siekiant įamžinti rašytojos vardą, daug dėmesio skiria darbui su jaunimu: skatina I. Simonaitytės kūrinius perkelti į teatro sceną, pasivaikščioti rašytojos takais Klaipėdoje, versti rašytojos kūrinius į užsienio kalbas.

Bibliotekų turtai. Raimundas Klimavičius supažindina su autentiškais Lietuvos Nepriklausomybės kovų dalyvio Kazio Mikeliūno laiškais, rašytais 1919–1921 m. tarnaujant Lietuvos kariuomenėje. Laiškai saugomi Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos rankraščių rinkiniuose.

„Tarp knygų“ – 70. Rubrika, skirta žurnalo 70-mečiui paminėti. Verčiame žurnalo numerių puslapius ir primename, apie ką rašėme per visus šiuos septynis dešimtmečius, kaip keitėsi aktualijos, temos, rubrikos, žurnalo dizainas. Šįkart – rugsėjo numeriai ir juose rastos įdomybės, kurias surinko Vaiva Markevičiūtė.

Sukaktys. Asta Stirbytė primena „Baltijos kelio“ akcijos 30-metį ir pasakoja apie Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje ir Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje surengtų Raimondo Malaiškos ir Leonardo Skirpsto 1989 m. rugpjūčio 23 d. darytų fotografijų parodų atsiradimą nulėmusias aplinkybes.

Geroji patirtis. Tomas Pauliuščenka pasakoja apie pirmąsias slemo varžytuves Šiauliuose – jas vasarą surengė Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka, įgyvendindama projektą „Šiauliai open slam fest ’19: renginių ciklas“.

Bendraukime ir socialiniame tinke „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose. Vieno numerio kaina – 2,25 Eur (plius pašto paslaugos: mieste – 0,34 ct; kaime – 0,51 ct).

Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) pagrindinį informacijos ir registracijos punktą (II a.) ir Leidybos skyrių (tel. (8 5) 263 9111 arba el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.; Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.).

Pirmame viršelyje

Latvijos nacionalinei bibliotekai švenčiant įsteigimo 100-metį, šventės „šaukliu“ pasirinktas kukutis. Jo pirmtakas „gyvena“ bibliotekoje saugomoje Letonikos ir Baltijos centro kolekcijoje, 1809 m. Rygoje išleistoje vokiečių kilmės gydytojo ir gamtininko Ernsto Wilhelmo Drümpelmanno (1760−1830) knygoje Getreue Abbildungen und naturhistorische Beschreibung des Thierreichs aus den nördichen Provinzen Russlands, vorzuglich Liefland, Ehstland und Kurland betreffend, kn. 8. Anetės Krūmiņios kompozicija