Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. sausio 15 d.

Sausio 16 d.: paskaita „Sovietų Lietuvos kinas kaip Holokausto atminties palimpsestas“

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į trečiąjį ciklo „Jaunoji judaika“ renginį – šįkart paskaitą skaitys dr. Justas Stončius.

Po Antrojo pasaulinio karo kino filmai, susiję su vadinamuoju „žydų klausimu“, iš esmės buvo eliminuoti iš sovietinės kinematografijos. Nors meniniuose-vaidybiniuose ir dokumentiniuose filmuose kartais būdavo vaizduojamos nacistų vykdytos žydų žudynės arba su jomis susiję epizodai, apibūdinimas žydai nebuvo minimas. Žydai kaip personažai atsidūrė už sovietinio kino ekrano ribų ir tapo „numanomais veikėjais“. Holokausto retušavimo tendencijos buvo pastebimos ir Lietuvos SSR kino srityje, nes viešajame sovietinės ideologinės sistemos diskurse įsigalėjusios atminimo kultūros kūrimo bei istorijos politikos formavimo nuostatos darė įtaką ir sovietinio lietuviško kino kūrėjams. Nors buvo išimčių, nusižengimo ideologiniam sovietinio kino kanonui ar laviravimo ant jo ribos, ši tendencija nepatyrė esminių transformacijų iki pat SSRS žlugimo.

Susitikime Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto istorikas Justas Stončius atskleis, kaip Holokaustas buvo reprezentuojamas sovietiniame lietuviškame kine, kokiomis aplinkybėmis buvo kuriami kino filmai periferinio pavaldumo Lietuvos SSR kino studijoje, palygins su filmais, sukurtais kitose SSRS respublikose ir satelitinėse sovietinio bloko šalyse.

Dr. Justas Stončius yra Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto mokslo darbuotojas. 2018 m. apsigynė disertaciją „Antisemitizmo sklaidos bruožai ir antisionistinės kampanijos tendencijos Lietuvos SSR 1944–1990 metais“.

Laukiame visų, besidominčių žydų kultūra ir istorija.

Trumpai apie renginį

Data sausio 16 d.
Laikas 18 val.
Vieta Meno erdvė, V a., 535 kab.
Trukmė 1,5 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Organizatorius Judaikos tyrimų centras
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“