Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. balandžio 1 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2020 m. 3-iasis numeris: apie ką jis?

#GyvasŽodis. Šiemet švenčiame atkurtos Lietuvos nepriklausomybės 30-metį. Ta proga rubrikos autoriams, savo srities profesionalams, siūlome pasidalyti mintimis, kaip per šiuos tris dešimtmečius keitėsi šalies bibliotekos. Šiame numeryje Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos direktoriaus pavaduotoja mokslui Rima Cicėnienė kalba apie UNESCO „Pasaulio atminties“ programos reikšmę ir svarbą, įtaką bibliotekų dokumentinio paveldo saugojimo ir sklaidos veiklai. Viena tokių veiklų – aktyvus archyvų skaitmeninimas ir atvėrimas visuomenei.

Kovo 11-oji. Nacionalinėje bibliotekoje kovo 5 d. eksponuotas 1990 m. kovo 11 d. akto „Dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo“ originalas, iškilmingai atidaryta paroda „...nuo šiol vėl Nepriklausoma. Kovo 11“.

„Tarp knygų“ redakcija Nepriklausomybės jubiliejaus proga pakalbino Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarus Ireną Andrukaitienę, Joną Prapiestį ir Jurgį Jurgelį, kurie pasidalijo prisiminimais apie neužmirštamą 1990 m. kovo 11 d. vakarą, tų laikų atmosferą ir nuotaikas Lietuvoje. Atsiminimais apie įvykius prieš ir po Kovo 11-osios taip pat dalijasi bibliotekininkai iš Vilniaus, Tauragės, Trakų ir Akmenės bibliotekų, puikiai atmenantys, kada pajuto Lietuvą tapus laisva. Bibliotekose dirba ir ne vienas Nepriklausomybės vaikas – gimęs ir užaugęs laisvoje Lietuvoje. Su jaunaisiais bibliotekų specialistais iš Vilniaus, Kauno, Šiaulių ir Kretingos kalbėjomės apie laisvę, kurios jie tikina nepriimantys kaip duotybės.

Tema: naujas bibliotekininko vaidmuo. Elena Macevičiūtė ir Zinaida Manžuch nagrinėja, kaip smalsumas gali motyvuoti skaitmeninio raštingumo mokymų dalyvius įsitraukti į mokymosi procesą ir išlaikyti motyvaciją naudotis skaitmeninėmis technologijomis ateityje. Straipsnio įžvalgos gautos atlikus empirinį skaitmeninio komiksų skaitymo ir kūrimo tyrimą projekte „KomiksLaB“.

Bibliotekų turtai. „Tarp knygų“ redakcija, siekdama aktualinti nacionalinį dokumentinį kultūros paveldą, užtikrinti jo sklaidą, parengė „Pasaulio atminties“ nacionalinio registro naujienų pristatymo ciklą. Šiame numeryje pateikiame Vilniaus universiteto profesoriaus, UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ Lietuvos nacionalinio komiteto pirmininko Rimvydo Laužiko straipsnį, išsamiai pristatantį šią programą.

Nauji leidiniai. Viktorija Vaitkevičiūtė Verbickienė apžvelgia katalogą „XVII amžiaus knygos Kauno bibliotekose“, kuriame pristatomos 1601–1700 m. knygos, saugomos aštuoniose Kauno atminties institucijose.

Biblioteka ir jos vardas. Toma Mikalajūnaitė ir Vaiva Markevičiūtė apžvelgia, kaip Pasvalio rajono savivaldybės Mariaus Katiliškio viešoji biblioteka įprasmina jai suteiktą rašytojo vardą: bibliotekoje įrengtas rašytojo atminimo kambarys su unikaliais M. Katiliškio daiktais, fonduose saugoma daug originalių dokumentų, rengiami skaitymai, teikiama premija. Prisimenama, kad XX a. viduryje M. Katiliškis buvo šios bibliotekos vedėju, pasakojamos jo asmeninių daiktų atkeliavimo į biblioteką istorijos.

Geroji patirtis. Akvilė Tamošiūnė dalijasi patirtimi, kaip Šilutės rajono savivaldybės Fridricho Bajoraičio viešajai bibliotekai sekėsi sukurti interaktyvų žaidimą „Grindopolis“, juo sudominti ne tik moksleivius, bet ir vyresnio amžiaus bibliotekos lankytojus, žaidžiant plėsti jų žinias apie Pamario kraštą, jo istoriją, kultūrą, žymias asmenybes.

Svarbūs dokumentai. Dalia Jaskonienė pateikia tarptautinio standarto ISO 21248:2019 „Information and documentation - Quality assessment for national libraries (Informacija ir dokumentavimas. Kokybės vertinimas nacionalinėse bibliotekose)“ apžvalgą. Standartas apibrėžia nacionalinių bibliotekų veiklos vertinimo metodus: veiklos matavimą ir poveikio vertinimą.

Dėl Lietuvoje paskelbto karantino mūsų skaitytojai gali patirti sunkumų norėdami pavartyti popierinį žurnalą, todėl nusprendėme suteikti galimybę naujausią „Tarp knygų“ numerį skaityti ir virtualiojoje erdvėje

Taip pat siūlome aktyviau bendrauti žurnalo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Pirmame viršelyje

Kovo 10 d. Vilniaus Algirdo muzikos mokyklos mergaičių choras „Dixi“ Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje surengė šventinį koncertą, skirtą Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui. Nuotraukoje – choristės Agnija Ščerbak (kairėje) ir Julita Zubrickytė. 2020 m. Vygaudo Juozaičio nuotr.