Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. balandžio 3 d.

Nacionalinės bibliotekos TV studijoje – „Biblioterapija iš namų“

Knyga visais laikais ir visose situacijose žmonėms buvo geriausias patarėjas, guodėjas, įkvėpimo šaltinis. Šiuo nelengvu laikotarpiu, kai gyvename labai apribotos socialinės komunikacijos sąlygomis, skaitymas gali mus sustiprinti, palaikyti, nuraminti – tuo įsitikinusios Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Skaitytojų klubo vadovės Rasa Derenčienė ir Daiva Janavičienė. Jos ragina tikslingai mėgautis skaitymu namuose ir pradeda laidų ciklą „Biblioterapija iš namų“.

Biblioterapija – tai emocinės, dvasinės ir psichologinės pagalbos būdas, kai žmogaus savijautai gerinti pasitelkiami tekstai. Anot Daivos Janavičienės, biblioterapinis knygų skaitymo teigiamas poveikis jau vien tas, kad skaitytojas atsitraukia nuo kasdienybės rūpesčių. Skaitant žmogus panyra į kitą realybę, išgyvena knygos herojų patirtis, tarsi įsitraukia į kūrinio autoriaus išreikštą kūrybiškumą. Taip ir pailsi, ir įsikrauna. Rasa Derenčienė įsitikinusi, kad visa žmonijos išmintis jau sudėta knygose ir, atsižvelgiant į situaciją, mums tereikia išsirinkti tinkamą. Šiuo nerimo laiku geras tekstas gali sustiprinti prarandamą prasmės pojūtį, suteikti kasdienybei naujos vertės ir taurumo.

Todėl mėgstantiems skaityti Nacionalinės bibliotekos studijos laidose siūlome ne tik pasisemti idėjų skaitymui, bet ir pasidalyti savo mintimis apie perskaitytus kūrinius.

Pirmojoje ciklo „Biblioterapija iš namų“ laidoje Rasa Derenčienė ir Daiva Janavičienė kalbasi apie tai, kas yra biblioterapija, apžvelgia jos istoriją, taikymo būdus, aptaria paviršinį ir giluminį skaitymą, knygų pasirinkimo dilemą, pateikia skaitinių rekomendacijas ir kviečia dalytis savo įspūdžiais apie perskaitytas knygas.

Kviečiame žiūrėti.