Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. balandžio 16 d.

2019 metų mėgstamiausių vaikų ir paauglių knygų penketukai

Kasmet smalsu, ar ir kaip kito vaikų ir paauglių skaityba. Viena vertus, apie populiariausias knygas galime spręsti iš bibliotekų kasmet pateikiamos statistikos ir perkamiausių knygų sąrašų, tačiau mėgstamiausių vaikų ir paauglių knygų tyrimu žvilgtelima į kiek kitokius aspektus: kurios iš pasiskolintų ar nusipirktų knygų vaikams ir paaugliams patiko labiausiai, kokias naujas knygas jie atrado, ar jų skaitybą paveikė akcijoje „Metų knygos rinkimai“ dalyvavusios knygos, kokios seniau leistos knygos jiems vis dar patinka.

Todėl Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento tyrėjai kasmet atlieka tradicinį mėgstamiausių vaikų ir paauglių knygų tyrimą. Jis šiemet buvo kiek kitoks. Visų pirma, nuspręsta anketas rinkti tik iš 1–10 klasių moksleivių: vaikų mėgstamiausių knygų tyrimui naudotos 1–6 klasių mokinių anketos, o paauglių – 7–10 klasių. Antra, atsisakyta knygų reitingavimo, t. y. skirti didesnius balus knygoms pagal tai, kurioje vietoje jas įrašė respondentai. Trečia, pastebėjus, kad daliai vaikų ir paauglių knieti įrašyti daugiau negu penkias knygas, jų leista įrašyti iki 10. Taigi, ar, pakeitus skaičiavimo metodiką, smarkiai pasikeitė rezultatai? Žvilgtelkime.

Vaikų mėgstamiausios knygos

Šiemet, suvedus rezultatus, vaikai išrinko knygų šešetuką, nes „Lota iš Pramuštgalvių gatvės“ ir „Tomo Sojerio nuotykiai“ surinko vienodą balų skaičių. Šioje kategorijoje vyrauja Astridos Lindgren knygos – šiemet matome net tris. Populiarumo nepraranda ir Antoine’o de Saint-Exupéry bei Davido Walliamso knygos.

1. Astrid Lindgren „Pepė Ilgakojinė“
2. David Walliams „Močiutė plėšikė“
3. Astrid Lindgren „Emilis iš Lionebergos“
4. Antoine de Saint-Exupéry „Mažasis princas“
5–6. Astrid Lindgren „Lota iš Pramuštgalvių gatvės“
5–6. Mark Twain „Tomo Sojerio nuotykiai“

Trys kūriniai – „Pepė Ilgakojinė“, „Emilis iš Lionebergos“ ir „Tomo Sojerio nuotykiai“ – penketuke buvo ir pernai. Prieš metus džiaugėmės lietuviškos knygos „Sibiro haiku“ sėkme – ji buvo penketuko viršūnėje. Dabar ji – septintoje vietoje. Daug vaikų balsavo už „Mažąjį princą“, kuris po pertraukos vėl tarp mėgstamiausiųjų.

Štai daugiausia balų surinkusios lietuvių autorių knygos:

1. Jurga Vilė, Lina Itagaki „Sibiro haiku“
2. Ignė Zarambaitė „Stebuklingi senelio batai“
3–4. Tomas Dirgėla „Benas – sapnų siuvėjas“
3–4. Paulius Norvila „Strykt pastrykt“
5. Dovilė Zavedskaitė „Lietus ir skafandras“

Kaip ir kiekvienais metais, lietuviškąjį penketuką veikia akcija „Metų knygos rinkimai“. Išskyrus pirmoje vietoje esančią „Sibiro haiku“, likusios keturios knygos dalyvavo šių metų rinkimuose. Pirmąją ir antrąją vietas užėmusias knygas skiria 57 balai, tarp kitų skirtumas nesiekia 10 balų. Vaikai taip pat mėgsta šiuos kūrinius: Mariaus Marcinkevičiaus „Sivužą“, Evelinos Daciūtės ir Aušros Kiudulaitės „Laimė yra lapė“, Tomo Dirgėlos „Apie raganą Šiokiątokią“, Kristinos Gudonytės „Idą iš šešėlių sodo“, Nomedos Marčėnaitės „Lėlę“, Neringos Vaitkutės „Klampynių kronikas“.

Vaikų mėgstamiausios knygų serijos

Vaikai mėgsta skaityti knygų serijas, ciklus, trilogijas. Jie tai vadina knygų tęsiniais. Dažnas prašo rašytojų pratęsti patikusių herojų nuotykius. Išvardintų knygų sąraše suskaičiuoti 87 ciklai, serijos, trilogijos. Štai penkios daugiausia balų surinkusios serijos:

1. Jeff Kinney „Nevykėlio dienoraštis“
2. Joanne Rowling „Haris Poteris“
3. Holly Webb „Gyvūnų istorijos“
4. Knister „Ragana Lilė“
5. John Flanagan „Žvalgo mokinys“

Taip pat tarp mėgstamiausių T. Dirgėlos „Domas ir Tomas“, D. Walliamso „Blogiausi pasaulio vaikai“, Rachel Renée Russell „Prietrankos dienoraštis“, Linos Žutautės „Kakė Makė“, Paulo Van Loono „Vilkolakiukas Dolfas“.

Matome, kad nė į vieną penketuką nepateko lietuvių autorių kūriniai. Arti yra T. Dirgėlos „Domo ir Tomo“ serija, o visas lietuviškasis serijų penketukas atrodo taip:

1. Tomas Dirgėla „Domas ir Tomas“
2. Lina Žutautė „Kakė Makė“
3. Vytautas V. Landsbergis „Arklys Dominykas“
4. Ramunė Savickytė „Adelės dienoraštis“
5. Neringa Vaitkutė „Tamsa, kuri prabudo“

Pagrindinis paauglių knygų penketukas

1. Ruta Sepetys „Tarp pilkų debesų“
2. Antoine de Saint-Exupéry „Mažasis princas“
3. Kazys Boruta „Baltaragio malūnas“
4. William Shakespeare „Romeo ir Džiuljeta“
5. John Green „Dėl mūsų likimo ir žvaigždės kaltos“

Palyginti su pernykščiu, šiųmetis penketukas pakitęs, bet nežymiai. Pirmoje vietoje išlieka ta pati knyga. Nors pernai „Mažasis princas“ ir „Dėl mūsų likimo ir žvaigždės kaltos“ į penketuką nepateko, šiaip jame būna dažnai, o „Romeo ir Džiuljeta“ buvo ir pernykščiame. Reikia pastebėti, kad į penketuką patekusi lietuvių autoriaus programinė knyga – gana dažnas reiškinys.

Penketuke nebėra kelerius metus į jį vis patekdavusio Lois Lowry „Siuntėjo“. Tai neturėtų stebinti – vertėjo Viltaro Alksnėno dėka jau galime skaityti visą „Siuntėjo“ seriją, kurią sudaro keturios knygos. Šias knygas paaugliai po truputį atranda ir jau mini anketose.

Paauglių mėgstamiausios knygų serijos

1. Joanne Rowling „Haris Poteris“
2. Kimberly Brubaker Bradley „Karas, išgelbėjęs mano gyvenimą“
3. John Flanagan „Žvalgo mokinys“
4. Jeff Kinney „Nevykėlio dienoraštis“
5. Lois Lowry „Siuntėjas“

Įdomu, kad net trys serijos – „Haris Poteris“, „Žvalgo mokinys“ ir „Nevykėlio dienoraštis“ – pateko ir į vaikų serijų penketuką. Ir, kaip matyti, turbūt nuo šiol „Siuntėjo“ seriją vis išvysime jau šiame penketuke.

Paauglių mėgstamiausios lietuvių autorių knygos

Kaip ir visada, šį sąrašą smarkiai veikia programinė literatūra, tačiau su ja konkuruoja šiuolaikinė lietuvių autorių proza paaugliams – Ilonos Ežerinytės, Dainos Opolskaitės, Rebekos Unos knygos.

1. Kazys Boruta „Baltaragio malūnas“
2. Ignas Šeinius „Kuprelis“
3. Kazys Binkis „Atžalynas“
4–6. Saulius Šaltenis „Riešutų duona“
4–6. Vanda Juknaitė „Išsiduosi. Balsu“
4–6. Ilona Ežerinytė „Verksnių klubas“
7. Daina Opolskaitė „Ir vienąkart, Riči“
8–9. Balys Sruoga „Dievų miškas“
8–9. Ilona Ežerinytė „Sutikti eidą“
10. Rebeka Una „Atjunk“