Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. balandžio 22 d.

Fizinis aktyvumas per karantiną. Judėk namie su šeima

Neįprasta padėtis įkalino namuose, tad turime iš naujo mokytis judėti individualiai, be trenerio, patys būdami atsakingi už save. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos TV studijoje Vilniaus m. savivaldybės visuomenės sveikatos biuro Sveikatos stiprinimo skyriaus kineziterapeutė Dovilė Šimonytė-Šturienė vedė paskaitą „Aktyvių žaidimų idėjos – pajudėk namuose su šeima“. Joje kalbėjo apie vaikų ir tėvų aktyvumo svarbą, naudą ir galimybes namų sąlygomis.

80 proc. atliekamų darbų – sėdimi ir paprastas biuro darbuotojas vidutiniškai 12 val. per dieną praleidžia sėdėdamas. Dar daugiau sėdime per karantiną, dirbdami iš namų ir nenueidami nė iki automobilio, dviračio ar kitos transporto priemonės, kad nuvažiuotume į darbą. Specialistai sutinka, kad kasdienė 20 min. mankšta mažina nerimo atsiradimą, o suaugusiųjų organizmas gauna naudos, kai per savaitę ne mažiau kaip 300 min. užsiimama vidutinio sunkumo veikla. Tokia veikla padeda ne tik raumenims, kaulams, bet ir skatina atsinaujinti ir stabdo senėjimą, gerina širdies darbą, kvėpavimo sistemą ir organizmo funkcinę sveikatą. Kineziterapeutė D. Šimonytė-Šturienė pataria ne rečiau kaip 3 kartus per savaitę lavinti judesių koordinaciją ir ne rečiau kaip 2 kartus per savaitę stiprinti svarbiausių stambiųjų raumenų grupių jėgą.

Statistiniai duomenys rodo, kad 11–15 metų vaikai vis mažiau fiziškai aktyvūs. Tėvų aktyvumas daro tiesioginę įtaką vaikų aktyvumui. „Noriu pabrėžti, kad neaktyvių vaikų tėvai vis rečiau linkę būti aktyvūs. Jei nejudėsime mes, tėvai, ko gero, nejudės ir mūsų vaikai“, – teigia kineziterapeutė D. Šimonytė-Šturienė. Tik vienam iš dešimties fiziškai aktyvių vaikų gresia nutikimas ar kitos ligos, fiziškai aktyviųjų iki 40 proc. geresni pažymiai, sumažėja tabako ir alkoholio vartojimo rizika, 15 proc. didėja studijavimo galimybė, tokie vaikai gabesni, žino ir nori daugiau, tad didesnis jų produktyvumas ir iki 8 proc. didesnis uždarbis.

„Pirmiausia turime atsakyti sau, kokie norime būti, ir tik labai norėdami rasime galimybių“, – akcentuoja kineziterapeutė D. Šimonytė-Šturienė. Kviečiame žiūrėti vaizdo įrašą – kaip mankštintis per karantiną.