Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gegužės 18 d.

Pokalbis apie knygą „Vilniaus atminties punktyrai“

„Kiek žmonių, tiek ir skirtingų vilnių – kiekvienas jį išvaikštome, išbraižome pagal savo gyvenimus“, – knygą „Vilniaus atminties punktyrai“ pristato jos autorė, miesto gidė Gabija Lunevičiūtė. Kviečiame pasiklausyti pokalbio su knygos autore, ją kalbina „Balto“ leidybos namų redaktorė Irma Laužikaitė.

Tai, pasak G. Lunevičiūtės, dvylikos senųjų Vilniečių pasakojimai apie jų vaikystės, paauglystės ir jaunystės maršrutus: „Viskas prasidėjo nuo vieno iš senųjų vilniečių, tiesiog priėjusio prie manęs gatvėje ir pradėjusio vaizdžiai pasakoti apie vaikystės kvapus ir griūvančius kaminus pokario Vilniuje. Tai buvo impulsas užrašyti vilniečių pasakojimus apie jų kasdienius vaikystės, paauglystės ir jaunystės maršrutus. Kad šiuolaikinis miesto gyventojas galėtų tyrinėti ir pajusti, kad miestas, gatvės, pastatai yra gyvi, kad tos pačios vietos skirtingiems žmonėms turi vis kitą reikšmę, tačiau visus sieja nematomi laiko, vietos, istorijos ryšiai.“

Birutė Verkelytė-Fedaravičienė, tuometė moksleivė, į paskutinio poilsio vietą su minia lydėjo tautos patriarchą Joną Basanavičių. Jekaterina Špilevskaja visą gyvenimą liko ištikima Žvėrynui, kuriame ir išvydo pasaulį. Dainorai Juchnevičiūtei-Vaivadienei į atmintį įsirėžė laimingos vaikystės dienos senelių viloje Valakampiuose. Gražinos Mareckaitės prisiminimai – tai odė Rasų priemiesčiui. Dvylikos knygos herojų pasakojimuose atsiveria toks Vilnius, koks buvo anuomet, prieš šešiasdešimt ar devyniasdešimt metų.

Knyga kviečia pasivaikščioti senųjų vilniečių takais – kiekvieną pasakojimą papildo archyvinėmis ir dabartinėmis nuotraukomis iliustruota informacija apie minimus pastatus, vietas, įvykius, pateikiami to meto žemėlapiai.

„Vilniaus atminties punktyrai“ – pirmoji žurnalistės ir miesto gidės G. Lunevičiūtės knyga. Knygos autorė – „Savaitgalio ekskursijų“ įkūrėja, yra pelniusi „Svetingiausio Vilniaus gido“ apdovanojimą.