Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. birželio 10 d.

Jūsų parama – kūrybiniams vaikų atradimams!

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamente džiugi iniciatyva – sudaroma erdvinių knygų kolekcija. Kreipiamės į mielus Nacionalinės bibliotekos lankytojus, skaitytojus, bičiulius, partnerius ir kviečiame tapti šios iniciatyvos dalimi. Tai padaryti labai nesudėtinga – jums tereikia skirti savo 1,2 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM) erdvinių knygų kolekcijai įsigyti!

Erdvinių knygų istorija siekia viduramžius ir yra siejama su filosofo, mistiko, poeto ir misionieriaus Ramodo Llullo iš Katalonijos asmenybe. Kelis šimtmečius judančių paveikslėlių knygos buvo kuriamos kaip anatomijos, fizikos ir astronomijos studijų mokomoji priemonė ir tik XIX a. interaktyvios knygos buvo pradėtos leisti specialiai vaikams.

XX a. „Blue Ribbon“ leidykloje Niujorke erdvinės knygos imtos vadinti „pop-up“ terminu, o Prancūzijoje – „livre animé“. Už puslapiuose atgyjančių personažų ir miniatiūrinių teatrų knygose tradiciją turime dėkoti Lotharui Meggendorferiui, Raphaeliui Tuckui, Ernestui Nisteriui, Bruno Munariui, Vojtěchui Kubaštai, Janui Pieńkowskiui ir kt.

Šių knygų kūrimo procese labai svarbus visas orkestras – ne tik knygos dailininko, naratyvo kūrėjo, bet ir popieriaus inžinierių bei gamintojų indėlis. Šiandieną galime džiaugtis unikaliais autoriniais erdvinių knygų kūriniais, sukurtais Marion Bataille, Katsumio Komagatos, Květos Pacovskos, Rebekos Dautremer, Davido A. Carterio, Roberto Sabudos, Kevino Steele’o, Elenos Selenos ir kt. Įspūdingais erdviniais kūriniais pasaulinio garso kompanijas puošia ir popieriaus inžinieriaus iš Lietuvos Mike’o Malkovo darbai.

Erdvinių knygų kultūrai populiarinti rengiami specialūs festivaliai, nuo 1996 m. skiriama L. Meggendorferio premija. Šių magiškų knygų kūrėjai kasmet vieši Knygų šalies kūrybinėje studijoje, Tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje.

Ir XXI a. erdvinės knygos moko pažinti pasaulį, save, pastebėti ir atrasti, ugdo mažamečių estetinę, meninę pajautą, skatina domėtis, žadina vaizduotę, individualumą, kūrybingumą, brandina vaiko ir suaugusiojo bendrystės poreikį, meilę knygoms ir skaitymui. Ši iniciatyva ir jūsų pagalba – kilni ir prasminga investicija į Lietuvos vaikų ir jaunimo ateitį.

Būsime labai dėkingi už jūsų paramą erdvinių knygų kolekcijai įsigyti.

1,2 proc. savo GPM galite skirti užpildydami prašymą (FR0512 formą) EDS portale iki 2020 m. liepos 1 d.:

  • Įrašykite Nacionalinės bibliotekos identifikacinį numerį (kodą) – 290757560 (laukelis E2).
  • Nurodykite pageidaujamą mokesčio dalies dydį (iki 1,2 proc.).
  • E5 langelyje galima nurodyti ilgesnį mokestinį laikotarpį.

Atkreipiame dėmesį, kad, norėdami pervesti savo pajamų mokestį Nacionalinei bibliotekai, turite būti laiku pateikę metinę pajamų mokesčio deklaraciją.

Visos šiais metais iš pajamų mokesčio gautos lėšos bus po lygiai paskirstytos vaikų kūrybingumo ugdymo projektams ir vaikų erdvinėms knygoms įsigyti.

Nuoširdžiai dėkojame!