Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. birželio 15 d.

Nacionalinės bibliotekos restauratorių darbai – Vilniaus knygrišių gildijos parodoje

Per patį karantino įkarštį gegužės 5 d. Kauno M. K. Čiurlionio muziejuje buvo atidaryta Vilniaus knygrišių gildijos narių įrištų knygų paroda. Joje dalyvauja ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Dokumentų konservavimo ir restauravimo skyriaus (DKRS) restauratorės Kristina Lukoševičienė, Aušra Vaitiekūnaitė, Elona Marija Ložytė, Raimunda Vasiliauskienė. Visos jos priklauso Vilniaus knygrišių gildijai. 

Parodoje (kuratorė Rūta Taukinaitytė-Narbutienė) pristatoma per 60 kūrinių, taip pat knygų restauravimo fotografijos (prieš ir po) ir marmuruoto popieriaus stendas. 

Vilniaus knygrišių gildija įkurta 2003 metais, šiuo metu vienija apie 20 narių. Steigėjų branduolį sudarė Vilniaus didžiųjų bibliotekų knygų restauratoriai, taip pat prisijungė kai kurie dailininkai-odininkai, jos veikloje dalyvauja grafikas, knygų dailininkė, menotyrininkė, popieriaus marmuruotoja – visi vienaip ar kitaip susiję su knygrišyba.  

Nacionalinėje bibliotekoje (tuomet LTSR valstybinė respublikinė biblioteka) 1979 m. įkurtas DKRS per intensyvaus ir kūrybingo darbo metus užaugino ne vieną restauratorių kartą. Bėgant dešimtmečiams kito technologijos, tobulėjo darbo metodai ir įranga, bet, svarbiausia, skleidėsi šios retos ir unikalios profesijos atstovų meistrystė. Šį nematomą ir kruopštų darbą atlieka 17 aukštą ir aukščiausiąją kategorijas turinčių restauratorių, gebančių laiko ir žmonių suniokotas kultūros vertybes prikelti naujam gyvenimui – tai liudija gausūs tarptautiniai ir Lietuvoje pelnyti apdovanojimai bei įvertinimai, taip pat ir šios parodos eksponatai. 

Kasdieniame darbe, atkuriant ir restauruojant senuosius įrišimu, gildijos nariams kartais reikia labai tiksliai, be jokių interpretacijų atkartoti buvusį įrišimą, tačiau po darbo jie gali leistis į kūrybinius ieškojimus ir kurti meninius bibliofilinius, eksperimentinius ar konceptualius knygų įrišimus, netgi autorines knygas-objektus. Gildijos meistrai taip pat atlieka istorinių knygų įrišų rekonstrukcijas ir replikas, siekia lavinti įgūdžius, išsiaiškinti tam tikras seniai pamirštas technologijas, atkurti daiktų formos vientisumą, patikrinti funkcines galimybes ir visa tai panaudoja edukacijose kaip metodinę medžiagą.  

Populiarindami knygrišystės amatą ir meną gildijos nariai taip pat veda mokymus ir edukacijas, atlieka mokslinius tyrimus, dalyvauja parodose ir patys jas organizuoja. 

Parodą aplankė ir žinomas bibliofilas, J. E. Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda su žmona Diana. Paroda M. K. Čiurlionio dailės muziejuje Kaune veiks iki rugpjūčio 8 d.