Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. liepos 7 d.

Trumpi vaizdo pasakojimai apie Nacionalinės bibliotekos rinkinius

Vasarą Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje skelbs trumpų filmukų seriją apie Nacionalinėje bibliotekoje saugomus rinkinius su grotažyme #nacionalinėsbibliotekosrinkiniai.

Šie trumpi vaizdo pasakojimai kuriami bendradarbiaujant su Muzikos ir vizualiųjų menų, Retų knygų ir rankraščių, Lituanistikos ir Judaikos skyriais. Filmukuose paprastai ir patraukliai pristatomos Nacionalinės bibliotekos fondų kolekcijos, prioritetą teikiant leidinių vizualumui ir išskirtinumui.

Bibliotekos bičiuliai turės puikią progą susipažinti su Muzikos ir vizualiųjų menų skyriuje saugoma didžėjaus Šarūno Karaliaus bibliotekai dovanota plokštelių kolekcija, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato fotomenininko Antano Sutkaus dovanotų fotografijų rinkiniu, Nacionalinėje bibliotekoje saugomais penkiais iš šešių tomų Kostiumo istorijos (Racinet, Auguste. Le Costume Historique). O dar pažintis su 500 iliustracijų, iš jų 300 spalvotų ypač geros kokybės chromolitografijų, unikalia lietuviškų ritinėlių pianolai kolekcija.

Fondų lobius pristatys Retų knygų ir rankraščių bei Lituanistikos skyriai. Išvysite trumpą pasakojimą apie inkunabulus, pirmąsias spausdintas knygas. Šio laikotarpio pradžia skaičiuojama nuo garsiosios vokiečių spaustuvininko Johanneso Gutenbergo išleistos Biblijos (apie 1456 m.) iki 1500 m. gruodžio 31 d. Pasakosime ir apie Pergamentų rinkinį (pasižvalgyti po kolekciją galima čia ›), Nacionalinėje bibliotekoje saugomus mišiolus. Pristatysime ir Lituanistikos skyriaus archyve saugomą Lietuvių DP (perkeltųjų asmenų) 1945–1952 m. spaudos rinkinį. Jame sukaupti spaudiniai – unikalus sudėtingo istorinio laikotarpio dokumentinis liudijimas, atskleidžiantis po Antrojo pasaulinio karo Vokietijos karo pabėgėlių stovyklose atsidūrusių lietuvių padėtį ir aplinkybes.

Judaikos skyrius taip pat pristatys išskirtines kolekcijas.

„Facebook“ svetainėje jau paskelbtas pirmas šios serijos vaizdo pasakojimas apie Šarūno Karaliaus 2016 metais Nacionalinei bibliotekai dovanotą daugiau nei 800 vinilo plokštelių kolekciją.

Joje pati įvairiausia muzika iš viso pasaulio: nuo elektroninės iki latino. Dalis plokštelių išleistos mažų nepriklausomų įrašų kompanijų ir neskaitmenizuotos, taigi tos muzikos klausytis galima tik iš originalių vinilinių plokštelių. Jos – ypač retos ir brangios. Kolekcijoje galima rasti pripažintų žvaigždžių „Jazzanovą“ ar Beanfieldą, šiuolaikinio džiazo atstovą Bugge Wesseltoftą, technomuzikos kūrėjus Green Velvet ar Jamesą Ruskiną, taip pat visiškai nežinomų kūrėjų labai įdomių ir savitų įrašų.

Visas vardinis plokštelių sąrašas

Kviečiame žiūrėti pirmąjį vaizdo pasakojimą apie DJ Karaliaus vinilo plokštelių kolekciją: