Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. rugpjūčio 10 d.

Praturtintas Nacionalinėje bibliotekoje saugomas Romaino Gary kūrybos rinkinys

Nacionalinę biblioteką pasiekė Vilniuje gimusio prancūzų rašytojo Romaino Gary knygos, kurias padovanojo Arminio Sciolli, Lokarno (Šveicarija) meno galerijos vadovas ir mecenatas. Bibliotekos bičiulis mums jau yra padovanojęs daug leidinių, tarp jų ir ištisą rusų egzodo kolekciją, kurią sudaro unikalūs, anksčiau ne tik mūsų bibliotekoje, bet ir Lietuvoje neturėti rusų autorių grožinės literatūros darbai, kurių leidybos geografija aprėpia gana platų XX a. pirmosios pusės rusų bendruomenių užsienyje arealą nuo Pietų Amerikos iki Kinijos, rusų literatūros klasikų vertimai į prancūzų ir italų kalbas, rusų diasporos XX a. pirmojoje pusėje leisti spaudiniai. 

Šiais metais gruodžio 2 d. bus minimos keturiasdešimtosios rašytojo Romaino Gary mirties metinės. Romainas Gary (tikr. Romanas Kacewas, slap. Émile’is Ajaras), Prancūzijos rašytojas, kino scenaristas, režisierius, diplomatas, karo lakūnas, gimė 1914 m. gegužės 8 d. Vilniuje, Leibos ir Minos Kacevų šeimoje. Vienintelis rašytojas, du kartus apdovanotas Goncourt’ų premija, gyveno Vilniuje su pertraukomis iki 1925 m., 1925–1928 m. – Varšuvoje, o 1928 m. persikėlė į Prancūziją, 1935 m. gavo šios šalies pilietybę. Baigęs mokslus licėjuje, studijavo teisę Eks an Provanso universitete, mokėsi karinio parengimo mokykloje, karo lakūnų mokykloje. Antrojo pasaulinio karo metais kovėsi generolo de Gaulle’io karinėse pajėgose. Po karo vykdė diplomatinę veiklą: buvo Prancūzijos diplomatas Bulgarijoje, Graikijoje, Didžiojoje Britanijoje, Šveicarijoje, Prancūzijos misijoje prie Jungtinių Tautų, generalinis konsulas Los Andžele ir atstovas Bolivijoje. 1980 metų gruodžio 2 dieną mirė Paryžiuje.

Jo kūryboje ryški humanistinė, egzistencinė problematika, ypatinga dramatizmo ir humoro dermė, itin gyvas ir žaismingas stilius. Jau pirmas paskelbtas rašytojo romanas „Europietiškas auklėjimas“ (Éducation européenne, 1945) išgarsino jo vardą, pelnė Kritikų premiją. Knygoje vaizduojamas partizaninis judėjimas nacistinės Vokietijos okupuotose Vilniaus apylinkėse. Jeanas Paulis Sartre’as „Europietišką auklėjimą“ yra pavadinęs bene geriausia knyga apie pasipriešinimą nacistinei Vokietijai.

1956 m. pasirodęs jo romanas „Dangaus šaknys“ (Les Racines du ciel) pelnė Goncourt’ų premiją, o antrą kartą šią tik sykį gyvenime rašytojams skiriamą prestižinę premiją 1975 m. jam pelnė Émile’io Ajaro pseudonimu pasirašytas romanas „Gyvenimas dar prieš akis“ (La Vie devant soi). Savo vaikystę Vilniuje rašytojas aprašė viename pačių garsiausių savo darbų – autobiografiniame romane „Aušros pažadas“ (La Promesse de l’aube, 1960). Rašytojas, kuris sukūrė apie 30 romanų, novelių, scenarijų, Prancūzijoje laikomas vienu pačių svarbiausių XX a. II pusės rašytojų. Daugelis jo kūrinių yra išversti į lietuvių kalbą.