Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. rugsėjo 29 d.

Nauji kalbotyros leidiniai Lituanistikos skaitykloje

Kviečiame susipažinti su naujomis kalbotyros knygomis, papildžiusiomis Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Lituanistikos skaityklos atvirąjį fondą.

Knygos viršelis

Čepienė, Nijolė. XVI–XXI a. lietuvių kalbos germanizmų ir jų darinių žodynas

Tai mokslinis žodynas, skiriamas baltistikai, indoeuropeistikai, lyginamajai istorinei kalbotyrai, kalbų kontaktų tyrimams, kultūros istorijai. Žodyne pateikiami šių amžių raštijos ir gyvosios kalbos duomenys, išrinkti iš lietuvių kalbos senųjų raštų, Prūsijos lietuvių raštų, lietuvių-vokiečių ir vokiečių-lietuvių kalbų žodynų, taip pat iš gyvosios kalbos, tarminių tekstų, tarmių, šnektų žodynų bei dabartinės bendrinės kalbos. Žodyną sudaro apie penkiolika tūkstančių antraštinių žodžių.

Tokio išsamaus germanizmų ir jų darinių žodyno, apimančio visus lietuvių kalbos raštijos ir tarmių duomenis dar nebuvo išleista.

Knygos viršelis

Pietinių pietų aukštaičių šnektų žodynas.T. 2 : N–Ž.

Žodyne išsamiai aprašytos pietinių pietų aukštaičių šnektos ir jų plotas, analizuojamas šnektų savitumas ir nurodomos būdingesnės ypatybės. Antrasis „Pietinių pietų aukštaičių šnektų žodyno“ tomas pasakoja apie kupiną netikėtumų Dzūkijos krašto žmonių gyvenimą. Jų kasdienybės atspindys yra jų gimtoji šnekta – archajiška, šiek tiek praskiesta naujaisiais skoliniais. Antro tomo pagrindą sudaro ekspedicijose tyrėjų surinkti ir užrašyti žodžiai nuo N iki Ž raidės.

Skaitykloje taip pat rasite jau anksčiau gautą pirmąjį tomą.

Knygos viršelis

Dialektometrinis tradicinių lietuvių tarmių klasifikacijos pjūvis: žvalgomasis tyrimas

Šioje kolektyvinėje studijoje pateikiamas naujas Lietuvių kalbos instituto Geolingvistikos centro atliktas tyrimas: kiekybiškai patikrinta tradicinių lietuvių kalbos tarmių klasifikacija. Didžiausias dėmesys skiriamas aukštaičių ir žemaičių patarmių dialektometriniams pjūviams, tyrinėjamos senosios tarmių klasifikacijos.

Knygos viršelis

Lietuvių kalbos skyryba : taisyklės, komentarai, patarimai

Mokslo ir enciklopedijų leidybos centro išleistoje prof. Albino Drukteinio parengtoje knygoje daug dėmesio skiriama informacijai, padedančiai suprasti taisyklę, paaiškinančiai jos variantus. Prie taisyklių pateikti iliustraciniai pavyzdžiai, kurių dauguma surinkti iš publicistinių, mokslinių, administracinių tekstų. Taip siekiama, kad taisyklės būtų naudingos įvairesnių tekstų kūrėjams ir redaktoriams. Leidinys svarstytas ir aptartas Kalbos komisijos Gramatikos, rašybos ir skyrybos pakomisės, Kalbos komisija jam pritarė 2020 m. vasario 10 d. posėdyje.

Knygos viršelis

Kupiškėnų, uteniškių ir panevėžiškių paribio šnektos XXI amžiuje

Šioje kolektyvinėje monografijoje aptariama kupiškėnų, uteniškių ir panevėžiškių periferinių paribio šnektų grupė.

Medžiaga buvo rinkta ir tiriama iš 15 punktų, esančių intensyvių kalbinių ir tarminių kontaktų zonoje. Tiriama XXI a. pradžios šnektų kalbinės sistemos kaita, tarminės vietinės bendruomenės kalbinės nuostatos bei regioninės tapatybės raiškos ypatumai. Ši knyga turėtų sudominti kalbininkus, regionų tyrėjus bei vietos politikos formuotojus, o kartu ir visą plačiąją visuomenę, besidominčią dabartiniu metu fiksuojamais tarminio ir etnografinio Lietuvos, ypač rytų aukštaičių, žemėlapio pokyčiais ir raidos tendencijomis.

Knygos viršelis

Kalba. Tauta. Valstybė

Tai antra autorių knyga apie lietuviškas vertybes etnolingvistų žvilgsniu. Monografijoje „Kalba. Tauta. Valstybė“ analizuojamos sąvokos „kalba“, „tauta“ ir „valstybė“ žmonių pasąmonėje yra viena nuo kitos neatskiriamos. Kalba yra aiškinama kaip tautos bendravimo priemonė ar valstybės skiriamasis bruožas. Tauta aiškinama kaip viena kalba kalbanti žmonių grupė, gyvenanti valstybėje, o valstybė yra teritorija, kurioje gyvena tauta, kalbanti viena kalba.

Knygos viršelis

Ringailienė, Teresė. Learn and speak Lithuanian

Leidinys skirtas užsieniečiams mokyti (s) lietuvių kalbos A1–A2 lygiu savarankiškai ar mokytojui padedant.

Informacija pateikiama taip, kad būtų ugdomos visos kalbinės veiklos sritys: skaitymas, rašymas, klausymas, kalbėjimas.

Daugiausia dėmesio skiriama komunikacinėms kompetencijoms, lavinami gebėjimai bendrauti lietuvių kalba realiose situacijose: susipažįstant, bendraujant, užsisakant maisto, keliaujant, pasakojant apie šeimą, pomėgius ir t. t.

Gramatika pateikiama paprastai, suprantamai, užduotys paįvairinamos glausta informacija apie Lietuvos kultūrą, istoriją, mitologiją, gyvenseną.

Šiuos ir kitus kalbotyros leidinius rasite Nacionalinės bibliotekos Lituanistikos skaitykloje, kituose bibliotekos fonduose esančių leidinių ieškokite elektroniniame kataloge arba portale ibiblioteka.

Iki susitikimų Nacionalinėje bibliotekoje.