Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. spalio 28 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2020 m. 10-asis numeris: apie ką jis?

#GyvasŽodis. Šiemet švenčiame atkurtos Lietuvos nepriklausomybės 30-metį. Ta proga rubrikos autoriams, savo srities profesionalams, siūlome pasidalyti mintimis, kaip per šiuos tris dešimtmečius keitėsi šalies bibliotekos. Šiame numeryje Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Projektų valdymo skyriaus vadovė Giedrė Čistovienė kalba apie šiandien neatskiriamą bibliotekų veiklos sritį – projektinę veiklą ir bendruosius didelės apimties (vadinamuosius skėtinius) projektus, kuriuose dalyvauja šalies viešosios bibliotekos bei kitos atminties institucijos.

Tema: kūrybingumo genas. Rugsėjo 22 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje atidaryta jos darbuotojų vaizduojamojo meno paroda. Kęstutis Šapoka svarsto apie socialinį parodos aspektą – atspindėti bibliotekos socialinę bendruomenę, o Vaiva Markevičiūtė pristato keletą parodos dalyvių ir jų darbų.

Pokalbis. Geriausia 2019 metų bibliotekininkė Aldona Oniūnienė, dirbanti Pasvalio Mariaus Katiliškio bibliotekos Vaškų Vandos Zaborskaitės bibliotekoje, pasakoja apie literatūrologės V. Zaborskaitės atminimo įamžinimą Vaškų bibliotekoje, kitas savo prasmingas ir ne mažiau įdomias veiklas. Kalbėjosi Vaidenė Grybauskaitė.

Šiandien aktualu. Daiva Janavičienė argumentuoja, kodėl bibliotekos dokumentų išduotis yra viena iš jos ryšių su visuomene sudedamųjų dalių, kaip tiesiogiai su vartotojais bendraujantys darbuotojai gali prisidėti prie įstaigos viešųjų ryšių.

Nauji leidiniai. Šiais metais pasirodė elektroninis leidinys „Bibliografijos žinios. Disertacijos. 2019“. Tai – Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos pradėta leisti nacionalinės einamosios bibliografijos dalis, kurioje pateikiama klasifikuota bibliografinė informacija apie šalyje apgintas daktaro disertacijas. Leidinį ir jo rengimo aplinkybes pristato Vaidenė Grybauskaitė.

Bibliotekų turtai. Lietuvos naujienų agentūrai ELTA švenčiant įkūrimo šimtmetį, Aušra Marčiulaitytė apžvelgia Nacionalinėje bibliotekoje saugomo agentūros XX a. Lietuvos spaudoje publikuotų fotografijų rinkinį: jo temas ir potemes, istorinę vertę ir aktualumą.

„Tarp knygų“ redakcija, siekdama aktualinti nacionalinį dokumentinį kultūros paveldą, užtikrinti jo sklaidą, pasakoja apie UNESCO „Pasaulio atminties“ programos Lietuvos nacionalinio registro naujienas. Šiame numeryje Roma Bončkutė pristato lietuvių istoriko ir švietėjo Simono Daukanto (1793–1864) istorijos, žodynų, vertimų rankraščius, taip pat religinius ir ūkinių patarimų darbus.

Žvilgsnis į istoriją. Šiemet sukanka 190 metų, kai įvyko 1830–1831 m. sukilimas, kuriuo mėginta atkurti Lenkijos ir Lietuvos federaciją. Nacionalinėje bibliotekoje saugomi rankraštiniai XIX a. dokumentai paliudija, kaip veikė caro valdžios represinė sistema numalšinus sukilimą. Dokumentus tyrinėja Teresa Mackevič.

Žmonės ir laikas. Minint išeivijos poeto Vlado Šlaito 100-ąsias gimimo metines, Sigita Astikienė svarsto, ar žmogus, praėjus amžiui, dar gyvas bendruomenės narių prisiminimuose, kas palaiko jo atminimą. Straipsnyje pateikiama poeto vaikystės draugų, mokytojų, kitų gimtojo kaimo žmonių prisiminimų, surinktų Ukmergės rajono savivaldybės Vlado Šlaito viešojoje bibliotekos iniciatyva.

Geroji patirtis. Vaikams skirtas lėlių teatras „Berniukas Žirniukas“, savo veiklą pradėjęs dar 1965 m., Nacionalinėje bibliotekoje gyvuoja iki šiol. Tik dabar lėlėms gyvybės įkvepia ne profesionalūs aktoriai ar bibliotekininkai, bet patys vaikai. Teatro studijos tradicijas ir naujas veiklos formas pristato Ernestas Vengeliavičius.

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose. Vieno numerio kaina – 2,25 Eur (plius pašto paslaugos: mieste – 0,34 ct; kaime – 0,51 ct). Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Informacijos ir registracijos punktą (II a., tel. (8 5) 249 7028) ir Leidybos skyrių (tel. (8 5) 263 9111 arba el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.; Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.).

Pirmame viršelyje

  • XX a. pradžios Vileišių rūmai rudenėjančiame Vilniuje. Čia įsikūrusiame Lietuvių literatūros ir tautosakos institute saugomas lietuvių istoriko ir švietėjo Simono Daukanto kūrybos archyvas. Justės Kuodytės-Damskės nuotr.