Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. lapkričio 12 d.

Lapkričio 12 d.: muzikologo V. Gerulaičio paskaita „Beethoveno pamoka“ nuotoliniu būdu

Vyriausybei nuo lapkričio 7 d. paskelbus karantiną, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka muzikologo Viktoro Gerulaičio paskaitą kviečia saugiai žiūrėti internete.

Nacionalinė biblioteka tęsia garsaus Lietuvos muzikologo, rašytojo, muzikos švietėjo, puikaus renginių vedėjo Viktoro Gerulaičio šešių paskaitų ciklą, skirtą Liudwigui van Beethovenui. 2020-ieji – jubiliejiniai L. van Beethoveno metai. Sukako 250 metų nuo jo gimimo. Šį kartą susitikimas vyks nuotoliniu būdu.

Paskaitų cikle populiarus radijo ir televizijos laidų bei koncertų vedėjas klausytojams žada atskleisti nelengvų išgyvenimų kupiną L. van Beethoveno asmenybės ir kūrybos kelią, iliustruodamas jį vaizdingomis istorijomis, netikėtomis įžvalgomis, mažai žinomais faktais.

Muzikos gerbėjus lapkričio 12 d. kviesime žiūrėti paskaitos „Beethoveno pamoka“ vaizdo įrašą Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ kanale. Beethovenas ne tik savo menu, bet ir visa kūryba ir gyvenimu paskelbė epochą, kuriai savo asmenybės įtvirtinimas tapo meninės būties norma. Epochą, kuri buvo Renesanso tendencijų plėtojimo (t. y. vystymo) nauja pakopa. Savo dvasios pasaulį Beethovenas išreiškė iki tol neregėtai kategoriškai. Kūrybos procesą grindė visiškai naujais pamatais, neturinčiais akivaizdaus prototipo visoje ligtolinėje istorijoje.

Už jo nugaros iškyla tik Leonardas ir Michelangelas, Düreris ir Lutheris, Shakespeare‘as ir Machiavellis. Į ką iš savo kūrybos Himalajų žvelgia jis pats? Į Brahmsą ir Wagnerį, Debussy ir Stravinskį, Messiaeną ir Šostakovičių.

Kviečiame žiūrėti paskaitos įrašą.

Pirmosios paskaitos vaizdo įrašas: