Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gruodžio 2 d.

Pasibaigė projektas „Kūrybinio rašymo kursai jaunimui bibliotekoje“

Atkreipdama dėmesį į kokybiškų kūrybinio rašymo kursų Lietuvoje trūkumą ir norėdama sukurti alternatyvą šiuo metu populiarėjantiems, tačiau neretai abejotinos kokybės komerciniams kūrybinio rašymo kursams internete, šį rudenį Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka pasiūlė nemokamus, kokybiškus ir profesionalius kūrybinio rašymo užsiėmimus penkių Vilniaus miesto ir krašto mokyklų moksleiviams (9–11 kl.).

Spalio ir lapkričio mėnesiais Šalčininkų Lietuvos tūkstantmečio gimnazijos, Vilniaus r. Paberžės gimnazijos, Rudaminos Ferdinando Ruščico gimnazijos, Dieveniškių „Ryto“ gimnazijos ir Vilniaus „Lietuvių namų“ mokyklos moksleiviai dalyvavo kūrybinio rašymo pamokose, kurias vedė žinomi Lietuvos rašytojai: Ilona Ežerinytė, Laura Sintija Černiauskaitė, Sigitas Parulskis, Mindaugas Nastaravičius ir Marius Burokas. Po rytinių užsiėmimų bibliotekoje moksleivių laukė susitikimai su kitų meno sričių menininkais, kaip antai slemo kūrėju Žygimantu Kudirka, rašytoju ir fotografu Ričardu Šileika, komiksų kūrėja Migle Anušauskaite, aktoriumi, režisieriumi ir bardu Gediminu Storpirščiu ir kino režisiere Giedre Beinoriūte. Pastarieji susitikimai leido įtvirtinti pamokose su rašytojais įgytas žinias, išplėsti kontekstą, aptariant žodžio ir literatūros ryšį su muzika, fotografija, kinu. Visi užsiėmimai, išskyrus paskutiniuosius su M. Buroku ir G. Beinoriūte, kurie persikėlė į virtualiąją erdvę, vyko Nacionalinėje bibliotekoje. Prieš kūrybinio rašymo užsiėmimus gimnazistai dalyvavo ekskursijose po biblioteką, susipažino su čia teikiamomis paslaugomis.

Projektas prisidėjo sprendžiant kūrybinio raštingumo ir šiuolaikinių autorių kūrybos sklaidos mokyklose ir skaitymo skatinimo problemas. Kursuose dalyvavę mokytojai susipažino su jaunimo kūrybiškumą lavinančiomis edukacinėmis užduotimis ir pratimais. Projektas suteikė galimybę susitikti su įvairaus žanro literatūrą kuriančiais rašytojais, pripažintais savo srities profesionalais, turinčiais kūrybinio rašymo mokymo patirties. Rašytojai taip pat pasidalino savo sėkmės istorijomis, atskleidė praktinių rašytojo veiklos aspektų, pristatė šiuolaikinių autorių kūrybą, naujausias literatūrines tendencijas, apibūdino meninės raiškos priemones, jų kuriamą efektą.

Nacionalinės bibliotekos organizuotuose kūrybinio rašymo kursuose dalyvavo 75 moksleiviai. Projekto metu, prieš jį ir po jo buvo atliktas moksleivių ir mokytojų poreikių tyrimas. Į klausimą, jei pasitaikytų proga, ar lankytų tokius kursus ateityje, teigiamai atsakė 89 proc. projekte dalyvavusių moksleivių. Tiek pat procentų teigiamai atsakė į klausimą, ar tokio tipo pamokų norėtų mokykloje. Dalyviai, paprašyti įvardinti du išmoktus naujus dalykus, atsakė supratę, kad galima būti laisvam kuriant, kad nereikia bijoti kurti ir dalintis savo kūriniais, kad kiekvienas žmogus mato, sako, galvoja kitaip ir kad tai yra normalu. Moksleiviai mokėsi kūrybiškumo, bendravimo, kitaip mąstyti, sužinojo, kad talentas yra ugdomas. Paklausti, ar šie kursai padės geriau suvokti ir analizuoti literatūros kūrinius, teigiamai atsakė 99 proc. moksleivių. Mokytojai džiaugėsi pramokę naujų metodų, kaip pažadinti mokinio kūrybines galias.

Padedant Vilniaus jaunimo informaciniam centrui, informaciniam projekto partneriui, kūrybinio rašymo kursų medžiaga bus pasiūlyta mokytojams, skatinama integruoti ją į bendrojo lavinimo ir aukštųjų mokyklų bei kitų institucijų, vykdančių formalųjį ir neformalųjį ugdymą, programas. Artimiausiu metu dalis vykdant projektą nufilmuotų užsiėmimų ir susitikimų bus paskelbta Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ kanale.  

Projektą iš dalies parėmė Lietuvos kultūros taryba.

Nuotraukos ›

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Sevilės Charsikos ir Arūno Sartanavičiaus) nuotraukos.