Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gruodžio 11 d.

Tarptautinė žmogaus teisių diena paminėta forumu „Įvairovių Lietuva Europoje“

Tarptautinę žmogaus teisių dieną Lietuvoje vyko tradicija tapęs Nacionalinis žmogaus teisių forumas (NŽTF). Renginio šūkis šiemet skelbė „Įvairovių Lietuva Europoje“. Virtualus renginys tęsėsi visą dieną. Įvyko net aštuoniolika diskusijų su žmogaus teisėmis susijusiomis temomis, diskutavo daugiau kaip šimtas įvairių sričių ekspertų.

Forumo dalyvius sveikinęs Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda sakė, kad jam žmogaus teisės yra neatsiejama mūsų kuriamos Gerovės valstybės dalis. „Konstitucija įpareigoja saugoti žmogaus teises, laisves ir orumą. Tik užtikrinę lygias galimybes ir nediskriminavimą, galime pasiekti, kad teisingumas taptų visuomenę vienijančia tema. Šis forumas – konstruktyvus dialogo pavyzdys, prisidėsiantis prie Lietuvos nacionalinės politikos formavimo“, – sakė Prezidentas.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pasveikino visus Lietuvos žmones su Tarptautine žmogaus teisių diena ir paragino būti neabejingiems siekiant užtikrinti ir apsaugoti žmogaus teises.

„Reali ir efektyvi žmogaus teisių apsauga yra vienas iš pagrindinių teisinės valstybės aspektų. Šiandienos Lietuvoje vis dar neretai susiduriame su žmogaus teisių pažeidimais. Lyčių nelygybė, pažeidžiamų grupių diskriminacija, smurtas artimoje aplinkoje, neapykantos nusikaltimų ignoravimas ir kitos opios problemos yra nulemtos nepakankamo viešojo dėmesio žmogaus teisių klausimams. Abejingumas lygybei taip pat skatina diskriminaciją. Tikiu, kad dažniau atsiremdami į šiemet 70-metį mininčią Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvenciją ir nuosekliau įgyvendindami jos nuostatas, daug pagerintume žmogaus teisių apsaugą mūsų šalyje“,– teigė Lietuvos parlamento vadovė. V. Čmilytė-Nielsen taip pat akcentavo, kad dabartiniame Seime kaip niekada iki šiol yra daug žmonių teisių srityje didelį įdirbį turinčių narių ir jie skirs deramą dėmesį žmogaus teisių problematikai Lietuvoje.

Sveikindamas renginio dalyvius Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas pabrėžė Konstitucinio Teismo veiklos svarbą Lietuvoje įtvirtinant prigimtinį žmogaus teisių pobūdį kaip nekeičiamą, net referendumu neatšaukiamą konstitucinę vertybę.

„Mes šiandien galime pasakyti, kad net referendumu negali būti daromos tokios Konstitucijos pataisos, kurios, tarkim, sugrąžintų Lietuvoje mirties bausmę, įteisintų kankinimus. Iš konkretesnių sprendimų paminėčiau 2017 m. gruodžio 19 d. išvadą ir 2019 m. sausio 11 d. nutarimą, kurių esmė paprasta: demokratinė valstybė yra tikrai demokratinė tik tada, kai joje gerbiamas kiekvieno žmogaus orumas. Visuomenėje įsišakniję pasenę stereotipai negali būti pagrindas diskriminuoti asmenis dėl, pavyzdžiui, lyties, neįgalumo, lytinės orientacijos ir daugelio kitų kriterijų. Tokie ne visada visuomenės pasmerkiami reiškiniai kaip seksualinis priekabiavimas yra žeminantys žmogaus orumą, todėl draudžiami pagal Konstituciją. O 2019 m. sausio 11 d. nutarime aiškiai pasakyta, kad visos šeimos, nepaisant to, kas jas sudaro, yra vienodai ginamos pagal Konstituciją, nes šeimos sąvoka yra neutrali lyties požiūriu. Kitaip tariant, pagal Konstituciją negalima pateisinti diskriminuojančio požiūrio į tos pačios lyties asmenų sąjunga pagrįstas šeimas“, – sakė D. Žalimas.

Forume pristatytas platus ir kitų temų spektras: nuo pandemijos poveikio visuomenės psichikos sveikatai ir švietimui, tėčių įsitraukimo į ankstyvą vaikų gyvenimą, efektyvaus atsako į neapykantos nusikaltimus, žmogaus teisių pažeidimus Baltarusijoje, lyčių lygybės iki duomenų apsaugos ir teisės į privatumą.

Renginyje dalyvavo įvairių sričių ekspertai, kuriems rūpi žmogaus teisių klausimai ir padėtis Lietuvoje bei pasaulyje: žurnalistai, nevyriausybinio, ekonomikos, švietimo, kultūros sektorių atstovai, psichologai, aktyvūs visuomenės nariai, politikai. Tarp jų – Birutė Sabatauskaitė, Dainius Pūras, Erica Jennings, Rita Miliūtė, Dovilė Filmanavičiūtė, Nerijus Mačiulis, Donatas Puslys, Jonas Ruškus, Milda Ališauskienė, Urtė Neniškytė, Karolis Vyšniauskas, Aidas Puklevičius, Agneta Skardžiuvienė, Edita Žiobienė ir kiti.

Forume diskutavo ir svečiai iš užsienio – Eva Sophia Myers iš Pietų Danijos universiteto, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijoje dirbantis Alešas Gião Hanekas, Lankasterio universiteto Teisės mokyklos (Didžioji Britanija) profesorius emeritas Paulas Iganskis, Švedijos visuomeninio transliuotojo komunikacijos specialistė Seher Yilmaz ir kiti.

NŽTF taip pat buvo prisiminta ir Jungtinių Tautų neįgaliųjų teisių konvencija, Lietuvoje ratifikuota prieš dešimtmetį, Pekino veiksmų platforma, prieš 25 metus nubrėžusi svarbias moterų teisių užtikrinimo gaires, ir kiti klausimai. Įvyko ir filmo „Sveiki atvykę į Čečėniją“ peržiūra, po jos buvo surengta diskusija apie žodžio laisvę ir neapykantos ribojimą.

Jei nespėjote prisijungti ir stebėti forumo transliacijų tiesiogiai, tai galite padaryti jums patogiu metu NŽTF svetainėje.