Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gruodžio 21 d.

Kaip lavinti kūrybiškumą – skaitykite el. knygose

Kūrybiškumas – tikroji mūsų prigimtis ar įgūdis, kurio išmokstame? Šią savybę tenka pasitelkti įvairiose sitacijose: atliekant užduotis darbe, sprendžiant problemas, ugdant vaikus ar tiesiog gaminant gardžią vakarienę. Dažnai kūryba siejama su menu, tačiau net ir į įprastas kasdienes situacijas galime pažvelgti kūrybiškai.

Šiuo laikotarpiu, kai daug laiko praleidžiame namuose, kūrybinių ir menininių gebėjimų atradimas ir ugdymas gali padėti prasmingai panaudoti turimą laiką. Galbūt tinkamas metas išmokti groti, rašyti eiles, piešti, o gal – atnaujinti namų interjerą ar pakeisti baldų dizainą?

Artėjant gražiausioms metų šventėms, kūrybiškumas pravers kuriant jaukumą namuose, planuojant šventines vaišes, renkant nuoširdžias dovanas artimiesiems ir apgalvojant, kaip smagiai praleisti šventes bendraujant su mylimiausiais nuotoliniu būdu.

Sąraše – el. knygos, kurias skaityti galite neišėję iš namų. Daugiau el. knygų įvairiomis temomis ieškokite portale ibiblioteka.lt.

20201221 John Berger. Kaip menas moko matytiJohn Berger. „Kaip menas moko matyti“

Pirmą kartą išleista 1972 m., ši nedidelė knygutė pakeitė požiūrį į tapybą ir meno kritiką. Tai kiekvieno, besidominčio menu, pradžiamokslis. Šis veikalas atskleidžia, kad tai, ką matome, visada yra nulemta daugybės prielaidų: kas yra grožis, tiesa, civilizacija, forma, skonis, klasė ir socialinė lytis. Atverdamas aliejiniais dažais tapytų paveikslų, nuotraukų ir grafinio meno kūrinių prasmės sluoksnius, autorius parodo, kaip mes skaitome atvaizdų kalba.

20201221 Kevin Ashton. Kaip paskraidinti žirgą paslaptinga kūrybos išradimų ir atradimų istorijaKevin Ashton. „Kaip paskraidinti žirgą: paslaptinga kūrybos, išradimų ir atradimų istorija“

Šiuolaikinių technologijų kūrėjo knyga supažindina su žmonijos kūrybinės minties raida, kalba apie kūrėjus ir patį kūrybos procesą. Kūryba – sunkus darbas, reikalaujantis nepaprastai daug atkaklumo ir ištvermės. „Žmonėms kūryba tas pats, kas paukščiui skrydis. Tai mūsų prigimtis, mūsų dvasia“, – teigia autorius. Trumpai apžvelgdamas savo paties dvidešimties metų veiklos patirtį ir analizuodamas kitų iškilių asmenybių kūrybines biografijas, jis siekia įrodyti: kurti galime visi.

20201221 Julia Cameron. Kūrėjo kelias. Praktinės kūrybingumo pamokosJulia Cameron. „Kūrėjo kelias. Praktinės kūrybingumo pamokos“

Pirmą kartą išleista dar 1992 m. Jungtinėse Amerikos Valstijose ir iki šiol laikoma vienu geriausių saviugdos vadovų. Technologijų pažangos, automatikos ir niveliacijos amžiuje knyga papildyta ir išleista dar kartą. Autorė padeda suvokti, kad kūryba – ne tik aukštesniųjų jėgų mums duotos galios, bet ir kasdienės pratybos, tam tikras susitarimas su savo vidiniu „aš“. Knyga naudinga pradedantiems ir jau aktyviai kuriantiems žmonėms, menininkams, dėstytojams ir pedagogams. Ji skiriama ne tik tiems, kas domisi įvairiais kūrybingumą skatinančiais metodais, bet ir visiems, norintiems pasisemti įkvėpimo, atrasti naujų idėjų ir tobulėti kasdien.

20201221 Julia Cameron Emma Lively. Kaip ugdyti vaikų kūrybingumąJulia Cameron,  Emma Lively. „Kaip ugdyti vaikų kūrybingumą“

Perskaitę knygoje sužinosite, kaip pažadinti vaiko, o kartu ir savo nuostabą, padėti vaikams savo pomėgius paversti menu, paskatinti saviraišką, lavinti aistrą kūrybiniam procesui. Tėvai ras priemonių rinkinį, kuriuo galima naudotis bet kuriame vaiko augimo etape – nuo naujagimio iki dvylikamečio. Ji parašyta remiantis knygos  metodais.

20201221 Ken Robinson Lou Aronica. Atrask savo stichijąKen Robinson, Lou Aronica. „Atrask savo stichiją“

Daugelio galvose knibžda įvairių klausimų, susijusių su savo kelio paieškomis. Ši knyga – turintiems neįgyvendintų svajonių, sprendžiantiems savęs pažinimo klausimus ar ugdantiems mažuosius. Knygos autoriai ragina į savo gebėjimus pažvelgti naujomis akimis. Tai praktinis vadovas, kuriame rasite pratimų, padėsiančių pažinti save, suprasti ir įvertinti savo polinkius, talentus, mėgstamas veiklas.