Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. sausio 22 d.

Meno edukacijų cikle – apie kūrėjo asmeninės patirties reikšmę

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka tęsia meno edukacijų ciklą, kuriame supažindina su piešinio komponavimo pagrindais ir tapybos technikomis.

Edukacijoje „Vieno kalno garsas“ kalbama apie dailininko vidinės energijos ir asmeninės patirties reikšmę kūrybos procese. Menininkė Eglė Jovaišaitė pastebi: kūrėjas gali manyti, kad jau viską išmoko, nes turi daug praktinės patirties ir yra daug perskaitęs, tačiau to nepakanka. Menas yra neišsemiama tema.

VI a. kinų meno teoretikas Hsieh Ho įvardijo šešis punktus, nusakančius, kaip reikia kurti. Vienas iš pagrindinių punktų – tai išskleisti vidinę gyvybinę jėgą ir išsiskleisti kūryboje. Visi kiti principai tik papildo šią mintį.

Menininkas gali vadovautis įvairiomis taisyklėmis, o vėliau jas laužyti, interpretuoti. Kuriant nebūtina remtis fenomenalaus pasaulio citatomis, bet galima remtis savo vidiniu matymu ir pajautimu. Tam tikru vidiniu ritmu, padedančiu įsilieti į aplinkos ciklus, ritmus, ir tapti bendros visumos dalimi. E. Jovaišaitė atkreipia dėmesį: kompozicija sukuriama iš didelio ir mažo, iš tylaus ir garsaus, todėl maža forma nulemia didelę ir atvirkščiai.

Kviečiame žiūrėti edukacijos vaizdo įrašą. Reikalingos priemonės: guašas, tušas, akvarelė, teptukai, vanduo skiesti, paletė. Ir arbata gurkšnoti.

Edukacijoje „Monochrominė paletė“ E. Jovaišaitė kalba apie tapybą naudojant vieną spalvą ar atspalvį. Nors iš pirmo žvilgnio toks tapybos stilius gali atrodyti nuobodus, taip nėra. Kontempliatyvus vienos spalvos potėpis kreipia kūrėją į nenutrūkstamos paieškos procesą.

„Vien tik spalva yra forma ir turinys“, – kalbėjo tapytojas Robertas Delaunay, kūrybą grindęs lūžtančio spektro sąranga. Pasak E. Jovaišaitės, nerdami gilyn į spalvos studijas atrandame, kad net vienos spalvos poveikis yra neišsenkamas – keli tos pačios spalvos toniniai santykiai, skirtingos faktūros ir  paviršiai gali sukurti naują „gyvenimą“.

Kaip piešiant minimaliomis priemonėmis išgauti efektyvų rezultatą, žiūrėkite edukacijos vaizdo įraše.

Daugiau meno edukacijų vaizdo įrašų – Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ kanale.