Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. kovo 18 d.

Baigiamas V. Gerulaičio paskaitų ciklas apie L. van Beethoveną: „Beethovenas ir Hegelis“

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka džiaugiasi išskirtine galimybe muzikos gerbėjus pakviesti į garsaus Lietuvos muzikologo, rašytojo, muzikos švietėjo, puikaus renginių vedėjo Viktoro Gerulaičio šešių virtualių paskaitų ciklą, skirtą Liudwigui van Beethovenui. 2020-ieji buvo jubiliejiniai L. van Beethoveno metai – sukako 250 metų nuo genijaus gimimo.

Genialumo anatomija – tai klausimas, kurį įminti bando kūrybos psichologai, pedagogai, filosofai, patys menininkai. Galima analizuoti ir intuityviai – klausantis genialaus kūrinio, tačiau galima ir lankantis ekstravagantiško dėstytojo, muzikologo erudito V. Gerulaičio paskaitose.

Paskaitų cikle radijo ir televizijos laidų bei koncertų vedėjas klausytojams atskleidžia nelengvų išgyvenimų kupiną L. van Beethoveno asmenybės ir kūrybos kelią, iliustruodamas jį vaizdingomis istorijomis, netikėtomis įžvalgomis, mažai žinomais faktais.

Šeštoje (baigiamojoje) ciklo paskaitoje V. Gerulaitis pasakoja apie Beethoveną ir Hegelį.

„Beethovenas ir Hegelis“ (Formos dialektika). Nors abu žymūs vokiečiai ir gimę tais pačiais metais, jie niekada nesusitiko ir nepažinojo vienas kito. Ir nesidomėjo vienas kitu. Maža to –Hegelis nežinojo Beethoveno kūrybos, o jei ir būtų išgirdęs, ne tik jos nesuprastų, bet gal dar ir pasipiktintų. Kodėl? Beethovenas nesusigaudytų nei „Natūrfilosofijoj“, nei „Dvasios fenomenologijoj“. Ir vis dėlto vieno muzika ir kito filosofija – kaip reta kultūros pasaulyje – artimos. Jos to paties mąstymo bei kūrybos metodo pusės. Kaip tai įmanoma? Atsakymą į šį ir kitus klausimus išgirsite baigiamojoje ciklo paskaitoje.

Kviečiame žiūrėti paskaitos vaizdo įrašą.

Visus V. Gerulaičio paskaitų apie L. van Beethoveną ciklo paskaitų vaizdo įrašus galite pažiūrėti čia ›

Malonios peržiūros ir iki naujų susitikimų.