Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. balandžio 22 d.

Motinos Žemės dienos proga – elektroninių knygų rekomendacijos

Balandžio 22 dieną pasaulyje minima tarptautinė motinos Žemės diena. Ši diena pradėta minėti nuo 1970-ųjų, Lietuvoje – nuo 1992-ųjų, po Jungtinių Tautų kvietimo. Kasmet daugiau nei 190-yje pasaulio šalių žmonės raginami vienytis ir išreikšti rūpestį mūsų visų namais. Žemės dieną tarptautinė organizacija UNIFY ragina gyventi ir mylėti taikiai, harmoningai. Žmonės kviečiami dalyvauti medžių sodinimo akcijoje, saugoti ir puoselėti gamtą. Lietuvos mokiniai, darželių auklėtiniai šią dieną sodina gėles, tvarko aplinką, daro inkilėlius, kuria spektaklius, Žemei dainuoja dainas ir deklamuoja eilėraščius.

Žemės dienos proga linkime stabilumo, darnos, derliaus, tvirtybės, pabudimo ir rekomenduojame šias portalo ibiblioteka.lt knygas:

Knygos viršelisElizabeth Kolbert. „Šeštasis išnykimas: ne vien gamtos istorija“

Per pastaruosius pusę milijardo metų planetoje įvyko penki masiniai rūšių išnykimai –gyvybės įvairovė Žemėje staiga smarkiai sumenko. Viso pasaulio mokslininkai šiuo metu stebi šeštąjį išnykimą, kuris gali būti pats pražūtingiausias įvykis nuo tada, kai, kaip teigia viena iš teorijų, meteorito smūgis išnaikino dinozaurus. Ir šįsyk nelaimę nešame mes –„homo sapiens“.
Itin informatyvioje knygoje žurnalistė, Pulitzerio premijos laureatė E. Kolbert pasakoja, kaip ir kodėl keičiasi planetos gyvybė. Į vieną audinį ji supina skirtingų mokslo disciplinų tyrimus, nuostabių jau dingusių rūšių aprašymus ir pačios išnykimo sampratos istoriją: kaip, pažindami pasaulį, ėmėme suprasti jo kaitą, patį išnykimo faktą, jo priežastis ir padarinius.

 

Knygos viršelisMarcus Chown. „Kaip paprastai paaiškinti pasaulį“

Ši knyga – tai protingas ir aiškus dėstymas apie regimus ir neregimus dalykus, iš kurių susideda mūsų gyvenimas ir mūsų planeta – nuo ląstelių iki filosofijos klausimų. Sudėtingas temas, mokslinius dalykus autorius sugeba paversti paprastais, netgi šmaikščiais pasakojimais apie reiškinių ar idėjų istoriją. Čia rasite daugybę įdomybių, pavyzdžiui, kodėl Atlanto vandenynas kasmet paplatėja sulig vienu nykščiu, kaip pinigai padeda keliauti laiku, kodėl gebėjimas siūti buvo esminis žmonių turėtas pranašumas, palyginti su neandertaliečiais, ar kodėl mes gyvename milžiniškoje hologramoje.

 

Knygos viršelisPeter Wohleben. „Paslaptingas medžių gyvenimas“

 Ar medžiai – socialinės būtybės?  Kaip jie bendrauja? Ar jaučia skausmą, kaip reaguoja į aplinką? Daugelį metų medžių gyvenimą tyrinėjantis gamtininkas P. Wohllebenas, remdamasis naujausiais moksliniais atradimais, teigia, kad miškas – tai socialinis tinklas, primenantis žmonių šeimas. Medžiai ne tik rūpestingai globoja savo atžalas, bet ir rūpinasi senais, ligotais kaimynais. Jie jaučia, nuvokia, atsimena. Vabzdžių apniktas medis skelbia pavojų – paskleidžia kvapą. Aplinkiniai, gavę tokią žinią, tuoj apsiginkluoja: išskiria vabzdžius atgrasančių medžiagų. Knygos autorius įsismelkia į miško tankmę, pateikia stulbinančių įžvalgų apie paslapčių kupiną pasaulį ir dalijasi unikalia patirtimi. Įsigilinę į paslaptingą medžių gyvenimą, mišką pamatysite visiškai naujomis akimis.

 

Knygos viršelisPeter Wohlleben. „Kaip gyvūnai jaučia ir supranta pasaulį“

Prieraišios kiaulės, neištikimos šarkos ir slaptų kėslų turintys gaidžiai? Gamtininko P. Wohllebeno per ilgametę patirtį sukaupti pastebėjimai ir smagios istorijos šioje knygoje puikiai supintos su naujausiais moksliniais tyrimais apie gyvūnų elgesį ir tarpusavio santykius. Beje, ar žinojote, kad varnai savo draugus vadina vardais, žiurkės gailisi netinkamų poelgių, o antys drausmina jauniklius? Arkliai patiria gėdą, elniai gedi, o drugeliai vaikams parenka tik pačias geriausias vietas...