Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. rugsėjo 22 d.

Naujos knygos Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje

Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykla pasipildė naujomis vertingomis knygomis. Kviečiame apsilankyti ir susipažinti.

Knygos viršelis

Elton John „Aš“

Tai knyga apie daugeliui žinomą serą Eltoną Džoną – Jungtinės Karalystės populiariosios muzikos atlikėją, pianistą ir kompozitorių. Jis – vienas daugiausia įrašų pardavusių solo atlikėjų visame pasaulyje, iki šiol pelnęs 26 auksines, 38 platinines arba multiplatinines ir vieną deimantinę plokštelę. Tarp garbingų Eltono apdovanojimų – šeši „Grammy“, trylika „Ivor Novello“ ir viena „Brit Award“ statulėlė. Nuo 1958-ųjų publikuojamas populiariausių kūrinių sąrašas „Billboard Hot 100“ 2018-aisiais jį išrinko sėkmingiausiu solo atlikėju vyru per visą savo istoriją. Knygoje pasakojama apie Eltono Džono vaikystės metus, sudėtingus santykius su tėvais, kūrybos sėkmes ir nesėkmes, bandymus nusižudyti ir priklausomybę nuo narkotikų.

Knygos viršelis

Krzysztof Zanussi, Aleksandr Krasovickij „Imperatyvas: pokalbiai Liaskose“

Knyga gimė Krzysztofo Zanussi ir Aleksandro Krasovskio pokalbių metu. Žymus lenkų režisierius, scenaristas ir rašytojas, daugelio tarptautinių apdovanojimų laureatas ir Ukrainos leidyklos „Folio“ vadovas bei vyriausiasis redaktorius diskutuoja apie Europos ir pasaulio likimus. Knygoje – pasaulinio lygio režisieriaus atsiminimai apie gyvenimą ir darbą, apie žmones, su kuriais jis susitiko, apie svarbiausius įvykius, kuriuos jis liudijo. Jais remiantis knygoje plėtojami filosofiniai pamąstymai apie sudėtingus laisvės, moralės, religijos ir progreso tarpusavio ryšius. Į dviejų intelektualų pokalbius nugulė ir istoriniai abiejų šalių santykiai, įvairius reiškinius aptariant skirtingais aspektais. K. Zanussi sako, kad kiekvienas pokalbis yra naudingas ir priartina mus prie tiesos.

Knygos viršelis

Władysław Szpilman „Pianistas: nepaprasta vieno žmogaus išgyvenimo Varšuvoje 1939–1945 metais istorija“

Tai garsaus žydų kilmės lenkų kompozitoriaus ir muzikanto knyga apie savo gyvenimą vokiečių okupuotoje Varšuvoje, asmeniškas kompozitoriaus Władysławo Szpilmano liudijimas apie Holokaustą. Visa autoriaus šeima žuvo nuo nacių rankų. Pasibaigus karui, o W. Szpilmanui pavykus išgyventi negailestingo režimo sąlygomis, muzikantą ilgai kankino kaltės jausmas dėl žuvusių artimųjų. Knygos autorius paniro į gilią depresiją. Galiausiai draugai pasiūlė parašyti prisiminimų knygą „Pianistas“, pagal kurią 2002 m. buvo sukurtas to paties pavadinimo filmas, pelnęs daugybę apdovanojimų.

Knygos viršelis

Blake Snyder „Išgelbėti kačiuką!: paskutinė (o gal pirma) jums reikalinga knyga apie scenarijų rašymą“

Žinomas amerikiečių scenaristas, režisierius, rašytojas Blake’as Snyderis savo karjerą pradėjęs rašydamas scenarijus „Disney TV“, pristato scenarijų rašymo strategiją. Knygos autorius paperka skaitytojus savo atviru, rafinuotu ir subtiliu požiūriu į filmų pasaulį ir kino industriją, dalijasi autorinėmis idėjomis. Viena jų – scenarijaus struktūra, kuri tapo daugelio sėkmingų filmų raktu į pripažinimą.

Knygos viršelis

Kamilė Rupeikaitė „Dialogai: kompozitorius Anatolijus Šenderovas“

Tai muzikologės dr. Kamilės Rupeikaitės parašyta monografija, skirta vienam ryškiausių Lietuvos kompozitorių, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatui Anatolijui Šenderovui. Knygoje aptariamos svarbiausios jo kūrybos temos, analizuojami reikšmingiausi kūriniai, gilinamasi į kūrinius žydiška tematika, atskleidžiami kompozitoriaus ir atlikėjų bendradarbiavimo ypatumai. Knygos vienas skyrius skirtas muzikų Šenderovų šeimai, palikusiai ryškų pėdsaką Lietuvos muzikiniame gyvenime bei turėjusiai didžiulę įtaką A. Šenderovo asmenybei ir pasaulėžiūrai. Monografijoje gausu paties kompozitoriaus minčių apie kūrybą, ryšį su atlikėjais ir klausytojais, prisiminimų apie gyvenimo kelyje sutiktas ypatingas jo pasaulėžiūrą formavusias asmenybes. Mintimis apie bendradarbiavimą su A. Šenderovu dalinasi jo bičiuliai atlikėjai, kartu su kompozitoriumi išgyvenę unikalius kūrybinius procesus.

Knygos viršelis

Jurijus Vasiljevas „Paveikus žodis: mokykimės kalbėti viešai: pratimai balsui“

Ši Jurijaus Vasiljevo knyga skirta visiems, norintiems aiškiai ir įtaigiai kalbėti tiek prieš didelę auditoriją, tiek siaurame draugų rate. Knygos autorius – aktorius, režisierius, teatro pedagogas, Bavarijos Augusto Ewerdingo teatro akademijos (Miunchenas, Vokietija), Krausso teatro mokyklos (Viena, Austrija) ir Rusijos valstybinio scenos menų instituto (Sankt Peterburgas, Rusija) profesorius pateikia improvizuotus pratimus, skirtus mėginti pažinti savo balsą. Knyga nėra vadovėlis – tai autoriaus nurodytas kelias norint atskleisti savo balso galias ir galimybes.

Knygos viršelis

Donaldas Duškinas „Retorika. Retoterapija“

Donaldas Duškinas, lektorius, retorikos ir sąmoningo kvėpavimo mokytojas, sukūrė retorikos-retoterapijos metodą, remdamasis daugiau nei dvidešimties metų darbo su auditorija patirtimi ir jį aprašė šioje knygoje. Autorius nagrinėja tikrąją retorikos esmę, o ne tik kaip vieną seniausių žmonijos menų, kurį daugelis supranta kaip gebėjimą įtaigiai kalbėti, manipuliuoti auditorija, pristatyti save. Retorika – tai laisvų žmonių menas, o retoterapija – būdas šiai laisvei pasiekti. Mokydamiesi retorikos, ne tik mokomės kalbėti ir įtikinamai ginti savo argumentus, bet ir geriau pažįstame save.

Knygos viršelis

Tomas Mitkus, Vaida Nedzinskaitė-Mitkė „Animacijos pagrindai: vadovėlis“

Knygoje pateikiama pagrindinė informacija apie animacijos kūrybą, gamybą bei animacinių projektų valdymą. Skaitytojas supažindinamas su pagrindinėmis animacijos koncepcijomis bei terminais, animacijos industrijos istorine raida, svarbiausiomis industrijos tyrimų įžvalgomis ir prognozėmis. Knygoje pristatomi pagrindiniai animacijos meno kūrybos aspektai, animacijos specialybės bei jų darbo specifika. Vadovėlis skirtas pirmiausia animacijos studentams, tačiau bus įdomus ir kitų kūrybinių industrijų segmentų, kuriuose animacija yra svarbi galutinio kūrybinio produkto dalis, atstovams – kompiuterinių vaizdo žaidimų, specialiųjų vaizdo efektų, kino ir kt.

Naujų knygų ekspozicija Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje veiks iki spalio 31 d.