Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2021 m. lapkričio 30 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2021 m. 11-asis numeris: apie ką jis?

Įvykis. Spalio 19 d. Lietuvos nacionaliniame muziejuje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose atidaryta tarptautinė paroda „Kad Tėvynė gyvuotų. Lietuva ir Lenkija 1791 m. Konstitucijos epochoje“, skirta Abiejų Tautų Respublikos 1791 m. Gegužės 3-iosios Konstitucijos ir spalio 20 d. Abipusių garantijų įstatymo (Tarpusavio įžado) priėmimo 230-osioms metinėms paminėti. Šie du Lenkijoje saugomi reikšmingi dokumentai Lietuvoje eksponuojami pirmą kartą.

Dubajuje (Jungtiniai Arabų Emyratai) vykstančioje pasaulinėje parodoje „Expo 2020“ pirmą kartą bibliotekų istorijoje dalyvauja Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Vienas iš jos prisistatymo akcentų – interaktyvus pasakojimas „Kristijonas Donelaitis – Lietuvos Homeras“. Jo „Metų“ fragmentai atgyja virtualioje multimedijų realybėje. Parengė Rasa Bataitytė.

Tema: biblioteka be ribų. Lietuvos apskričių viešųjų bibliotekų asociacijos narės žurnalo puslapiuose pristato straipsnių ciklą „Skaitytojas, auginantis biblioteką“. Šiame numeryje Gerda Putnaitė pasakoja apie Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos patirtį stengiantis patenkinti kuo įvairiausių individualių poreikių turinčių vartotojų reikmes. Savo mintimis apie bendravimą su įvairią negalią turinčiais žmonėmis dalijasi Daiva Nakrošienė ir Arina Jackutė.

Terminų aruodas. Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai rengiant „Bibliotekininkystės, informacijos ir knygotyros (BIK) lietuvių–anglų kalbų terminų žodyną“, buvo sukaupta daug vertingos profesinių terminų kontekstinės medžiagos. Straipsnyje Dalia Jaskonienė pateikia dalį apibendrintų diskusijų dėl terminų „skaitytojas“ ir „vartotojas“ terminografijos bei standartizacijos ypatumų.

Tyrėjui įdomu. Algirdas Plioplys pasakoja apie Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje saugomo leidinio „Šv. Dominyko, Pamokslininkų ordino įkūrėjo, gyvenimas“ restauravimą prieš pateikiant jį eksponuoti Bažnytinio paveldo muziejuje rengiamoje parodoje. Knyga parengta pagal Antverpene (dab. Belgija) gyvenusio dominikono Mikalojaus Jansenijaus (Nicolaas arba Nicolaus Janssenius-Boy, 1592–1634) parašytą šv. Dominyko biografiją ir pirmą kartą išleista lotyniškai 1612 m. Plačiau pačią knygą pristato parodos kuratorė Birutė Valečkaitė.

Nauji leidiniai. Prof. Domas Kaunas solidžioje monografijoje „Martynas Jankus: tautos vienytojas ir lietuvių spaudos kūrėjas“ atskleidžia vieno žymiausių Mažosios Lietuvos kultūros ir politikos veikėjų Martyno Jankaus (1858–1946) gyvenimo istoriją. Monografijoje M. Jankaus paveikslas tapomas trimis rakursais: asmuo, knygos veikėjas ir politikas. Leidinį apžvelgia Tomas Petreikis.

Bibliotekų turtai. Dalia Tarailienė pasakoja apie Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriuje saugomuose senuose asmeniniuose albumuose ir fonduose esančias vaikų nuotraukas. Jose buvo stengiamasi užfiksuoti pozityvias gyvenimo akimirkas ir kartu sukelti nenutrūkstamą prisiminimų virtinę – ankstyvosios kūdikystės, krikštynų, Pirmosios Komunijos, paauglystės.

Žmogus ir laikas. Dailininko Vinco Kisarausko (1934–1988) dokumentų archyve, saugomame Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriuje, ne mažiau nei dailininko ekslibrisai yra įdomūs, nors ir ne itin gausūs, jo rankraščiai bei mašinraščiai, įvairiomis progomis rašyti 1972–1983 m. Juos aptaria Kęstutis Šapoka.

Sukaktys. Įkūrimo 90-metį mininti Lietuvos bibliotekininkų draugija bendruomenės narius pakvietė pasidalinti mintimis apie bibliotekininko profesijos transformacijas, evoliuciją ar revoliuciją, technologijų ir informacijos gausos įtaką bibliotekininko darbui ir rutinai, knygos ieškančio skaitytojo ir informacijos vartotojo poreikius bei lūkesčius. Pasirinkta raiškos forma – laiškai. Konkursą ir laiškus apžvelgia Laura Juchnevič.

Ką skaityti. Kaip nepaskęsti knygų naujienų verpete ir išsirinkti, ką skaityti? Kartu su instagramo knygų apžvalgininkais tiesiame jums pagalbos ranką! Žurnalo puslapiuose dalinamės rekomendacijomis, kurios, tikimės, padės atrasti pačias įdomiausias, labiausiai įtraukiančias, užburiančias ar kvapą gniaužiančias knygas. Šiame numeryje skaitinius rekomenduoja Rusnė Šeputytė (knygu_upe).

Dėl koronaviruso pandemijos mūsų skaitytojai gali patirti sunkumų norėdami pavartyti popierinį žurnalą, todėl suteikiame galimybę naujausią „Tarp knygų“ numerį skaityti ir virtualiojoje erdvėje.

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose. Vieno numerio kaina – 2,25 Eur (plius pašto paslaugos: mieste – 0,23 ct; kaime – 0,20 ct).  

Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Informacijos ir registracijos punktą (II a.).

Pirmame viršelyje

„Expo 2020“ Dubajuje (Jungtiniai Arabų Emyratai) Lietuvos paviljone pristatomas Nacionalinės bibliotekos ir partnerių kūrinys „Kristijonas Donelaitis – Lietuvos Homeras“. Tai puikus pavyzdys, kaip technologijos gali tapti tarpininkėmis tarp tradicinių rankraščių, dokumentinio paveldo ir naujosios tikrovės. „Expo 2020“ Lietuvos paviljono organizatorių nuotr.

Ketvirtame viršelyje

2021-ieji – skulptoriaus Juozo Zikaro metai. J. Zikaras. „Mąstytojas“ (1910). Eksponatas saugomas Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje