Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2022 m. balandžio 29 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2022 m. 4-asis numeris: apie ką jis?

Įvykis. Praūžė Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė. Šiemet jos tema – „Tvari biblioteka“, tad bibliotekininkai skatinti priimti sprendimus ir veikti. Tradiciškai paskelbti geriausi 2021 m. bibliotekininkai: geriausio bibliotekininko vardas suteiktas Giedrei Čistovienei, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Projektų valdymo skyriaus vadovei; geriausio bibliotekos vadovo – Loretai Aleknienei, Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorei; geriausio jaunojo bibliotekininko vardas atiteko Monikai Straupytei, Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos l. e. p. Kultūros vadybos skyriaus vedėjai. Laureatės pasidalijo su žurnalo skaitytojais savo pirma reakcija sužinojus apie išskirtinį įvertinimą.

Tema: bibliotekos sutinka ukrainiečius. Lietuvos bibliotekų durys dar iki karo Ukrainoje buvo plačiai atveriamos visiems, o dabar išskirtinis dėmesys skiriamas naujai vartotojų grupei – ukrainiečiams karo pabėgėliams. „Tarp knygų“ redakcija pasidomėjo, kaip didžiausių šalies miestų, kuriuose apsistojo daugiausia ukrainiečių, bibliotekos pasiruošė priimti karo pabėgėlius, kokių paslaugų jose ieško ukrainiečiai ir kokios pagalbos dabar reikėtų pačioms bibliotekoms. Apžvelgia Vaiva Markevičiūtė.

Projektai. Viktorija Bulyginaitė ir Rūta Lazauskaitė pasakoja apie Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos daugiau kaip pusmetį vykdytą projektą „Pokalbiai apie literatūrines patirtis“, kurio metu, pakvietus jauniems žmonėms autoritetingus kūrėjus papasakoti apie savo skaitymo patirtį, įrašytos 6 tinklalaidės.

Tyrimai. Norėdama sužinoti, kokių ekslibrisų yra regiono viešųjų bibliotekų knygose, Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka 2020–2021 m. atliko regioninį tyrimą. Jis apėmė Šiaulių ir Telšių apskrityse veikiančias 12 viešųjų bibliotekų bei jų filialų. Tyrimo rezultatus pristato Gražina Montvidaitė.

Bibliotekų turtai. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriaus fonde, tvarkant XVI a. defektuotas knygas, identifikuotas iki šiol neatpažintas 1490 m. Strasbūre (Prancūzija) išleistas veikalas. Tai – lenkų teologo, pamokslininko Mikalojaus Bloniečio (Mikołaj z Błonia, Nicolaus de Blony; prieš 1400–apie 1448) populiarus vadovėlis kunigams lotynų kalba „Tractatus sacerdotalis de sacramentis“, spausdintas Martino Flacho spaustuvėje. Apie šį inkunabulą pasakoja Viktorija Bargailienė.

Žvilgsnis į istoriją. Daiva Zarankaitė-Kiniulienė apžvelgia Tauragės krašte iki 1940 m. veikusias įvairių draugijų ir organizacijų bibliotekas. Kviečiame pasižvalgyti, kas ir kur jas steigė, kaip jos buvo finansuojamos, kokių knygų jose buvo galima rasti.

Tyrėjui įdomu. Mekų giminę išgarsino broliai – poetas, avangardinio kino meno puoselėtojas Jonas Mekas (1922–2019) ir rašytojas, filmų kūrėjas Adolfas Mekas (1925–2011), taip pat iš kitos šeimos kilęs archeologas, filosofijos mokslų daktaras Karolis Mekas (1906–1993). Šie iškilūs žmonės kilo iš vieno giminės lopšio – Semeniškių. Evaldas Timukas ir Algirdas Girininkas analizuoja giminės kilmę, pristato archeologinius radinius, aptiktus senojoje Mekų sodybvietėje ir suteikiančius papildomos informacijos apie Mekų giminę.

Žmogus ir laikas. Rašytojas, žurnalistas, vertėjas Rimantas Povilas Vanagas daugybę metų nuosekliai ir sistemingai dirba su Anykščių krašto istorijomis, ypač susijusiomis su žydais ir Holokaustu. Šių metų vasario 20 d. už pasakojimus apie Lietuvos žydus jam įteikta Leonido Donskio premija. Rašytojo kūrybą apžvelgia Audronė Berezauskienė.

Geroji patirtis. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka visada kraštotyrai skyrė nemažai dėmesio, tačiau 2021-aisiais ši veikla ir su ja susijusi problematika čia sulaukė išskirtinio dėmesio. Jos specialistai atliko Šiaulių regiono bibliotekų kraštotyrinės veiklos turinio analizės ir skaitmeninto kultūros paveldo objektų turinio įveiklinimo tyrimą, įgyvendino kelis lokalią istoriją aktualizuojančius projektus. Eglė Kazimieraitienė ir Sigita Vaitkaitytė pasakoja apie bibliotekos pastangas ieškant naujų ir patrauklių krašto istorijos pažinimo skatinimo ir populiarinimo formų, tikslui pasiekti įgyvendintas netradicines formas.

Ką skaityti. Kartu su instagramo knygų apžvalgininkais žurnalo puslapiuose dalijamės rekomendacijomis, ką verta skaityti ir kuo konkreti knyga gali sužavėti. Šiame numeryje skaitinius rekomenduoja Mantė Mažonė (ryski.istorija).

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!
Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose.
Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Informacijos ir registracijos punktą (II a.) arba el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Vieno numerio kaina – 2,40 Eur.
Kviečiame naujausią „Tarp knygų“ numerį skaityti ir virtualiojoje erdvėje.

Pirmame viršelyje
Viešosios įstaigos „Mėlyna ir geltona“ Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai padovanotos iš Ukrainos atvežtos knygos. Vygaudo Juozaičio nuotr.