Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2022 m. gegužės 18 d.

Nauji Socialinių mokslų skaityklos leidiniai teisės tema

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Socialinių mokslų skaityklos fondas pasipildė knygomis anglų kalba. Trumpai jas pristatome.

Knygos viršelisMethods, measures, and theories in eyewitness identification tasks / edited by Andrew M. Smith ... [et al.]. – New York, N.Y.; London : Routledge, Taylor & Francis Group, [2021]. – 408 p.

Teismų bylose pastebėta nerimą kelianti tendencija, kad pagrindinė klaidingų nuosprendžių priežastis – klaidingas nusikaltimų liudininkų identifikavimas. Nusikaltimų liudininkai ir aukos kūrė nusikaltėlių, kuriuos matė nusikaltimo vietoje, nuotraukas kompiuteriu arba piešiant pagal prisimenamus išorės požymius. Gautos nuotraukos, vadinamos veido fotorobotais, rodomos teisėsaugos pareigūnams ir visuomenės nariams, siekiant, kad kas nors įvardintų pavaizduotą asmenį ir taip padėtų išaiškinti nusikaltimą. Knygoje nagrinėjamos nusikaltimų liudininkų ir nusikaltėlių veidų atpažinimo priemonės ir teorijos, kriminalistams kylančios problemos policijos darbe, taip pat atliekant veido ekspertizes. Nagrinėjama, kaip padidinti nusikaltėlių atpažinimo tikslumą naudojant vaizdus, ​​sukurti geriau atpažįstamus veido fotorobotus, ieškoma atsakymų, kaip liudininko atmintis apie nusikaltėlį priklauso nuo žmonių amžiaus, psichologinių skirtumų, laiko, praėjusio nuo įvykio. Analizuojama ir žmogaus atminties klaidingumo tema ir iš to kylančios problemos (tai gali būti įdomu ir besidomintiems kognityvine psichologija).

 

Knygos viršelisLaw and disorder : sovereignty, protest, atmosphere / Illan rua Wall. – London; New York, N.Y. : Routledge, 2021. – 210 p.

2020 ir 2021 metais labai padaugėjo nesutarimų tarp visuomenės ir vyriausybės dėl daugelio vyriausybių numatytų strategijų ir su jomis susijusių policijos galių didinimo. Kad suprastume šiuos įvykius ir jų valdymą, verta perskaityti šią teisės teorijos knygą apie visuomenėje kylančias protesto jėgas, socialinius neramumus ir kasdienės viešosios tvarkos pažeidimus jų metu. Minia, jos nuotaika sukuria emocinę neramumų būseną ir ima ryškėti naujos politinės bei socialinės organizacijos galimybės, atsiranda įvairios politinio pasipriešinimo formos, o viešosios policijos smurtas naudojamas siekiant atkurti įprastą socialinių santykių atmosferą. Minios ir protestai yra savotiškas emocinio piliečių gyvenimo barometras, įspėjimas valstybei apie kintančią atmosferą, kurios negalima ignoruoti.

 

Knygos viršelisThe law of EU external relations : cases, materials, and commentary on the EU as an international legal actor / Jan Wouters ... [et al.]. – 3rd ed. - Oxford : Oxford University Press, 2021. – 559 p.

Knygoje ne tik analizuojami Europos Sąjungos santykiai su ES nepriklausančiomis valstybėmis, ryšys su tarptautine teise, bet ir nagrinėjama ES teisė ir praktika labiau specializuotose išorės veiksmų srityse, tokiose kaip bendra prekybos politika, kaimynystės politika, bendradarbiavimas su trečiosiomis šalimis, humanitarinė pagalba, aplinkos apsaugos politika ir bendra užsienio bei saugumo politika, taip pat ES sankcijos. Prie kruopščiai atrinktų pirminių dokumentų pridedami analitiniai komentarai apie juose keliamus klausimus ir jų reikšmę bendrai ES išorės santykių teisės struktūrai, įtraukta daug svarbių teisinių dokumentų, kuriuos sunku rasti kitur, tačiau jie suteikia esminės informacijos apie ES išorės santykių teisės veikimą praktikoje.

 

Knygos viršelisInternet jurisdiction : law and practice / Julia Hörnle. - Oxford : Oxford University Press, 2021. – 485 p.

Knygos autorė – interneto teisės profesorė, daug dėmesio skirianti elektroniniams nusikaltimams, ginčų sprendimų internete klausimams. Kadangi technologijoms geografija nesvarbi, duomenys internetu perduodami neatsižvelgiant į politinius skirtumus ar teritorines šalių sienas. Paslaugos, bendravimas internetu, neteisėta veikla, pvz., įsilaužimas, kibernetinis šnipinėjimas, teroristinė propaganda, šmeižtas, keršto pornografija ir nelegalios parduotuvės gali būti nuotoliniu būdu pasiekiamos iš įvairių šalių. Taigi internetas sukūrė sudėtingas problemas, susijusias su jurisdikcijos ir teisės kolizijos samprata. Knygoje gilinamasi į interneto, įskaitant socialinę žiniasklaidą ir debesų kompiuteriją, keliamus iššūkius, analizuojama baudžiamoji jurisdikcija, susijusi su elektroninių nusikaltimų bylomis, kriminalinių nusikaltimų tyrimais (prieiga prie debesijos) ir vykdymo užtikrinimu; el. prekybos sutartis, šmeižimą internete bei privatumo pažeidimus, vykdomosios valdžios galią (vyriausybei arba nepriklausomai reguliavimo institucijai) taikyti ir vykdyti nacionalinę teisę; internetinių garso ir vaizdo žiniasklaidos paslaugų teikimas ir internetinių lošimų paslaugos, kurios abi yra griežtai reguliuojamos, tačiau kurias galima lengvai teikti nuotoliniu būdu.

 

Knygos viršelisLaw and philosophy in the late Roman Republic / René Brouwer. - Cambridge; New York, N.Y. : Cambridge University Press, 2021. – 182 p.      

Šioje knygoje kritiškai analizuojama viena kūrybingiausių sąveikų žmonijos istorijoje – Romos respublikos teisininkų ir helenizmo filosofų sąveika antrame ir pirmame amžiuje prieš mūsų erą, pabrėžiama ilgalaikė jos įtaka teisei ir filosofijai. Ši knyga apie tai, kaip dvi disciplinos – teisė ir filosofija – yra labai susijusios viena su kita. Autorius atskleidžia, kaip Romos teisininkai teisės praktiką ir studijas pavertė mokslu, pasitelkę filosofinius metodus (logiką) ir sąvokas, tokias kaip padalijimas, taisyklės ir asmenys, ir kaip filosofai pradėjo domėtis ne tik kazuistika, bet ir tokiomis temomis, kaip sisteminis požiūris į mokslo supratimą, pagarba privačiai nuosavybei.

Knyga skirta teisininkams, filosofams, taip pat besidomintiesiems šių disciplinų raida vėlyvojoje Romos respublikoje.

 

Knygos viršelisReclaiming the European street : speeches on Europe and the European Union, 2016 - 20 / Michael D. Higgins. – Dublin : The Lilliput Press, 2021. – 309 p.

Michaelas D. Higginsas 2011 m. buvo išrinktas devintuoju Airijos prezidentu, perrinktas 2018 m., surinkęs daugiausia balsų per Airijos prezidento rinkimų istoriją. Jis yra ir akademikas, ir poetas, ir visuomenės atstovas, visame pasaulyje agitavęs už žmogaus teises, įtraukų pilietiškumą ir klimato tvarumą. Tai pirmasis visų Airijos prezidento M. D. Higginso kalbų Europos tema 2016–2020 m. rinkinys. Jame nagrinėjamos šiuolaikinės problemos: nuo ​​1916 m. šimtmečio minėjimo iki 2016 m. birželio mėnesio „Brexit“ sprendimo ir COVID-19 pandemijos. Knygoje prezidentas išdėsto savo Europos viziją, istorinius aspektus, kultūrinius ryšius, aptaria Europos lyderių vaidmenį susidorojant su epidemijomis ir šalis užklumpančių nelaimių padariniais.

 

Naujas gautas knygas rasite Socialinių mokslų skaitykloje, III a., 334 kab.

Dėl teminės leidinių paieškos visuomet galite kreiptis į informacijos paieškos konsultantus skaityklose.