Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2022 m. gegužės 27 d.

Rinkimės knygą iš kūrybiškiausių

Skaitymas padeda pažinti pasaulį, atrasti vertybes, ugdo kūrybiškumą. Vienas populiariausių laisvalaikio pomėgių – skaitymas. Artėjant atostogų metui, kviečiame savo skaitinių sąrašą papildyti lietuvių autorių grožiniais kūriniais. Rekomenduojame 2021 metų kūrybiškiausių knygų dvyliktuką. 2003 metais Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas įsteigė kasmetinę premiją už kūrybiškiausią praėjusiais metais išleistą šiuolaikinės lietuvių literatūros kūrinį. Laureatą iš dvylikos kandidatų slaptu balsavimu renka instituto literatūrologų vertinimo komisija. 2021 metų laureatė – Ieva Dumbrytė.

Knygos viršelisŠaltienos bistro : romanas / Ieva Dumbrytė. – [Vilnius] : Kitos knygos, [2021]. – 214 p.

Debiutuojančios lietuvių autorės romanas šmaikšti ir įtraukianti knyga. „Ieva Dumbrytė patiekia skaitytojams savo pirmą romaną – gardžiausią farso ir grotesko šaltienos kąsnį. Nuogą kąsnį, kurio sudėtyje – keistuolis istorikas ir dar keistesni jo bendradarbiai, svetimšaliai golodai, Mėsijaus misija ir kiti nuostabą, krizenimą ar žagsulį sukeliantys ingredientai. Subalansuota turintiems stiprų skrandį ir mėgstantiems juodą kaip nemiegota naktis humorą.“ – rašytoja Jurga Tumasonytė.

 

Knygos viršelisAkys chimeros : romanas / Sandra Bernotaitė. – Vilnius : Vaga, 2021. – 293 p.

Pasakojimas apie tikrą įvykį vieną konkrečią dieną – 1939 m. liepos 25-ąją. Antrojo pasaulinio karo išvakarėse iš Kauno prieplaukos į Gelgaudiškį garlaiviu „Klaipėda“ išplaukia jungtinė lenkų ir lietuvių kultūros atstovų grupė. Tikrų istorinių įvykių fone atskleidžiama to meto kasdienybė. Rašytoja atkuria unikalią kalbą, padedančią geriau pajusti laikmetį.

 

Knygos viršelisTamsieji amžiai : eilėraščiai / Lina Buividavičiūtė. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2021]. – 80 p.

Poezijos knygą sudaro keturi ciklai: „Erosas“, „Sindromai“, „Miestai ir žvėrys“, „Nemeilė“. Eilėraščiai atliepia sudėtingą, šešėlinį moters pasaulį.

„Šioje tamsioje, karštligiškoje knygoje nesibijoma jokių temų: visa, kas dažnai nutylima, dėl ko gėda, poezijos jėga išgrynina ir paverčia skaudžia, bet meilės ir atjautos kupina istorija“, – rašo poetas Marius Burokas.

 

Knygos viršelisVienos vasaros giesmė : eilėraštis upė / Dainius Gintalas. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2021]. – 67 p.

Tai poetinės prozos tekstas, parašytas 2019-ųjų vasarą prie Širvintos upės. Šis septyniolikos skirsnių vientisą kompoziciją, ritmą turintis eilėraštis 2021 metais pelnė Jotvingių premiją už įtaigų vaizduotės ir atminties proveržį.

 

Knygos viršelisNykstamai menkų dydžių poveikis megastruktūroms : eilėraščiai / Gintaras Grajauskas. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2021]. – 104 p.

„Mane visada ypač domino eilėraščiai, kuriuose „gražumo“, „meniškumo“ tėra tik būtinas minimumas. Eilėraščiai, kurie geba tapti beveik anoniminiais, be ryškesnės autoriaus invazijos. Tarsi atsiradę savaime. Idealiu atveju skaitytojas pasijunta taip, lyg pats juos būtų parašęs. Dažnai jie trumpi, lakoniški, atmosferiški, keliomis eilutėmis sukuriantys pasaulio vaizdą“, – rašo autorius.

 

Knygos viršelisŠokis įsuka šviesą : poezija / Ramūnas Liutkevičius. – [Vilnius] : Bazilisko ambasada, [2021]. – 102 p.

Pirmoji Ramūno Liutkevičiaus poezijos knyga.

„aš esu ramūnas ir aš klaidžioju senojo miesto labirintais ieškodamas atsarginio išėjimo gyvenime“, „mano angelas sargas išniro prieš akis gatvėje iš nebūties, tai buvęs Jis, nes tik Jis gali žinoti liūdnos sielos ketinimus, nes tik Jis žino, kad viską, ką turiu, su savimi nešuosi“; „Poezija yra ne tik raidės popieriuje, bet ir muzika, ir vaizdas“, – sako Ramūnas Liutkevičius.

 

Knygos viršelisAkla valtis : eilėraščiai proza ir kiti įvykiai / Gytis Norvilas. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2021]. – 85 p.

Knyga sudaryta iš trijų skyrių: „sodininko byla“, „išvarymas. triumai“, „atsistumti nuo kranto“ ir knygos pradžios eilėraščio „akla valtis“. Skyriuje „išvarymai. triumai“ – poeto kūrybiniai raiškai būdingi piešiniai, autoriaus traktuojami kaip eilėraščiai-paišai. Tai tarsi knyga performansas.

 

Knygos viršelisĖko : [romanas] / Valdas Papievis. – [Vilnius] : Odilė, [2021]. – 134, [1] p.

Egzistencinė knyga apie griūvantį miestą – mūsų jau seniai prasidėjusio vidinio griuvimo metafora. Veiksmas vyksta nykstančiame Paryžiuje. Pagrindinis knygos veikėjas bando suprasti, kur šiame apokaliptiniame pasaulyje yra jo vieta. Pasakotojo ir jo bičiulio šunelio Ėko laukia nepaprasta kelionė, kurioje jie sutiks įvairių personažų, mylės, gyvens ir ieškos atsakymų, kur link krypsta jų gyvenimas.

 

Knygos viršelisKorijantys veidrodžiai : eilėraščiai / Kornelijus Platelis. – Vilnius : Odilė, [2021]. – 134, [7] p.

Dvyliktasis Kornelijaus Platelio eilėraščių rinkinys. „Gal ir per daug čia apie tikrovę ir jos atspindį sąmonėje, apie pirmosios nepažinumą ir antrojo nepatikimumą. Korijantis veidrodis gal ir perša iliuziją, jog tikrovė gali sutapti su atspindžiu kaip nors kitaip, negu nustojant būti. O tam juk nereikėtų gaišti brangaus korijimo laiko iki kokios nors demencijos, pakaktų ir nelaimingo atsitikimo mirksnio. Tad tebūnie iliuzija – poetinis vaizdas. Jis pats įsakmiai tampa savyje užsisklendusia „tikrove“. Persislenka riba tarp stebimojo ir stebėtojo, mąstymas virsta žiūra. O veidrodis sau ramiai korija toliau, kol lieka tik juodas šešėlius atspindintis stiklas“, – rašo autorius.

 

Knygos viršelisLubinas ir seradėlė / Paulina Pukytė. – Vilnius : Apostrofa, 2021. – 132 p.

Knygoje autorė tyrinėja nesusikalbėjimo, žmogaus padėties absurdiškumo, kalbos ir civilizacijos byrėjimo, laisvės ir jos nebuvimo temas. „Lubinas ir seradėlė“ – ne visada aiškiai apibrėžiamo žanro trumpų kūrinių knyga. Čia rasime ir modernios dramaturgijos, ir poezijos, ir dialogų, o visa kartu sudaro žaižaruojantį postmodernų, ironijos persmelktą pasakojimą apie dabartį“, – apibendrina aktorius, rašytojas, režisierius Alvydas Šlepikas.

 

Knygos viršelisMinaretas ir 7 : [romanas] / Undinė Radzevičiūtė. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2021]. – 172 p.

Naujausioje knygoje Undinė Radzevičiūtė kalba apie tai, kaip rašytoją veikia ir keičia triukšmas ir tyla, vieta, konfliktai, kančia, kitų parašyti ir paties rašomi tekstai ir herojai. Ir apie tai, kas atsitinka, kai rašytojas susiduria pats su savimi.

 

Knygos viršelisCh. : romanas / Tomas Vaiseta. – Vilnius : „Baltų lankų“ leidyba, 2021. – 237 p.

Knyga jau 2022 metų pradžioje pelnė net tris įvertinimus: 2022 m. Jurgos Ivanauskaitės premiją, 2022 m. pristatyta Europos Sąjungos literatūros premijai, pateko į 2021 m. kūrybiškiausių knygų dvyliktuką. „Išmanioji katinologija grūste su martirologija. Po šlakelį Radzevičiūtės, Kondroto, Bulgakovo, Kafkos ir Joyce’o, sumaišyta, bet nesuplakta. Vietoj alyvuogės – 1001 Vaisetos patentuotas palyginimas. Ir žvirblio plunksnele sklendžianti kriminalinės kronikos nuoplaiša, pūstelėta tyčinio naratoriaus familiarumo. Autorius pasinaudojo senu barmenų triuku atverti baimių užkaborius mažo įžvalgiojo pertarais“, – rašo literatūrologas prof. Paulius Vaidotas Subačius.

 

Atraskime lietuvių autorių kūrybą. Knygas rasite portale ibiblioteka.lt.