Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2022 m. birželio 21 d.

Nacionalinėje bibliotekoje atidaryta paroda „YIVO bičiuliai / Fraynt fun YIVO. Vilniaus YIVO institutas ir tarpukario žydų pasaulis“

Birželio 20 d. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos atrijuje prie vitražo (III a.) atidaryta paroda „YIVO bičiuliai / Fraynt fun YIVO. Vilniaus YIVO institutas ir tarpukario žydų pasaulis“. Paroda skirta Vilniuje 1925 m. įsteigto ir iki 1941 m. veikusio YIVO žydų mokslinių tyrimų instituto, lyderiaujančios, inovatyvios, tarptautiniu mastu pripažintos akademinės žydų kultūros tyrimų institucijos, veiklai. Visi parodos eksponatai – iš Nacionalinės bibliotekos Judaikos kolekcijos.

Prieš penkerius metus, 2017 m. gegužės 22 d., Nacionalinėje bibliotekoje oficialiai atidarytas Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Judaikos tyrimų centras, kurio pagrindinė užduotis – užtikrinti žydų dokumentinio paveldo tyrimą, edukacinių-informacinių projektų organizavimą, išsamios informacijos apie jų rezultatus sklaidą. Renginyje Dokumentinio paveldo tyrimų departamento direktorė Jolanta Budriūnienė džiaugėsi, kad ši paroda yra reikšmingas skyriaus veiklos rezultatas – penkerius metus tyrinėtas Nacionalinės bibliotekos archyve saugomas didžiulis prieškariu Vilniuje veikusio YIVO žydų mokslinių tyrimų instituto archyvas, kartu su Niujorke veikiančiu YIVO vykdytas skaitmeninimo projektas „YIVO Vilnius“. Kultūros ministerija YIVO archyvo skaitmeninimui ir sklaidai skyrė dalinį finansavimą.

„Įgyvendinant projektą dalyvauta konferencijose, pristatymuose. Suskaitmeninta daugiau nei 53 tūkstančiai dokumentų, jie papildė skaitmeninės bibliotekos fondus Niujorke, taip pat integruoti į epaveldas.lt sistemą. Archyve saugomi dokumentai suteikė galimybę parengti net dvi knygas – Avromo Suckeverio eilėraščių rinkinį ir Bebos Epštein autobiografiją. Ir ši paroda yra vienas iš tyrimų rezultatų. Ji buvo parengta šiek tiek anksčiau, tačiau kaip ir daugelis mūsų pastarojo meto planų pandemijos buvo pakoreguota. Šiandien gera proga padėkoti ir finansiniams rėmėjams, labai ačiū visai Judaikos tyrimų centro komandai už ekspertines žinias ir didelį užsidegimą dirbti. Esu tikra, kad šis nedidelis, bet be galo darbštus kolektyvas, vadovaujamas dr. Laros Lempertienės, mums ateityje ir vėl suteiks progų susitikti ir pasidžiaugti naujais judaikos atradimais“, – kalbėjo J. Budriūnienė.

Judaikos tyrimų centro vyriausiasis tyrėjas Mangirdas Bumblauskas pristatė YIVO veiklą. „YIVO yra vienintelė žydų institucija, išgyvenusi Holokaustą, todėl saugo unikalią archyvinę Rytų Europos žydų paveldo kolekciją. YIVO išskirtinumas – atstovavimas jidiš kultūrai. Būtent jidiš kalba jį išskiria iš visų kitų žydų mokslo įstaigų“, – pasakojo M. Bumblauskas.

Parodoje pristatomi YIVO darbai, tarptautiniai ryšiai, tragiškas Holokausto laikotarpis ir veiklos atnaujinimas Niujorke, kur institutas veikia ir šiandien. Vienas iš instituto idėjos autorių, organizatorių ir jo ilgametis vadovas buvo žymiausias to meto jidiš filologas, pirmasis jidiš profesorius Amerikoje (gyveno JAV nuo 1939 m.) Maksas Vainraichas. Instituto garbės prezidiumo nariais tapo žydai – patys žymiausi to meto pasaulio mokslininkai, visuomenės veikėjai: Albertas Einsteinas, Sigmundas Freudas, Eduardas Bernsteinas, Šimonas Dubnovas. Per penkiolika veiklos Vilniuje metų YIVO sukaupė įspūdingas kolekcijas, įrengė du muziejus, išleido per šimtą mokslinių leidinių, organizavo kelias tarptautines konferencijas, parengė dešimtis jaunų mokslininkų. YIVO išplėtė veiklą visame pasaulyje, bendradarbiavo su 70 institucijų iš daugiau nei 30 šalių.

Renginį vedė Judaikos tyrimų centro vyriausioji tyrėja istorikė Julijana Andriejauskienė. Muzikinę programą atliko Saulė Buikaitė (smuikas), Rasa Vaičiulytė (fortepijonas).

Parodos rengėja – Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, rėmėja – Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Paroda bus eksponuojama iki liepos 17 d.