Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2022 m. liepos 18 d.

Kviečiame skaityti naujas elektronines knygas apie vizualiuosius menus ir muziką

Modernioje bibliotekoje – ne tik spausdintos knygos. Elektroniniu formatu jų galima rasti ir prenumeruojamose duomenų bazėse. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka teikia galimybę skaityti dominančius leidinius virtualiu būdu.  

Siūlome susipažinti su dvidešimt keturiomis naujomis knygomis apie vizualiuosius menus ir muziką. Tai padaryti galite prisijungę Nacionalinės bibliotekos svetainėje www.lnb.lt  › Ištekliai › Duomenų bazės › Užsienio › Taylor & Francis Group. Galimas ir prisijungimas  „Ezproxy“ (www.lnb.lt  › Ištekliai › Duomenų bazės › Užsienio › Prisijungti). Jungiantis slaptažodžio įvesti nereikia.

Pateikiame trumpus kelių knygų pristatymus. Visą knygų sąrašą galite rasti čia.

Knygos viršelis

Post-conflict participatory arts : socially engaged development / sudarė Faith Mkwananzi, F. Melis Cin.  Londonas : Routledge, 2021.  

Pagrindinė knygos idėja – menas gali padėti vėl suvienyti karinių ar socialinių konfliktų išskirtas žmonių grupes, gyvenančias tame pačiame geografiniame taške. Leidinyje pristatomi įkvepiantys pavyzdžiai iš įvairių pasaulio vietų, kuriose meno projektai buvo panaudoti kaip susivienijimo, poveikio  politiniams sprendimams ir (ar) socialinio teisingumo atkūrimo priemonė. Nemažai dėmesio skiriama ir darbui su jaunimo grupėmis, kurios tokiais atvejais neretai nustumiamos į antrą planą. Tai knyga, kurioje aprašomas praktinis meno terapijos taikymas itin didelėms žmonių grupėms plačiame geografiniame ir socialiniame lauke. Knyga ypač aktuali šiandieniniame karinių konfliktų ir migrantų krizės kontekste. 

Knygos viršelis

Film therapy : practical applications in a psychotherapeutic context / Sayyed Mohsen Fatemi. Londonas: Ruotledge, 2021. 

Kasdienis pasaulis nestokoja streso, o masinės informacijos priemonės siūlo įvairius metodus ir terapijas, skirtus jam įveikti. Leidinio sudarytojai siūlo pažvelgti į šį reiškinį kitu kampu: pasisemti stiprybės ir įkvėpimo iš veiklos, kuria neretai užsiimame laisvalaikiu. Knygoje pasakojama apie filmų terapiją – mažai tyrinėtą meno terapijos metodą, adaptuotą sujungus meno terapiją, psichologijos mokslą ir nedaug resursų reikalaujančias, kasdienėje aplinkoje lengvai pasiekiamas priemones. Pristatomas kino filmų poveikis žmogaus psichikai, nagrinėjami teoriniai ir praktiniai poveikio žiūrovui aspektai, pristatoma ir psichoterapeutų, psichologų perspektyva. Knygoje taip pat brėžiamos tolesnio šio terapijos žanro tyrinėjimo ir plėtojimo gairės. 

Knygos viršelis

Preparing musicians for precarious work : transformational approaches to music careers education / Nicole Canham. Londonas: Ruotledge, 2021. 

Žvilgsnis į tamsiąją muzikos pasaulio pusę: gidas pradedantiems muzikantams, paruošiantis juos psichologiniams, finansiniams ir vadybos sunkumams efemeriškame ir nenuspėjamame muzikos pasaulyje. Knygoje kalbama ne apie muzikinius muzikos kūrėjų ir atlikėjų veiklos aspektus, bet apie kasdienius ir nekasdienius iššūkius, su kuriais susiduria pradedantys muzikantai. Pristatomi modeliai ir galimybės, kuriais pasinaudojant galima sėkmingiau kilti karjeros laiptais; pateikiami praktikoje pritaikomi patarimai. Knyga pravers kūrybingiems, tačiau vadybos žinių ar psichologinės ištvermės stokojantiems žmonėms. 

Knygos viršelis

A beginner’s guide to special makeup effects : monsters, maniacs and more / Christopher Payne. Londonas: Ruotledge, 2021. 

Ši knyga – puikus iliustruotas gidas, mokantis, kaip sukurti stulbinamą efektą naudojant neprofesionalias,  prekybos centruose parduodamas kosmetikos priemones. Leidinyje labiausiai orientuojamasi į siaubo efektus: mokoma, kaip sukurti nudegimus ar žaizdas, „vampyrišką“ ar „robotišką“ įspūdį. Knygoje pristatomos kelių personažų nuotraukos, kurios žingsnis po žingsnio iliustruoja visą grimavimo procesą. Nors sumanyta kaip pradžiamokslis studentams grimuotojams, patarimų joje galės rasti ir kostiumų vakarėlių entuziastai. 

Knygos viršelis

The aesthetics of industrial design : seeing, designing and making / Richard Herriott. Londonas: Ruotledge, 2021. 

Taikomojo dizaino studentams skirtame leidinyje aptariamos praktinių sprendimų ir estetikos jungtys, eksperimentavimas su aplinkai draugiškesnėmis medžiagomis, mokslo inovacijų ir dizaino dermės. Skaitytojai skatinami atrasti ir pajausti industrinio dizaino ir  paprastos serijinės gamybos skirtumus, mokomi įsigilinti į realiai egzistuojančias gamybos ir kūrybos problemas, kritiškai vertinti savo darbą ir tinkamai komunikuoti viešojoje erdvėje. Pateikiami pavyzdžiai su iliustracijomis papildo teorinę dalį ir padeda geriau suprasti knygos idėją.