Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2022 m. liepos 29 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2022 m. 7–8-asis numeris: apie ką jis?

Įvykis. Birželio 22 d. Nacionaliniame muziejuje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose atidaryta tarptautinė vieno šedevro paroda „Dvasinis skydas. Lietuvos kanclerio Alberto Goštauto maldynas iš Miuncheno“. Iš saugojimo vietos ši XVI a. pradžios relikvija išvežta pirmą kartą, simboliška, kad pirmiausia ji atvyko į Vilnių. Parengė Vaiva Markevičiūtė.

Tema: išeivijos rašytojai ir Lietuva. Kaip pasaulio lietuvį rašytoją regi jo skaitytojai ir kaip patys rašytojai vertina kintantį savo santykį su Lietuva? Birželio 28–30 d. Vilniuje įvykęs Pasaulio lietuvių rašytojų antrasis suvažiavimas skatino ne tik dar kartą pažvelgti į svetur kuriančių lietuvių kūrybą, bet ir pasvarstyti, kas yra pasaulio lietuvis rašytojas. Apie tai pasakoja Silvija Stankevičiūtė.

Pokalbis. 2021 m. geriausio jaunojo bibliotekininko vardą pelniusi Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos l. e. p. Kultūros vadybos skyriaus vedėja Monika Straupytė pasakoja, kodėl pasirinko dirbti bibliotekoje, ką joje jau spėjo nuveikti, kokie darbai jai pačiai arčiausiai širdies ir kas padeda „pravėdinti“ galvą laisvalaikiu. Kalbėjosi Vaiva Markevičiūtė.

Projektai. Lietuvos aklųjų bibliotekai įgyvendinant Sporto rėmimo fondo finansuojamą projektą „Sveikatingumo programų pritaikymas regos negalią turintiems vartotojams“, nematantiems ar prastai matantiems ir dėl to įprastinės knygos skaityti negalintiems vartotojams pritaikytos septynios sveikatingumo programų knygos. Publikacijoje pasakojama apie šių knygų pristatymus-treniruotes, per kurias neregiai ar silpnaregiai, talkinami ekspertų, galėjo praktiškai išbandyti tas programas.

Bibliotekų turtai. Danguolė Narkevičienė apžvelgia 1823–1940 m. leistus Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje ir Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto bibliotekoje saugomus Vilniaus rankraštinius laikraštėlius. Tokie leidiniai buvo ne tik ideologijų skleidimo, įvykių fiksavimo, bet ir nacionalinės savimonės, kūrybiškumo ugdymo išraiška. Ne poligrafijos įmonėse spausdintus ir rankraštinius periodinius leidinius leido moksleiviai, studentai, kariai, visuomeninės ir politinės organizacijos, partijos, įstaigos.

Nūdienos mintys. Ar šalies bibliotekoms reikia aukštos kvalifikacijos bibliotekininkų? Ar tikrai tarp bibliotekos darbuotojų pakanka trečdalio specialistų, išmanančių bibliotekininko profesiją, o kiti gali būti kitų sričių žinovai? Ar profesinių žinių svarba užtikrinant tinkamą bibliotekų funkcionavimą, nepaisant to, kad visuose profesijų klasifikatoriuose yra aiškiai suformuluota, jog bibliotekininko profesijai reikalingos specialios žinios, sprendimų priėmėjų vertinama pakankamai? Šiuos klausimus svarsto Rimalda Kvietkauskienė.

Biblioteka ir jos vardas. 2020-aisiais buvo minimas Ukmergės krašte užaugusio Vlado Šlaito (1920–1995) gimimo šimtmetis ir penkiolikos metų sukaktis, kai Ukmergės rajono savivaldybės bibliotekai suteiktas šio išeivijos poeto vardas. Sigita Astikienė apžvelgia, kokią įtaką V. Šlaito vardo suteikimas padarė bibliotekai, kokios iniciatyvos, skirtos šiam poetui, yra palaikomos vietos bendruomenės.

Geroji patirtis. Lietuva nuo pat pirmųjų karo dienų priima pabėgėlius iš Ukrainos, suteikdama jiems visą įmanomą pagalbą: socialines garantijas, švietimo, kultūros ir sveikatos paslaugas, būstą, kai kuriais atvejais – darbą. Gerda Putnaitė pasakoja apie Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos patirtį suteikiant darbo vietą kolegei iš karo apimtos Ukrainos.

Ką skaityti. Redakcija kartu su instagramo knygų apžvalgininkais dalijasi knygų rekomendacijomis. Šiame numeryje dėmesio vertus skaitinius rekomenduoja Greta Povilėnaitė (meile.knygoms).

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose.

Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Informacijos ir registracijos punktą (II a.) arba el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Vieno numerio kaina – 2,40 Eur.

Kviečiame naujausią „Tarp knygų“ numerį skaityti ir virtualiojoje erdvėje.

Viršeliuose

Šią vasarą Nacionaliniame muziejuje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose galima apžiūrėti unikalią rankraštinę vertybę – Lietuvos kanclerio Alberto Goštauto maldyną. Vytauto Abramausko nuotr. (pirmas viršelis); Miuncheno Liudviko ir Maksimiliano universiteto bibliotekos nuotr. (ketvirtas viršelis)