Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2022 m. spalio 10 d.

Vytauto Landsbergio 90-mečio renginiai Nacionalinėje bibliotekoje

Spalio 18 d. Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas, pirmasis atkurtos Nepriklausomos Lietuvos valstybės vadovas Vytautas Landsbergis minės 90-mečio jubiliejų. Sukakties proga Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyks keletas renginių.

Spalio 17 d. 12 ir 15 val. Konferencijų salėje vyks Vytauto V. Landsbergio filmo apie Vytautą Landsbergį „Senis prie jūros“ peržiūros ir susitikimas su autoriumi.

Nuo spalio 18 d. kviesime susipažinti su dviejų Lietuvos fotografijos grandų, nacionalinės premijos laureatų Antano Sutkaus ir Romualdo Požerskio nuotraukų parodomis, skirtomis V. Landsbergio jubiliejui. Parodos eksponuojamos Valstybingumo erdvėje ir ant centrinių laiptų. 

Nuo pat Nepriklausomybės pradžios prof. Vytautas Landsbergis ir Gražina Ručytė-Landsbergienė pildė Nacionalinės bibliotekos fondus dovanotomis knygomis. Įvairiakalbė leidinių ir dokumentų kolekcija oficialiai perduota bibliotekai V. Landsbergio 85-ojo gimtadienio proga. Kolekcijos pagrindu 2017 m. spalį Nacionalinėje bibliotekoje atidarytas Valstybingumo centras. Pagrindinė jo misija ‒ skatinti visuomenės poreikį pažinti šalies valstybingumo istorinę raidą, gilintis į modernios Lietuvos valstybingumo procesus.

Centro veiklos spektras platus: mokslo tiriamoji, edukacinė ir kultūrinė veikla, aktualios informacijos sklaida visuomenei. Centras skatina ugdyti pilietiškumą, gilintis į šalies istorijos, valstybės tapsmo procesus, šiandienos politinius, visuomeninius reiškinius ir aktualius įvykius. Glaudus šio centro ryšys su pirmuoju atkurtos Lietuvos vadovu V. Landsbergiu, šiemet švenčiančiu 90 metų jubiliejų, paskatino imtis veiklų, įprasminančių profesoriaus gyvenimą ir darbus.

Profesoriaus gimimo dieną – spalio 18-ąją – Nacionalinės bibliotekos „YouTube“ paskyroje bus paskelbtas Valstybingumo centro vyriausiojo tyrėjo dr. Andriaus Šumino parengtas išsamus interviu su V. Landsbergiu.

Spalio 25 d. įvairių sričių tyrėjai rinksis į mokslinę konferenciją „Lietuvos kūrimasis po 1990 m.: vizijos, realijos ir atmintys“. Joje bus apmąstomas Naujausiųjų laikų Lietuvos istorijos laikotarpis (nuo 1987 m. iki šiol) ir V. Landsbergio vaidmuo jame. Konferencijoje dalyvaus tyrėjai iš įvairių Lietuvos ir užsienio (JAV, Latvijos, Lenkijos, Ukrainos) mokslo institucijų. Konferencijos garbės svečias – Islandijos politikas ir diplomatas Jónas Baldvinas Hannibalssonas. Jam einant Islandijos užsienio reikalų ministro pareigas, 1991 metais Islandija pirmoji pripažino Lietuvos ir kitų Baltijos šalių valstybingumą.

Jubiliejaus proga Nacionalinė biblioteka išleidžia papildytą profesoriaus V. Landsbergio knygų bibliografiją, pavadintą „Vytautas Landsbergis. Per 170 knygų“. Bibliografiją parengė Valstybingumo centro vyriausioji tyrėja Rima Mažeikienė.