Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2023 m. kovo 17 d.

Atraskime lietuvių autorius – kūrybiškiausių knygų dvyliktukas

Knygos mus lydi visą gyvenimą, jos lyg draugas, esantis šalia, kai labiausiai reikia. Skaitydami laviname vaizduotę, pažadiname jausmus, išgirstame save pačius.

Jau dvidešimtą kartą išrinkta kūrybiškiausia knyga – 2022 metų apdovanojimas skirtas Ramunei Brundzaitei už eilėraščių rinkinį „Tuščių butelių draugija“.

2003-iaisiais Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas įsteigė kasmetę premiją už kūrybiškiausią praėjusiais metais išleistą šiuolaikinės lietuvių literatūros kūrinį. Laureatą iš 12 kandidatų slaptu balsavimu renka instituto literatūrologų komisija.

Knygos viršelisTuščių butelių draugija : eilėraščiai / Ramunė Brundzaitė. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2022]. – 66, [3] p.

Tai antras Ramunės Brundzaitės eilėraščių rinkinys. Jame akcentuojamos socialinės temos: darbo santykiai, visuomenės požiūris į moterį, vaikystės patirtys.

Už debiutinę poezijos knygą „Drugy, mano drauge“ autorė apdovanota Jaunojo jotvingio ir Vilniaus miesto mero premijomis.

 

Knygos viršelisAdela : eilėraščiai / Greta Ambrazaitė. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2022]. – 85 p.

Greta Ambrazaitė – jaunosios kartos poetė, muzikantė, redaktorė. Debiutinis jos eilėraščių rinkinys „Trapūs daiktai“ (2018) buvo įvertintas Jaunojo jotvingio premija ir tapo 2018-ųjų „Metų knyga“ poezijos kategorijoje. „Adela Różewicz buvo mano proprosenelė. Nesu jos sutikusi, bet vardas, kaip laivas fantomas, liko klaidžioti po širdies vandenis. Iš vienos atminties į kitą bangos nešioja mūsų įrašus, laiškus buteliuose, ir supa kažkoks gilus mėlis, apgaulingai primenantis dugną. Gal todėl dauguma šios knygos eilėraščių – su vaizdu į jūrą.“ – Taip savo eiles pristato autorė.

 

Knygos viršelisTakeliai žolėje : [eilėraščiai] / Dovilė Bagdonaitė ; [dailininkė Laura Varžgalytė]. – [Vilnius] : Bazilisko ambasada, [2022]. – 106, [6] p.

Tai antras poetės eilėraščių rinkinys. Debiutinis jos eilėraščių rinkinys „Mėlynojo banginio širdis“ (2016) laimėjo „Pirmosios knygos“ konkursą.

„Dovilės Bagdonaitės knyga – tikras chameleonas: joje sentimentus keičia bravūra, Paryžiaus peizažus – iškyla baidarėmis, o švelnumą – ironija“, – sako rašytojas, vertėjas, literatūros kritikas Marius Burokas.

 

Knygos viršelisAnglų kalbos žodynas : romanas / Akvilina Cicėnaitė. – Vilnius : Alma littera, 2022. – 317, [2] p.

Akvilina Cicėnaitė-Charles – rašytoja, vertėja, literatūros premijomis apdovanota šešių knygų paaugliams ir dviejų romanų suaugusiesiems autorė, religijų studijų mokslų daktarė.

Romane autorė mėgina išversti neišverčiamus žodžius, susikurti savo žodyną. Tai asmeniškas, atviras pasakojimas apie tai, ką reiškia būti žmogumi – moterimi, partnere, drauge – šiuolaikiniame pasaulyje.

 

Knygos viršelisKraujo kvapas : trileris / Bernardas Gailius. – Vilnius : Aukso žuvys, 2022. – 479, [1] p.

Romanas apie partizanų kovą okupuotoje Lietuvoje. Faktais ir realiomis personalijomis paremtas trileris, kuriame meistriškai derinama dokumentika su fikcija. Tai pirmas istoriko, publicisto, politikos apžvalgininko Bernardo Gailiaus grožinis kūrinys.

 

Knygos viršelisSalos : eilėraščiai / piešiniai / Gvidas Latakas. – Vilnius : [Asociacija] „Slinktys“, 2022. – 172, [3] p.

„Tapytojas, juvelyras Gvidas Latakas – vienas savičiausių dailininkų, nuo jaunumės rašantis ir eilėraščius. Jo eilėraščiuose nuolatos kinta rakursai, gaivalingai juda stichijos: dailė padeda poezijai, poezija – dailei. Kalba rupi, naši, artėja prie šnekamosios. Iš eilėraščio į eilėraštį keliauja bibliniai, istoriniai personažai, sakmių, mitų, padavimų veikėjai. Praeitis patiriama per liudijimus ir reliktus, jie vėl prikeliami eilėraštyje. Dabartis šmėsčioja epizodiškai, lyg atsitiktinai patekusi į istorijas. Poeto kūriniai primena iš tvirtų sąsparų suręstą, anot jo paties, budinką, palocių. Riedėte rieda vešlūs ir kartu – geros kraujotakos pasakojimai“, – poetas Vytautas Stulpinas

 

Knygos viršelisAtsiminimų punktyrai / Algis Mickūnas. – Vilnius : Apostrofa, [2022]. – 319, [1] p.

Atsiminimų knygoje autorius „atsigręžia į savo gyvenimą ir punktyriškai pasakoja apie jį, pasakoja dalykus, apie kuriuos net dešimtmečius su juo bendravusieji niekad nebuvo girdėję. Pradėdamas nuo vaikystės Lietuvos kaime, jis ištaria žodį „rojus“, kuriuo paskui metaforiškai įvardija viską, ką jam teko patirti. Rojus jam yra gyvenimo eidos, o sunkumus, kliūtis ir dramas galì tik kartkartėmis nujausti tarp punktyrų“, – filosofas Arūnas Sverdiolas. Knyga papildyta iliustracijomis ir fotografijomis.

 

Knygos viršelisMėlynas namas Havajuose : romanas / Vaiva Rykštaitė. – Vilnius : Tyto alba, 2022. – 209, [2] p.

Vaiva Rykštaitė – filosofijos magistrė, romanų, kelionių memuarų ir knygų vaikams autorė, tinklaraštininkė, LRT skiltininkė, Rašytojų sąjungos narė, kurso „Kaip parašyti ir išleisti knygą“ kūrėja ir mentorė.

Dešimta autorės knyga „Mėlynas namas Havajuose“ – autofikcinis romanas apie namų tvarkymo apsėstą mažų vaikų mamą, kamuojamą pogimdyminės depresijos.

 

Knygos viršelisTen, už lango : miniatiūrų romanas / Justinas Sajauskas. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2022]. – 469, [1] p.

Justinas Sajauskas – rašytojas, muziejininkas, redaktorius, daugelio knygų autorius. Aktualiausia kūrybos tema – pokaris, žmogaus egzistencija ribinėse situacijose. Knyga „Ten, už lango“ – ankstesnių istorinių miniatiūrų „Suvalkijos geografija“ ir „Užkritę lapai“ tęsinys. Pagrindinis veikėjas – pokario žmogus, miniatiūros leitmotyvas – išdavystės padariniai.

 

Knygos viršelisVakaras dega : eilėraščiai / Antanas Šimkus. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2022]. – 87, [1] p.

Po ilgos pertraukos išleista A. Šimkaus eilėraščių rinktinė „Vakaras dega“ –  tai ketvirtoji poeto, literatūros žurnalo „Metai“ vyriausiojo redaktoriaus knyga. „Antanas Šimkus poeziją rašo taip, lyg nebūtų nei skaitęs, nei girdėjęs, kokias naujų kylančių bangų keteras gaudo nūnai populiarėjantys poetai. Žinoma, ir girdėjęs, ir skaitęs, bet vis tiek ramiai eina savo keliu.“ – Valentinas Sventickas.

 

Knygos viršelisAugau teatre : [atsiminimai] / Dovilė Zelčiūtė. – Vilnius : Vaga, 2022. – 238, [1] p.

Dramaturgė, eseistė Dovilė Zelčiūtė užaugo aktorių Danutės Juronytės ir Leonardo Zelčiaus šeimoje. Kauno dramos teatro gyvenimą, tėvų istorijas autorė atskleidžia literatūrinėje autobiografijoje. „Kai užaugsiu ir jausiuos nesaugiai, pakaks vienos minutės, tos tamsos prieš pačią spektaklio pradžią, kol atsivers uždanga arba įsišvies pirmoji spektaklio scena, tos vienos akimirkos, kad aš vėl pasijusčiau esanti namie. Ir tada man vėl, anot tėčio, „viskas bus gerai“, – Dovilė Zelčiūtė.

 

Knygos viršelisTriukšmaujantys: katalikai : lengvas būdas parašyti istorinį romaną : faktų ir gandų kortelės / parengė Agnė Žagrakalytė. – Vilnius : Tyto alba, 2022. – 317, [3] p.

Agnė Žagrakalytė – Belgijoje gyvenanti lietuvių poetė ir prozininkė, keturių poezijos knygų ir dviejų romanų autorė. Jos kūryba įvertinta premijomis, verčiama į užsienio kalbas.

Ši knyga kaip kilimas, kurį skaitydamas matai iš labai arti. Lietuvos, Belgijos ir Kinijos siūlai / skirtingų tekstų kortelės pinasi į vingrų šimtmečių ornamentą. O atsitraukus tas ornamentas kažkaip skatina nuojautą, kad viskas, ką matome, turi didesnę, nei įžiūrime, prasmę“, – meno ir Bažnyčios istorikė, diplomatė Irena Vaišvilaitė.