Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Iliustracija

Paroda „Robotų pasakos“

2021 m. rugsėjo 19 d. – lapkričio 21 d.

Jauniesiems skaitytojams skirtas Stanisławo Lemo apsakymų rinkinys pagaliau išverstas į lietuvių kalbą – gausiai iliustruotos „Robotų pasakos“ pirmą kartą lietuviškai šiemet pasirodo Adomo Mickevičiaus instituto ir Lenkijos instituto Vilniuje dėka. Drauge su šios knygos pristatymu atidaroma ir rudeninė iliustracijų paroda Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

Nuo tada, kai 1964 m. pasirodė S. Lemo sukurtos „Robotų pasakos“ (Bajki robotów), prabėgo kone 60 metų. Per tą laiką pasaulis nepaprastai pasikeitė, daug rašytojo vizijų tapo realybe. Kaip S. Lemas įkvepia šiuolaikinį skaitytoją, kuris su dirbtiniu intelektu susiduria bene kasdien?

„Lenkijoje „Robotų pasakos“ priskiriamos kanoninei literatūrai, o užsienyje, taip pat ir Lietuvoje, ši Lemo kūrybos dalis, kupina nuostabaus humoro ir šiuolaikinį žmogų apibūdinančių metaforų, vis dar nėra žinoma net šio autoriaus gerbėjams. Šiemet minimos šimtosios rašytojo gimimo metinės – puiki proga tai pakeisti“, – sako Adomo Mickevičiaus instituto direktorė Barbara Schabowska.

Nacionalinės bibliotekos erdvėse rengiamoje parodoje eksponuojamos knygoje naudotos iliustracijos, kurias sukūrė geriausi Lenkijos iliustruotojai: Edgaras Bąkas, Katarzyna Bogucka, Zosia Dzierżawska, Gosia Herba, Rita Kaczmarska, Pawełas Mildneris, Dawidas Ryskis ir Katarzyna Walentynowicz. Vėliau paroda iš Lietuvos keliaus į Lvivą, gimtąjį S. Lemo miestą.

„Kadangi Lemas niekuomet neidavo pramintu keliu, mes einame jo pėdomis ir iliustracijas pateikiame kitokiu, neįprastu būdu. Eksponuojame jų fragmentus, slepiame juos erdvėje, kuriame naujas reikšmes. Sudarome tokias sąlygas, kad pats parodos dalyvis galėtų keisti jos pasaulio ribas ir perkurti jos tvarką“, – paaiškina parodos kuratorė Magdalena Kłos-Podsiadło.

„Robotų pasakas“ lietuviškai išleido Vilniuje įsikūrusi leidykla „Odilė“, ilgus metus populiarinanti lenkų literatūrą ir užsiimanti Lenkijos autorių kūrybos sklaida Lietuvoje. Šiemet Adomo Mickevičiaus instituto pastangomis ši S. Lemo knyga užsienyje išleidžiama jau antrą kartą. Pavasarį išėjo vertimas į estų kalbą. Ta proga taip pat buvo surengta Lenkijos ir Estijos menininkų sukurtų iliustracijų paroda, eksponuota Taline, Hapsalu ir Tartu.

SVARBU! Nacionalinės bibliotekos renginiuose ir parodose galima dalyvauti tik turint galimybių pasą. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginius ir parodas neįleidžiami. Lankytojams privaloma dėvėti apsaugines (medicinines) veido kaukes arba respiratorius, laikytis saugaus atstumo, naudotis rankų dezinfekcijos priemonėmis. Atsiprašome už nepatogumus.

Trumpai apie parodą

Data
rugsėjo 19 d.–lapkričio 21 d.
Laikas
Nacionalinės bibliotekos darbo laiku
Vieta
atrijus, V a.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“
Organizatoriai
Adomo Mickevičiaus institutas, Lenkijos institutas Vilniuje, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka