Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Iliustracija

Regimantui Adomaičiui atminti: filmas „Velnio nuotaka“

2022 m. rugpjūčio 3 d. 18.00 val. – 19.30 val.

Rugpjūčio 3 d. 18 val. kviečiame į aktoriui Regimantui Adomaičiui atminti skirtą filmo „Velnio nuotaka“ peržiūrą.

Aktoriui skirtame cikle liepos 20 d. – rugpjūčio 3 d. parodysime tris filmus: Algirdo Dausos ir Almanto Grikevičiaus „Jausmai“ (1968), Iljos Rudo-Gercovskio, Algimanto Kundelio ir Marijono Giedrio „Suaugusių žmonių žaidimai“ (1968) ir Arūno Žebriūno „Velnio nuotaka“ (1976). Filmai restauruoti Lietuvos kino centro užsakymu.

Filmas „Velnio nuotaka“

Kartą Rojuje, Aukščiausiajam prisnūdus nuo saldžių choralų, kyla vietinis maištas. Naudodamiesi proga, angelai ima puotauti, šokti, viskas rieda link orgijos. Atsipeikėjęs Aukščiausiasis rūsčiais žaibais išsvaido nepaklusniuosius. Vienas jų, Pinčiukas, pažemintas į velniukus, pliumpteli tiesiai senyvo malūnininko Baltaragio kūdron. Žmogus ir nelabasis sudaro sandėrį: malūno sparnai suksis net be vėjo, į namus ateis geidžiama Marcelė, bet tai, ko dabar Baltaragis dar neturi, priklausysią jam, mikliajam Pinčiukui. Marcelė gimdydama miršta, jos duktė Jurga išauga gražuolė, pamilsta... visai ne Pinčiuką, o šaunų berną Girdvainį, šis irgi myli ją, bet savo obuolmušius arklius – ko gero, dar labiau. Negalintis be intrigų velniūkštis susitaria su arkliavagiu Raupiu, kad tuos arklius pavogtų. Baltaragis gudrauja taip pat, už velnio išleisdamas ne dukrą, o prigyventoją senmergę Uršulę. Bet Girdvainio ir Jurgos meilės jau niekas nebegrąžins, paskutiniame optimistiniame kadre regime greičiau tai, kas tik būtų galėję būti.

Režisavo Arūnas Žebriūnas

1976 metai

Trukmė 78 min.

Filmas lietuvių kalba

Muzikinis filmas

Kūrybinė komanda

Scenarijaus autoriai Sigitas Geda, Arūnas Žebriūnas (Kazio Borutos romano „Baltaragio malūnas“ motyvais)

Operatorius Algimantas Mockus

Kompozitorius Viačeslavas Ganelinas

Dailininkė Filomena Linčiūtė-Vaitiekūnienė

Kostiumų dailininkės Filomena Linčiūtė-Vaitiekūnienė, Danutė Inčiūtė

Montažo režisierės Vanda Zavadskaitė, Ona Diržytė

Vaidina Vaiva Mainelytė, Regimantas Adomaitis, Gediminas Girdvainis, Vasilijus Simčičius, Regina Varnaitė, Bronius Babkauskas, Juozas Meškauskas, Regina Arbačiauskaitė, Danutė Krištopaitytė, Jonas Pakulis

Trumpai apie renginį

Data
rugpjūčio 3 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Konferencijų salė, V a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“