Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Iliustracija

Forumas „Kodėl reikia keisti lietuvių kalbos mokymo ideologiją?“

2023 m. vasario 13 d. 15.30 val. – 17.00 val.

Vasario 13 d. 15.30 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Konferencijų salėje organizuojamas forumas „Kodėl reikia keisti lietuvių kalbos mokymo ideologiją?“. Jame bus laisvai ir neformaliai dalijamasi idėjomis ir patirtimi, ko reikia, kad šių dienų moksleivių kalbinės raiškos gebėjimų ugdymas būtų sėkmingas.

Kalbinės raiškos gebėjimai ir jų suformavimas yra moksleivių ateities sėkmės garantas. Tai, kad šioje srityje yra nemažai problemų, tikriausiai žino visi. Kai kurie moksleiviai net ir vyresnėse klasėse nemoka reikšti minčių žodžiu ir raštu, jiems sudėtinga kurti tekstus, atsiranda įvairių raštingumo problemų, sunku suvokti ir įsiminti tekstą.

Kas dėl to kaltas: moksleivis ar moksleivė? Mokytojas ar mokytoja? Internetas? Vis didesnę įtaką daranti anglų kalba? Naujosios programos?

Ne kaltųjų turime ieškoti, bet įvertinti tai, kad šiandien dominuoja skaitmeninė kalbos vartojimo terpė. Šiuolaikiniai moksleiviai yra kitokie, kitaip priima ir vertina informaciją, kitaip komunikuoja. Visuomenė gyvena veikiama nuolatinio informacijos (tekstinės, vizualiosios, multimodalinės) srauto, vaikai nepaleidžia iš rankų mobiliųjų telefonų, jiems sunku susikaupti, nurimti, „įveiklinti“ savo pačių smegenis. Šiuolaikiniams moksleiviams reikia padėti, reikia keisti kalbos mokymo ideologiją, pateikti naujų metodologijų, kad iš mokyklos būtų išleista plačiąja prasme raštinga asmenybė.

Forume įžvalgomis ir patirtimis dalysis 2021 metų mokytojos titulą pelniusi Andželika Aleksandravičiūtė (Vilniaus Pilaitės gimnazija), vadovėlių autorius dr. Antanas Smetona (Vilniaus universitetas), inovatyvios lietuvių kalbos mokymo sistemos kūrėja Julija Glinskė (Forvardo mokykla), kalbos politikos valstybėje formuotoja dr. Violeta Meiliūnaitė (Valstybinė lietuvių kalbos komisija), literatūrologė, Bendrojo ugdymo programų rengimo grupės vadovė dr. Žydronė Kolevinskienė (Vytauto Didžiojo universitetas, Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas). Diskusiją moderuos lingvistikos profesorė, tyrinėjanti kalbos mokymo(si) pokyčius skaitmeninėje visuomenėje, dr. Jolanta Zabarskaitė (Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka).

Norinčius dalyvauti forume, prašome užpildyti registracijos formą.

Renginys skirtas Lietuvių kalbos dienoms

Trumpai apie renginį

Data
vasario 13 d.
Laikas
15.30 val.
Vieta
Konferencijų salė, V a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
prašome užpildyti registracijos formą
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“