Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

„Aš skaiTAU“: vis naujai suskambančios knygos pagal Ž. Lebedevą-Matrosovą

Viena yra skaityti knygą, visai kas kita – ją išgirsti. Jeigu moki klausytis knygų, kaskart, skaitydamas net ir tą pačią knygą, išgirsi visai kitą skambesį, toną, kaskart atrasi naują pauzių išsidėstymą, ritmą. Knygos toli gražu nėra paskendusios tylos jūroje, tiesiog per savo vidinį triukšmą jau vis sunkiau ką nors beišgirstame. Tai ir nori mums priminti muzikologė Žana Lebedeva-Matrosova, kuri šią savaitę dalijasi svarbiausiais savo skaitiniais.

„Knygas skaitau įvairias ir netgi labai skirtingas, – tuo pačiu metu skaitau keletą jų. Rinkdamasi knygas laikausi gana paprastos taisyklės: „Jeigu knygos neskaitysi antrą kartą, jos neverta skaityti ir pirmą kartą.“ Todėl dažnai tas pačias, mano sielai artimas knygas perskaitau arba pavartau nuolat.

Žana Lebedeva-Matrosova© Asmeninio albumo nuotr.

Hesės Stiklo karoliukų žaidimasHermann Hesse, „Stiklo karoliukų žaidimas“
Tai viena iš jau daug metų mane lydinčių knygų. Jozefo Knechto gyvenimo aprašymas yra išminties ir humanizmo lobynas. Tai himnas muzikologijai. Knygų knyga. Nors kartą gyvenimą ją vertėtų perskaityti kiekvienam mūsų.

 
 

Umberto ecco nr 0 2Umberto Ecco, Nr. 0
Šių metų pradžioje netekome didžiojo rašytojo amžininko Umberto Ecco. Vilniaus knygų mugėje nusipirkau paskutinę jo knygą „Nr. 0“. Tai drąsus žvilgsnis į Italijos istoriją ir dabarties viešosios nuomonės formavimo tendencijas. Knyga tampa dar aktualesnė šiomis dienomis, kai masių nuomonės formavimo įrankiai darosi visiškai neprognozuojami, o juodosios technologijos makabriškai veikia žmonių mąstymą.

 

Elihahu TikslasEliyahu M. Goldratt, „Tikslas“
Mano dienotvarkėje skaitymui yra iš anksto numatytas laikas. Kiekvieną dieną atsikeliu valandą anksčiau ir maždaug pusvalandį ankstyvo rytinio laiko skiriu verslo literatūrai skaityti. Tokioms knygoms, kurios reikalauja susikaupimo ir ramių apmąstymų. Esu apribojimo teorijos versle šalininkė, tad žydo litvako Eliyahu M. Goldratto „Tikslas“ ir kitos jo knygos yra mano stalo knygos. Jas su vyru skaitome nuolat. E. Goldratto knygose visada randi momentų, leidžiančių geriau suprasti, kas šiuo metu vyksta versle, kokios vyrauja tendencijos, ką dabar būtina daryti. Pasaulis ir aplinka keičiasi milžinišku greičiu ir tie pokyčiai tik į gera, nes skatina mus nuolat augti ir tobulėti.


Dabar žmonės labai retai skaito poeziją. O, mano galva, ji yra puiki priemonė ir būdas greitai atgauti vidinę harmoniją ir praturtinti savo sielą. Labai mėgstu rusų kalba skaityti vadinamojo Sidabro amžiaus poezijos perliukus. Laimei, turiu tokį nuostabų rinkinį, į kur įtraukti geriausi tokių autorių kaip Viačeslavo Ivanovo, Andrejaus Belo (Andrej  Belyj), Valerijaus Briusovo, Osipo Mandelštamo, Nikolajaus Gumiliovo, Anos Achmatovos ir kt. eilėraščiai. Tuomet, kai jaučiuosi išsekusi nuo darbų tempo ir lėkimo, tiesiog atsiverčiu pirmą pasitaikiusį puslapį, skaitau ir mėgaujuosi.

Dabartinė duotybė yra nuolatinis žmonių užimtumas. Net nepažįstų tokių, kurie galėtų drąsiai pasakyti – aš turiu daug laisvo laiko ir ypač gerai literatūrai skaityti. Jo trūksta ir man, bet susiplanuoju laiką iš anksto ir per skaitymui skirtą laiką pasineriu į išminties ir grožio vandenynus.“

Rubrika „Aš skaiTAU“ – bendras Nacionalinės bibliotekos ir portalo DELFI projektas. Kviečiame grįžti prie knygos ir dalytis literatūros atradimais.