Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. liepos 8 d.

Nacionalinės bibliotekos bičiuliui J. Brentui – valstybinis apdovanojimas

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė Valstybės ir Tautiškos giesmės dienos proga už nuopelnus Lietuvos Respublikai ir Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje įteikė valstybės ordinus ir medalius mūsų šalies ir užsienio valstybių piliečiams.

Pasak šalies vadovės, mums reikia kuo daugiau tokių žmonių – tikrų piliečių, tikrų draugų, kuriuos lengva suprasti iš pusės žodžio, kuriais drąsiai galime pasikliauti, drauge dirbti ir kurti, siekiant didelių tikslų.

Džiaugiamės ir didžiuojamės, kad ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi apdovanotas Žydų mokslinių tyrimų instituto (Institute for Jewish Research, YIVO) vykdomasis direktorius, Lietuvos žydų istorijos puoselėtojas Jonathanas Brentas.

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka glaudžiai bendradarbiauja su YIVO institutu ir jo vadovu J. Brentu, esame kelių ypač svarbių tarptautinių projektų partneriai. Už šią prasmingą veiklą J. Brentui ir buvo įteiktas garbingas valstybinis apdovanojimas.

Po nepriklausomybės atkūrimo įvairiose bibliotekose rasti Vilniaus žydų bendruomenės leidiniai saugomi Nacionalinės  bibliotekos Judaikos tyrimų centre Vilniuje ir skaitmenizuojami, vykdant projektą „YIVO Vilna Online Collections“, taip sujungiant juos su YIVO instituto archyvų leidiniais (oficialus projekto pavadinimas yra „YIVO Edvardo Blanko Vilniaus projektas“). YIVO instituto direktorius J. Brentas ne kartą yra pabrėžęs šio projekto svarbą, išsaugant, skaitmeninant ir sukuriant didžiausią skaitmeninę Rytų Europos žydų istorinės atminties biblioteką. Vykdant projektą identifikuojami, restauruojami ir skaitmeninami išlikę Lietuvos žydų bendruomenės dokumentai bei spaudiniai, jie pristatomi suinteresuotai auditorijai. 

Sėkmingai vykdomas naujas Nacionalinės bibliotekos ir YIVO instituto bendradarbiavimo etapas, per kurį tiriami Judaikos tyrimų centro rankraštyno dokumentai. Prieš pusantrų metų YIVO instituto direktorius J. Brentas, atidarydamas naujai rastų judaikos paveldo dokumentų parodą YIVO institute, yra sakęs: „Atsižvelgiant į šiandien pasaulyje augantį nacionalistinį ekstremizmą, šis atradimas darosi dar aktualesnis. Jis mums primena nuolatinį bandymą išnaikinti žmones, ištrinant jų atmintį iš istorijos. Tačiau taip pat mums primenama, kad kultūros išsaugojimas yra bendruomenės užduotis – kaip kad šiuo atveju žydų ir kitų tautų atstovų bendradarbiavimas, siekiant išsaugoti žmonių dvasią ir atminimą. Naujai atskleisti dokumentai leis atminti Rytų Europos žydus, suteiks mums galimybę iš tiesų „perskaityti“ praeitį“.