Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. gruodžio 4 d.

Įsteigtas Informacijos politikos ir analitikos departamentas

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka nuosekliai vykdo aukštą pridėtinę vertę kuriančių produktų ir paslaugų plėtrą. Nacionalinė biblioteka atlieka ir parlamentinės bibliotekos funkciją, aktyviai bendradarbiauja su Lietuvos Respublikos Seimu. Siekdama plėsti sprendimų priėmėjams teikiamų išplėstinės informacijos ir didžiųjų duomenų analitikos bei tyrimų paslaugas, Nacionalinė biblioteka šiais metais iš esmės vykdė parlamentinės bibliotekos veiklų transformaciją. Parlamentinės bibliotekos veiklų stiprinimas ir aktualizavimas orientuotas ne tik į Seimo, bet ir Vyriausybės, ministerijų, kitų atsakingų institucijų informacinį-analitinį aprūpinimą.

Siekiant šių tikslų, kūrybiškai buvo tobulinama Nacionalinės bibliotekos organizacinė struktūra. Lapkričio mėnesį darbą jos struktūroje pradėjo Informacijos politikos ir analitikos departamentas, suformuotas anksčiau veikusio to paties pavadinimo skyriaus pagrindu. Departamentą sudaro trys skyriai – Informacijos analitikos, Seimo informacinio aptarnavimo ir Žiniasklaidos monitoringo.

Nuo gruodžio 1 d. departamento direktoriaus pareigas pradėjo eiti konkursą laimėjęs Matas Baltrukevičius, prieš tai kurį laiką ėjęs Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo centro vadovo pareigas. M. Baltrukevičius yra Vilniaus politikos analizės instituto asocijuotasis analitikas, apžvalgininkas.

Departamento paskirtis – prisidėti prie demokratinių vertybių įtvirtinimo ir pilietinės visuomenės kūrimo, dalyvauti formuojant valstybės informacijos politiką, skatinti valstybingumo raidos pažinimą, formuoti informacinės, žinių ir pilietinės visuomenės informacijos politikos ir vertės kūrimą kaupiant, valdant ir tiriant informacijos išteklius, teikti bibliografinį bei informacinį aptarnavimą ir informacijos analitikos paslaugas, skatinti viešas diskusijas apie esminius valstybės ir visuomenės procesus bei reiškinius.

Departamento veikla siekiama:

1. Prisidėti prie demokratinių vertybių įtvirtinimo ir pilietinės visuomenės kūrimo, dalyvauti formuojant valstybės informacijos politiką, teikiant informacijos analitikos paslaugas.

2. Prisidėti prie Nacionalinės bibliotekos, kaip parlamentinės bibliotekos, funkcijų atlikimo kokybišku Seimo ir kitų valstybės institucijų aptarnavimu analitinės informacijos kūrimo ir sklaidos srityse.

3. Vykdyti Lietuvos periodinės spaudos monitoringą ir tuo pagrindu kurti bibliografinius įrašus Lietuvos integralioje bibliotekų informacijos sistemoje (LIBIS).