Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. gruodžio 21 d.

Humanitarinių mokslų skaitykloje – nauji leidiniai religijos tema

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Humanitarinių mokslų skaityklos atvirasis fondas papildytas naujų leidinių religijos tematika. Laukdami didžiųjų švenčių, stabtelkime susipažinti su knygomis, skirtomis savišvietai, saviugdai ir vidinės harmonijos paieškoms.

Knygos viršelisTarp pašaukimo ir profesijos: evangelikų reformatų dvasininkai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje XVI–XVIII amžiuje / Raimonda Ragauskienė, Deimantas Karvelis, Aivas Ragauskas; [recenzavo Dainora Pociūtė-Abukevičienė, Adam Stankevič]. – Vilnius: Vilniaus universiteto leidykla, 2023. – 703, [1] p.

Pagrindinis šios turtingos akademinės monografijos tyrimo objektas – Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje veikusi gausiausia dvasininkų grupė – evangelikai reformatai. Svarbiausias darbo akcentas – socialinė problematika, dvasininko kelią pasirinkusiųjų teisinis statusas, bažnytinė karjera, šeiminė, turtinė padėtis. Pasirinktas ilgalaikis – daugiau nei 250 metų – laikotarpis. Pateikiamas abėcėlinis 700 dvasininkų pavardžių sąrašas, iš jų net 400 asmenų iki šiol mokslinėse publikacijose nebuvo minimi. Į istorinę atmintį sugrąžinti nežinomi ar užmiršti vardai Lietuvoje tarnavusiųjų Dievui ir bendruomenėms.

 

Knygos viršelisPasivaikščiojimai su Liezi: žmogaus pašaukimo slėpinys daoistinėje pasaulėjautoje / Romualdas Dulskis. – Kaunas: Naujasis lankas: Akademinės krikščionybės ir religijų dialogo institutas, 2023. – 141, [1] p.

Autorius aptaria vieną svarbiausių Kinijos mistinių srovių – daoizmą, pristato vieną pamatinių senųjų daoistinių tekstų Liezi (列子), dar vadinamą „Paprastumo ir tuštumos tikruoju klasiku arba Tobulos tuštumos klasiku“. Liezi (Lie Yukou) – V–IV amžiuje prieš Kristų gyvenęs senovės kinų mąstytojas, vienas iš trijų daoizmo klasikų (Lozi, Liezi, Zhuangzi). Pateikiama 30 daugiasluoksnių pasakojimų. Paprastai ir žaismingai kalbama apie patirtį, ją kiekvienas galime suprasti, apie dalykus ir problemas, rūpinčias kiekvienam iš mūsų. Liezi unikalus tuo, kad visais atvejais ir visomis aplinkybėmis turi ką pasakyti, padrąsinti ir įkvėpti.

 

Knygos viršelisKunigo Česlovo Kavaliausko rašytinis palikimas / Jurgita Fedorinienė. – 2-asis pataisytas leid. – Kaišiadorys: Printėja, 2023. – 351, [1] p.

Knyga išleista minint 100-ąsias kunigo, teologo, filosofo, poeto, mokslininko, Naujojo Testamento vertėjo Česlovo Kavaliausko gimimo metines. Autorė, asmeninė kunigo mokinė, teologijos dr. Jurgita Fedorinienė didžiąją dalį akademinės veiklos skyrė jo rašytiniam palikimui susisteminti, analizei ir sklaidai. Knygoje išryškinti pagrindiniai kunigo Č. Kavaliausko teologinių darbų bruožai ir įžvalgos, teologinių sampratų bei sielovadinių aspektų sąsajos. Kunigo rankraščiai teologinėmis, Bažnyčios istorijos bei gamtamokslinėmis temomis padeda geriau suprasti Č. Kavaliausko originalumą, jis, remdamasis bibliniais bei patristiniais šaltiniais, pasitelkdamas gamtos mokslų atradimus, gilinosi į Jėzaus prisikėlimo įvykį, siekė pagrįsti jo istoriškumą.

 

Knygos viršelisAtsiminimai / Mykolas Vaitkus; [sudarytojas Eugenijus Žmuida]. – Klaipėda: S. Jokužio leidykla-spaustuvė: Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešoji biblioteka, 2023. – 501, [1] p.

Mykolo Vaitkaus kūryba gausi ir įvairi, o memuarai jo gyvenimo knyga. Ji sudaryta iš devynių atsiminimų knygų, leistų 1962–1969 metais JAV, gyvenant emigracijoje. Kaip sako knygos sudarytojas dr. E. Žmuida, „knyga, kuri autorių daro vertu literatūros istorijos. Sukūręs įspūdingą pusės amžiaus Lietuvos kultūrinio gyvenimo atminties teatrą, Vaitkus tapo šio žanro novatoriumi ir klasiku.“ Knyga, skirta kunigo ir rašytojo M. Vaitkaus (1883–1973) dviem datoms – 140-osioms gimimo ir 50-osioms mirties metinėms – paminėti.

 

Knygos viršelisKaip krikščionybė išgelbėjo civilizaciją ir turi gelbėti vėl / Mike Aquilina, James L. Papandrea; [iš anglų kalbos vertė Vilma Rinkevičiūtė]. – Vilnius: Katalikų pasaulio leidiniai, [2023]. – 206, [1] p.

Knygoje aprašomi septyni kultūriniai perversmai, pakeitę visuomenę į gera. Dėl krikščionių Bažnyčios įtakos esmiškai pasikeitė požiūris į asmenį, šeimą, darbą, religiją, bendruomenę, politiką, gyvenimą ir mirtį. Ankstyvųjų Romos krikščionių kovos ir išmoktos pamokos rodo, kad dabarties Bažnyčia taip pat daug gali nuveikti saugodama prigimtines teises ir laisves bei kiekvieno asmens orumą. Galiausiai argumentuota, kodėl šiandien taip svarbu Bažnyčiai ir pasauliui suprasti septynis perversmus, nurodomi konkretūs žingsniai, kaip XXI a. krikščionys gali dar kartą pasaulį padaryti geresnį.

 

Knygos viršelisNeprivalai būti tobulas: krikščioniškasis požiūris į perfekcionizmą / Dariusz Piórkowski; [iš lenkų kalbos vertė Vaiva Narušienė]. – Vilnius: Katalikų pasaulio leidiniai, [2023]. – 223, [1] p.

Nuolatinis siekis viską atlikti tobulai, jausmas, kad padaryta nepakankamai, negebėjimas džiaugtis gyvenimu, nes vis kažko trūksta – perfekcionisto būsena, neaplenkianti ir krikščionių. Autorius atskleidžia religinio perfekcionizmo kilmę ir pasekmes, o pasitelkęs Šventąjį raštą, Bažnyčios Tėvų ir šventųjų įžvalgas, rašytojų, filosofų, teologų apmąstymus, parodo kelius ir būdus, kaip galėtume išsilaisvinti iš klaidingo mąstymo apie mus supančią tikrovę, atrasti vidinę ramybę, unikalią savo vertę, džiaugtis gyvenimu visa darant ne valios pastangomis, o iš pasirinkto gėrio, jis yra noriai išpildomas.

 

Knygos viršelisSekmadienių stabtelėjimai: evangelijų meditacijos / Lionginas Virbalas. – Vilnius: Magnificat leidiniai, 2023. – 257, [1] p.

Tai asmeniškas didelę sielovadinę patirtį turinčio dvasininko pasidalijimas įžvalgomis ir išgyvenimais, kilusiais skaitant ir apmąstant Šventąjį Raštą. Trumpi nuoseklūs sekmadieniais ir per šventes skaitomų evangelijų komentarai ir užduodami klausimai padės išgirsti asmeninę žinutę mūsų gyvenimams. Knyga, skirta širdžiai ir jausmams atskleisti. Autorius siūlo ne tik skaityti Evangeliją, bet ir permąstyti, išgyventi, patirti kasdienybėje. Knygą galima skaityti vienu prisėdimu, galima po fragmentą atsivertus, tačiau svarbiausia skaityti širdimi.

 

Naujas knygas skaitykite Humanitarinių mokslų skaitykloje (III a., 306 kab.). Norėdami rasti daugiau informacijos šia ir kitomis temomis, pasitelkite socialinių ir humanitarinių mokslų informacijos paieškos konsultantus (daugiau informacijos rasite čia) arba savarankiškai naudokitės portalu ibiblioteka.lt.