Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. gruodžio 22 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2023 m. 12-asis numeris: apie ką jis?

Įvykis. Alma Braziūnienė išsamiai pristato Vilniaus paveikslų galerijoje atidarytą keturių Vilniaus bibliotekų – Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo, Vilniaus universiteto ir Lietuvos audiosensorinės – parengtą parodą „Nepažintas senųjų knygų pasaulis: Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikų paveldas Vilniaus bibliotekose“. Joje pirmą kartą visuomenei vienoje vietoje eksponuojamas devynių Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) didikų giminių asmeninių bibliotekų paveldas.

Projektai. Istorijų pasakojimas padeda bibliotekoms kurti ryšį su vietos bendruomenėmis, o pasakojimu grįstos edukacinės veiklos įtraukia, atveria vaizduotę. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos iniciatyva Panevėžio regione suburta kelių dešimčių bibliotekininkų pasakotojų bendruomenė iš 24 apskrities bibliotekų. Bibliotekininkai pasakotojai nuolat gilinasi į šios veiklos subtilybes. Apie naujausią istorijų pasakojimui skirtą renginį G. Petkevičaitės-Bitės bibliotekoje pasakoja Virginija Švedienė ir Toma Apynytė-Kirslienė.

Nauji leidiniai. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, įgyvendindama Kultūros ministerijos parengtą Lietuvos sostinės Vilniaus ir Gedimino laiškų metų minėjimo 2023 metais planą, parengė pirmą „Vilniaus“ bibliografijos dalį. Rengėjai susitelkė į 1990–2022 m. atliktus mokslinius tyrimus apie Vilnių, jo gamtą ir gyventojus. Leidinį pristato Tomas Petreikis.

Nauji leidiniai. Arida Riaubienė apžvelgia Maironio lietuvių literatūros muziejaus darbuotojų parengtą leidinį „Ieva Simonaitytė. Archyvai“ – jis ne tik supažindina su muziejuje turimais I. Simonaitytės dokumentais, daiktais, bet ir skatina iš naujo atrasti Mažosios Lietuvos metraštininkę kaip kūrėją ir žmogų.

Tyrėjui įdomu. XIX a. pabaigoje pasirodę pirmieji JAV lietuvių laikraščiai tapo ir lietuvių periodikos, ir reklamos istorijos dalimi. Šis straipsnis skiriamas tik vienam to meto reklamos elementui – asmeniniams skelbimams, o, turint omenyje jų gausą, pasirinktas vienas jų porūšis – vagių paieškos skelbimai. Juos tyrinėja Remigijus Misiūnas.

Sukaktys. Gruodžio 12 d. minėtas lietuvių išeivijos dailininko Žibunto Mikšio (1923–2013) gimimo šimtmetis. Jonas Nekrašius pasakoja apie šio menininko, ilgus metus gyvenusio Paryžiuje, santykį su Šiauliais ir jo kultūros įstaigomis, apžvelgia grafiko kūrybą, skirtą knygos ženklams, ir atskleidžia savitą jo asmenybę, nevengusią tiesaus žodžio.

Biblioteka ir jos vardas. Vokiečių klasikinės filosofijos pradininkas Immanuelis Kantas (1724–1804) yra bene iškiliausia, reikšmingiausia asmenybė, susijusi su Klaipėdos kraštu. Jo atminimas pajūryje įamžintas įvairiai, o pastaraisiais penkeriais metais tuo aktyviausiai rūpinasi Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka. Apie jos nuveiktus ir būsimus darbus pasakoja Bronislava Lauciuvienė.

Ką skaityti. Norisi ilgais žiemos vakarais paskaityti, tačiau nenusprendžiate, kokią knygą pasirinkti? Kartu su instagramo knygų apžvalgininkais tiesiame jums pagalbos ranką – dalijamės įvairių žanrų ir temų literatūros rekomendacijomis. Šįkart dėmesio vertus leidinius rekomenduoja Dmitrijus Andrušanecas (púikis).

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose. Nuo 2024 m. galima prenumeruoti ir žurnalo PDF variantą, šią prenumeratą priima Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos knygyną (Gedimino pr. 51, Vilnius) arba el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Vieno numerio kaina – 2,70 Eur.

Viršelyje

Erdvinis karpinys. Autorė – Ukmergės Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Žemaitkiemio filialo bibliotekininkė Ramunda Misiūnienė.