Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. sausio 3 d.

Sociologijos mokslo naujienos Socialinių mokslų skaitykloje

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Socialinių mokslų skaityklos atvirasis fondas pasipildė naujais leidiniais sociologijos mokslo temomis. Kviečiame susipažinti su keletu naujienų.

Aidai iš auditorijų : knyga apie socialinę politiką / Vilniaus universitetas ; sudarė Daiva Skučienė. – Vilnius : Vilniaus universiteto leidykla, [2023]. – 170 p.

Vilniaus universiteto mokslininkai, dėstantys socialinės politikos programą, socialinės politikos absolventai ir būsimieji mokslininkai – doktorantai dalinasi trumpomis įžvalgomis apie socialinę politiką, paliesdami keletą pagrindinių temų: kas yra socialinė politika, socialinis draudimas ir socialinė parama, užimtumas ir socialinės paslaugos, šeimos ir jaunimo politika, švietimas ir sveikatos apsauga, žmogaus teisės ir neįgaliųjų apsauga, iššūkiai socialinei politikai: migracija ir klimato kaita bei ilgalaikė globa visuomenės senėjimo kontekste.

 

Knygos viršelisLietuvos modernios visuomenės (ne)modernėjimas : vertybių kaita lyčių lygybės aspektu (1988–2022) : monografija / Virginija Jurėnienė, Giedrė Purvaneckienė. – Vilnius : Vilniaus universiteto leidykla, 2023. – 430 p.

Leidinyje atskleidžiami pastarųjų trisdešimties metų tyrinėjimai, kuriuos jungia bendra tema – visuomenės modernėjimas vertybiniu lyčių lygybės aspektu. Pirmoje monografijos dalyje pateikiama tyrimo metodologija ir aptariamas problemos ištyrimo lygmuo, nurodomas temos naujumas ir aktualumas. Antroje dalyje – teoriniai visuomenės modernizacijos ir vertybių aspektai. Trečioji skirta Lietuvos visuomenės modernizacijos vertybinių aspektų istorinei retrospektyvai. Ketvirtoje darbo dalyje nagrinėjama tiesioginė ir netiesioginė aktyvistinio, akademinio ir valstybinio feminizmo įtaka visuomenėje puoselėjant bendrąsias vertybes lyčių lygybės principu ir diegiant naujas. Penktoje darbo dalyje pateikiama lyginamoji vertybių kaitos analizė, paremta lyčių lygybės principu, atspindinčiu visuomenės modernėjimo laipsnį.

 

Knygos viršelisSociological theory : contemporary debates / John Scott. – Cheltenham, UK ; Northampton, Mass. : Edward Elgar Publishing, [2023]. – 249 p.

Johnas Scottas, Plimuto universiteto profesorius emeritas ir Esekso bei Ekseterio universitetų kviestinis profesorius, pristato trečią „Sociologijos teorijos“ leidimą, papildytą naujais skyriais feminizmo, postkolonializmo ir rasių teorijos temomis. Profesorius, prieš tyrinėdamas dvidešimto ir dvidešimt pirmo amžių teorinius pokyčius, apžvelgia ankstyvąją sociologijos mokslo minties raidą. Autorius pristato žymių teoretikų darbus, pateikia sociologijos teorijos vystymosi ir ateities perspektyvas. Parašyta lengvu ir prieinamu stiliumi, knyga yra puiki priemonė studentams ir dėstytojams.

 

Knygos viršelisThe calling of global responsibility : new initiatives in justice, dialogues and planetary realizations / Ananta Kumar Giri. – Abingdon, Oxon ; New York, N.Y. : Routledge, 2023. – 272 p.

Knygoje naujai apžvelgiamos ir apmąstomos globalizacijos ir globalaus teisingumo temos. Globalizacijos tema plėtojama nuo ekonominio konteksto iki humanistinio, visos planetos masto, peržengiant valstybių ar kitų žmonijos sukurtų sienų ribas. Autorius meta iššūkį žmonijos dominavimo idėjai ir kviečia keisti antropocentrizmo paradigmą. Kruopšti judėjimų už teisingumą bei tarpkonfesinio dialogo visame pasaulyje analizė įneša svarų indėlį į besivystančius globalios atsakomybės tyrimus. Tai pagalbinė priemonė įveikiant dabarties civilizacijos krizes ir vystant naują rūpinimosi planeta ir bendros atsakomybės civilizaciją. Leidinys bus įdomus teisės ir visuomenės, ypač socialinių judėjimų, politikos teorijos ir filosofijos mokslininkams, tyrėjams ir studentams.

 

Knygos viršelisJumping at shadows : the triumph of fear and the end of the American dream / Sasha Abramsky. – New York : Nation Books, [2017]. – 324 p.

Sasha Abramsky, žurnalistas, Kalifornijos universiteto lektorius, naujoje knygoje kalba apie pavojingiausią dabarties Amerikos bėdą – iracionalią baimę. Pasak autoriaus, tai, kaip mes vertiname rizikas ir tvarkomės su baimėmis, parodo, kokie esame, kaip giliai mūsų kultūroje įsišaknijęs rasizmas, klasinė įtampa ir ksenofobija. Šiuolaikinio žmogaus sprendimų priėmimas dažnai grindžiamas ne racionalumu, o žiniasklaidos pateikiamomis naujienomis, sensacijomis, toksiškomis demagogų žinutėmis.

 

Knygos viršelisThe Palgrave handbook of family sociology in Europe / Anna-Maija Castrén, Vida Česnuitytė … [et al.], editors. – Cham : Palgrave Macmillan, [2021]. – 660 p. 

Knygoje pateikiama aktualių šeimos sociologijos temų apžvalga, apimanti įvairius socialinius kontekstus visoje Europoje. Šešių dešimčių žymių mokslininkų pateikiamuose tekstuose aptariamos temos: santykiai šeimoje, tėvų ir vaikų santykiai, vaikų auklėjimas, šeimos politika gerovės valstybėse, šeimų gyvenimas migracijoje ir t. t. Leidinys pristato pažangiausių tyrimų išvadas ir yra aktuali priemonė tyrėjams, mokytojams, studentams, visiems, norintiems pažinti šeimos sociologiją Europoje.